Oscar Alsenfelt.Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

I fjol blev det bara sju SHL-matcher. En höftskada stoppade Oscar Alsenfelt från att kunna prestera i sin återkomst till Malmö Redhawks. Nu är fjolårets elände bara ett minne blott då Alsenfelt är ligans hetaste målvakt.
– Det är inte förrän nu som jag tycker att fysiken är ikapp, säger Alsenfelt till hockeysverige.se.

Oscar Alsenfelt är tillbaka på allvar efter sin skada. Just nu ligger Malmömålvakten tvåa i SHL:s målvaktsliga efter Karlskronas Johannes Jönsson. För 29-åringen är det ett stort steg i rätt riktning. Förra säsongen var en smärre mardröm. Då blev det bara sju matcher och en lång rehabilitering efter en höftoperation.
– Formmässigt innan skadan och efter operationen så är jag först nu tillbaka rent fysiskt. Nu orkar jag spela 60 minuter och hålla ett bra fokus, vilket jag har fått kämpa med i inledningen av serien, säger Oscar Alsenfelt till hockeysverige.se.

Vad har varit nyckeln till att hitta tillbaka till den här fina formen?
– Jag har fått mycket hjälp från andra samtidigt som det så klart ligger ett hårt jobb bakom. Det har varit mycket rehab och har man varit borta så pass länge tappar man fysisk styrka, både hjärt-, lung- och muskelkapacitet.
– Sedan har jag fått vara väldigt noggrann på isen så jag hittat tillbaka till räddningarna, tekniken och ”flowet” där ute. Det har handlat om hård träning med fystränaren, framför allt då med Freddie (Sjögren), men även med andra, det medicinska teamet runt omkring laget, som har varit duktiga.

Har den fysiska statusen och att hitta tillbaka till tekniken gått hand i hand?
– Nej, jag tycker att tekniken kom tillbaka lite före. Det känns som att den sitter rätt så bra sedan innan eftersom jag har gjort miljoner repetitioner, så det satt rätt fort. Det gällde bara att omvandla det till självförtroende på något sätt.
– Det fysiska tog lite längre tid och jag tyckte att det var riktigt jobbigt på isen i början av säsongen. Det är inte förrän nu som jag tycker att fysiken är ikapp.

Oscar Alsenfelt tycks ibland göra ”omöjliga” räddningar. En anledning till detta kan, enligt honom själv, vara fokuseringen ute på isen.
– För att göra dom räddningarna krävs det ett fokus på pucken och att man är i nuet till 100 procent. Då hinner man följa med på något vis och gå på ren instinkt. Vissa räddningar kan du inte göra på ren rutin och ibland händer det saker du inte kan träna på. Då gäller det att vara där i nuet om man ska göra sådana räddningar som jag faktiskt tycker många målvakter gör.

Står annars målvakter generellt för mycket på knäna och försöker skära av vinklar istället för att ha mer fokus på att fokusera på att ta puckarna?
– Det där är nog lite från målvakt till målvakt. Vissa kanske ska sitta på knäna till 80 procent medan jag nästan inte vill sitta knäna över huvud taget. Alla måste hitta sin grej, känna sig trygg vid stolparna och kunna ta dom puckarna som krävs om man ska vinna matcher. Då får varje målvakt hitta sin lösning på det.
– Jag förstår din fråga för jag kan tycka att vissa är lite bekväma, sätter sig ner och är nöjda där för det känns bra. Men ibland måste man upp på fötterna för att röra sig i alla vinklar snabbare. Då tänker jag mer på unga målvakter som kommer fram nu.

Upplever du att målvakterna som kommer fram i dag är lite för skolade i samma skola?
– Ja, det gör jag. När jag var yngre och kom upp var det en större skillnad på målvakterna. Någon körde lite old school, som det kallades. Vissa körde den här nya Henrik Lundqvist-stilen medan vissa hade mer den finska stilen i sitt spel.
– Det fanns en mer bredd på det. Nu är det väldigt likt hos dom flesta målvakterna hur man ska agera. Det är kanske för att målvakter är generellt bättre och mer noggranna nu. Då blir det att alla går mot samma riktning för den är vinstgivande.
– Det kan bli lätt att man följer det som alla andra gör för det tycks funka, men det kanske finna andra lösningar som varje målvakt får hitta på själv och som fungerar ännu bättre fast man inte tror det innan. Man måste våga chansa, träna och tänka kreativt.

Säsongen 2014/15 var senast som Oscar Alsenfelt spelade i Tre Kronor. Efter höstens storspel i Malmö höjs röster om att man vill se 29-åringen tillbaka i Tre Kronor. Samtidigt är han medveten om att det krävs en hel del av hans prestation om han ska få chansen där igen.
– Det krävs att jag håller ett oerhört fokus på vad jag vill göra varje dag och är väldigt noggrann och inte nöjd eller bekväm utan att jag hela tiden vill utvecklas.
– Kapaciteten finns där, men det gäller att göra det under en längre tid och hela tiden, som sagt var, försöka utvecklas.

Finns just spel i Tre Kronor någonstans i bakhuvudet?
– När man väl har fått smaka på det så kommer det nog alltid finnas där. I alla fall så länge jag är på den här nivån. Det var kul att vara med och man blev stolt av att spela i landslaget. Klart att det finns lite där. Jag skulle ljuga om jag sa något annat, men jag är inte den som går runt och tänker på det och har heller aldrig gjort så.
– Jag tycker att det är svårt nog att prestera den här nivån så jag har fullt fokus på det. Men jag får en del frågor kring landslaget och då är det självklart att jag börjar tänka lite på det.