Adam Bokvist.Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

Säsongsinledningen hade spolierats av skador, men lagom till inofficiella U17-VM förra veckan var Brynäslöftet Adam Boqvist tillbaka och blev den som sköt Sverige till guldet. 
– Det är nog det största jag varit med om eftersom det är lilla VM, säger backen till hockeysverige.se.

Sveriges U17-landslag, ledda av Ulf Lundberg, tog en fin merit när man förra veckan vann inofficiella U17-VM i Kanada, eller World U17 Hockey Challenge som turneringen också kallas. Efter ett trögt gruppspel gick Sverige hela vägen fram till final mot Kanada Svart, en final som svenskarna vann med 2-1 efter det att den lovande Brynäsbacken Adam Boqvist prickat in 2-1-målet.

Nu har det gått några dagar sedan laget åter landat i Sverige och Boqvist är tillbaka i vardagen hemma i Brynäs J20-lag. Men turneringen som spelades i Essar Centre i Sault Ste. Marie, Ontario, Kanada kommer han sent att glömma.
– Det var en rolig turnering. Jag hade varit skadad innan så det var kul att vara tillbaka. Vi spelade i en hockeystad så det var mycket folk på läktarna vilket var roligt, säger Adam Boqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har haft en spricka i handleden två gånger om. Skadan påverkade mig inte speciellt mycket. Det var lite i början av turneringen, men jag kom in i det ganska snabbt så det var lugnt. Nu känner jag inte av skadan alls.

Sverige inledde turneringen med förlust mot Ryssland med 4-3 efter förlängning och Kanada Röd med 4-3.
– Jag vet faktiskt inte varför vi inledde turneringen lite svagt. Vi vann mot Kanada i första träningsmatchen med 4-1. Sedan förlorade efter ”overtime” i första matchen. Vi kanske tog lite för givet att vi skulle vinna den också eftersom vi vann mot Kanada innan som är en stor hockeynation.
– Matchen efter förlorade vi igen, men efter det tycker jag att vi jobbade upp oss.

AVGJORDE – I NIONDE STRAFFOMGÅNGEN

I mötet med Finland i tredje omgången vinner Sverige med 4-2. Där händer också något med laget som gör att man knyter näven i fickan och tar sig hela vägen fram till final.
– Jag tror att vi allihop tog oss en tankeställare och började jobba för varandra, blocka skott och så vidare. Vi visste också att vi kunde slå Finland eftersom vi gjort det tidigare under säsongen. Det var säkert så vi tänkte inför den matchen.

I kvartsfinalen besegrade Sverige USA med 4-3 och i semifinalen mot Kanada Vit blev det seger efter straffar sedan Lukas Wernblom avgjort rysaren.
– Det var bra tryck på läktarna så det var roligt att spela. Jag var lite nervös innan dom matcherna, men jag tyckte att vi gjorde det bra. Vi slog ut favoritlagen från USA och Kanada.
– Vi gjorde en bra match rakt igenom mot USA. Vi ledde den matchen med 4-0 sedan slappnade vi väl av lite och tappade till 4-3. Mot Kanada vinner vi efter straffar (nio straffomgångar) och det var lite nervigt. Båda lagen hade mycket chanser under den matchen, men jag tycker ändå att vi var det bättre laget.


Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

FYRA MÅL PÅ SEX MATCHER – SOM BACK

Hur var känslan inför finalen?
– Jag var mer nervös inför semifinalen än finalen. På något vis var jag mer avslappnad. Stämningen i gruppen inför finalen var bara bra och vi verkligen ville ta hem allting. Det var också vårt mål när vi åkte dit.

Kanada tar ledningen med 1-0 i finalen. I andra perioden gör Linus Nässén 1-1 och 3.50 in i tredje perioden gör Adam Boqvist det matchavgörande 2-1-målet. Hans fjärde mål på sex matcher i turneringen, där han från sin backplats var svenskarnas bästa målgörare.
– Det var powerplay. Nils Höglander drev in pucken och passade över till (Lukas) Wernblom. Han lirade över till mig så sköt jag och fick se pucken gå in. När sedan slutsignalen gick var jag riktigt glad, säger han om målet.

Hur högt värderar du den här segern?
– Det är nog det största jag har varit med om eftersom det är ”lilla VM”. Det var riktigt roligt att fått vara med om det, säger Adam Boqvist som ursprungligen kommer från Hedemora men, trots att han är mas, valde spel i Brynäs före det naturligare valet som uppväxt i Dalarna, Leksand.
– Jag har alltid haft Brynäs som ett favoritlag. När jag fick chansen att gå dit så tog jag den. Leksand hörde också av sig, men det kändes bäst med Brynäs så då gick jag dit.

Det har varit en tuff inledning på säsongen för Adam Boqvist i Brynäs efter handledsskadan och så här långt har det inte blivit speciellt mycket spel för den 16-åriga backen.
– Jag har bara spelat en match innan jag åkte iväg, men nu i helgen har vi AIK och Djurgården vilket ska bli kul.
– Jag har ändå kunnat träna på is, skridskoåkning. Sedan har kört på gymmet, övningar där jag inte belastar armen. Allt annat har jag kunnat köra.

Din storebror Jesper Boqvist har fått chansen några matcher i Brynäs A-lag innan han nu lånades ut till Timrå, hur ser du själv på möjligheterna att få chansen i SHL inom kort?
– Man ska inte stressa, men om chansen kommer är det bara att ta för sig och spela mitt spel. Det skulle bara vara roligt om det skulle hända.
– Mitt mål den här säsongen är att spela så bra som möjligt i J20 och ta en ledande roll där. Inte nöja mig med att det går bra i en match utan jag vill prestera hela säsongen ut. Sedan vill jag givetvis komma med i landslagsuttagningarna som är.