ORDKRIG. Maggie Litchfield Medd och Fredrik Glader är inte överens om hur hockey ska spelas.
SDHL 1

Slår tillbaka mot hårda kritiken från mästartränaren: ”Det här är inte konståkning”

ANNONS

De är bottenlaget som har rivit upp starka känslor i damhockey-Sverige. SDHL-jumbo SDE Hockey har anklagats för att försöka skada sina motståndare av bland annat Luleås mästartränare Fredrik Glader. Nu slår lagets tränare Maggie Litchfield Medd tillbaka mot kritiken.
– Det här är inte konståkning utan hockey är en sport där det är tillåtet med kroppskontakt, säger hon till hockeysverige.se.

TÄBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har blåst en del kring SDE Hockey i SDHL senaste tiden. Både Luleås tränare Fredrik Glader och HV71:s Ulf Johansson har gått ut offentligt och kritiserat jumbolagets sätt att spela hockey.

Glader har gått längst i kritiken. Till  säger han:
– Det enda spelarna i SDE gör är gå för att mörda, i stort sett…vad de gör hade givit matchstraff i SHL. De gör ingenting ute på banan som speglar hur vi vill se svensk damhockey, det är ett lag som åker runt för att skada, sade han till NSD efter 3–1-segern mot SDE den 26 november.

HV71:s Johansson kallar å sin sida spelarna i SDE Hockey för ”respektlösa” i en intervju med Jönköpings-Posten.
– Det är tur att våra spelare lyckades uppträda med respekt för motståndare och domare, vårt lag skötte det med bravur. Men det sätt som spelas hockey på från ett annat lag i dag hör inte hemma i den här serien, säger tränaren som riktar stark kritik mot sättet SDE uppträdde på, sade Johansson efter helgens 2–0-seger mot laget-

Hur ser lagets tränare Maggie Litchfield Medd själv på kritiken mot sitt lag och hur vill hon se sitt lag spela resterande delen av säsongen? Hockeysverige.se slog sig ner med den 24-åriga kanadensiskan på ett kafé i Täby Centrum för att få hennes syn på kritiken.
– Jag tycker att det inte är respektfullt mot våra spelare, men inte mot deras egna spelare heller. Vi är ett bottenlag som äntligen kommit på hur vi ska spela för att bli framgångsrika. Men då får vi istället spott och spe i de här artiklarna, säger Litchfield-Medd samtidigt som hon tittar ner på artiklarna där Fredrik Glader och Ulf Johansson kritiserar SDE Hockey.
– För mig är det bara bränsle till elden för det tycks som vi gör något rätt. Det innebär inte att jag försvarar tacklingen som var i matchen mot Luleå (där Mieneke de Jong skadade landslagsstjärnan Emma Nordin med en huvudtackling reds. anm.), men det jag menar är att vi är numera ett lag som är svåra att spela mot.
– Jag ser det som ganska konstigt att dom inte ser till att sitt eget lag blir bättre utan istället tittar på oss bara för vi delar ut några småsmällar här och där. Våra tjejer gör det jag vill att dom ska göra, spela hårt i defensiven. Det är min syn på kritiken.

Fredrik Glader sa att ni spelade för att nästa döda hans tjejer.
– Det är hårda ord att höra. Speciellt efter tacklingen som var i slutet av matchen. Dom flesta av våra utvisningar är sådana vi tagit för vi använt klubban fel. Personligen avskyr jag sådana utvisningar. men det betyder inte att vi försöker gå ut och döda människor. Det betyder att dom åker mer skridskor än oss och att vi inte rör på våra fötter.
– Sedan var det så att vi inte lät Luleå spela som dom ville, alltså i mitten. Jag sa till mina tjejer att hålla deras spelare på utsidan för dom kommer göra minst skada för oss där ute. Dom får sina mål i ”special teams”, i powerplay, medan vi får vårt i spelet fem mot fem. Deras coach går och pratar med domaren efter första perioden och sedan är det bara att titta hur många utvisningar vi får i andra (tre tvåminutersutvisningar). Det där tycker inte jag om. Att om inte spelet fungerar som du vill gå och gnäll hos domaren.
– Jag står bakom hur mitt lag spelar, men att vi får utvisningar efter vi använt klubban har bara att göra med att vi inte åker skridskor. Men att vi skulle ha mördare i vårt lag håller jag inte med om. Det visar bara hur osäker han blir då vi som bottenlag kan pressa hans lag lite.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Har du hört några fler lag kritisera ert sätt att spela hockey?
– Nej, jag har inte hört någonting. Vi har spelat flera täta matcher och det har gått hett till ibland, men det måste vi kunna förvänta oss när vi spela hockey. Det här är inte konståkning utan hockey är en sport där det är tillåtet med kroppskontakt.
– Självklart har det varit matcher med mycket känslor, men ingenting i stil med att det är mördare ute på isen. Jag har alltid annars upplevt att det har varit en bra respekt mellan lagen.

Förstår du ledarna som kritiserar er?
– I Luleåmatchen, det jag tar till mig därifrån är tacklingen (på Nordin) i slutet av matchen. Men som deras coach säger att vi spelade fult i hela matchen och så vidare, det tar jag inte till mig för det är hur jag vill att vårt lag ska spela.

Kommer SDE ändra sitt sett att spela hockey efter den här kritiken?
– Nej, nej, nej… Jag tror den mesta kritiken är för tacklingen mot huvudet och jag har sagt till våra tjejer att det är inte ett sätt som vi ska spela på. Jag vill att vi ska spela en mer fysisk hockey, men det betyder inte att vi ska dela ut fler open ice-tacklingar. Det betyder att vi ska trycka ut spelarna mot sargerna, mer kontakt.
– Jag vill leda ett lag som alla andra lag hatar att spela emot. Det är som vår busschaufför sa ”Om vi spelade som alla andra lag vill att vi ska spela då har vi inte spelat vårt spel”. Visst, vi kritiseras av ett par av topplagen men, som jag sa, så använder vi det som tändvätska.

Hur har lagets utvecklats den här säsongen som du ser det?
– Vi har kommit fram till vad som krävs, våra spelare kanske har kommit fram till ”okej, vår coach kanske inte är galen” haha…
– När vi om på hur vi skulle spela började vi även göra mer mål. Vi började jobba med spelet i försvarszonen, sedan mittzonen och nu jobbar vi med offensiva zonen. Nu börjar allt det här hårda jobbet ge resultat. Vi spelar med i offensiva zonen och i och med att vi är mer där gör vi också fullt naturligt mer mål.

Ni ligger sist nu i SDHL, hur ska SDE Hockey göra för att stanna kvar i högsta ligan nästa säsong?
– Göra fler mål. Vi har haft problem att göra mål vilket är något vi måste jobba med. Vi måste bli mer ”fancy” och i stället lägga mer puckar på mål. Jag hoppas att det, att tjejerna går på mål och vi lyckas göra lite fula mål, men även göra lite fler mål i powerplay, det skulle betyda mycket för oss.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL