ÅNGERFULL. Domaren Mikael Arnberg talar ut efter det omdebatterade meddelandet till Almen Bibic.
SHL

Nätmobbade Almen Bibic – nu talar domaren ut: ”Det brann bara till i huvudet”

ANNONS

Han skapade stora rubriker när hans ilskna meddelande till Almen Bibic offentliggjordes på Twitter. Nu vill domaren Mikael Arnberg be om ursäkt. I en intervju med hockeysverige.se talar han ut om utbrottet som gjort honom bespottad i sociala medier.
– Jag är djupt deprimerad och ångerfull över det som kommit från mig. Det är inte ursäktbart, men jag måste i alla fall försöka be om ursäkt och komma på rätt spår igen, säger Arnberg.

Det har knappast undgått någon att en distriktsdomare i Dalarna skickade Facebook-meddelande till Rögles Almen Bibic efter mötet mellan Rögle och Leksand i Ängelholm i veckan. Mycket av snacket efter matchen kom att handla om att Röglebacken och tillika tidigare Leksandsspelaren Bibic hamnade i situationer där inte mer än tre Leksandsspelare, Sondre Olden, Nichlas Torp och Martin Grönberg skadade sig. Bibic fick också en avstängning för tacklingen på Torp.

Meddelandet från Arnberg till Bibic.

Men efterspelet fick gigantiska proportioner då Almen Bibic på sina sociala medier lade upp en skärmdump på ett av alla hatiska meddelanden han fått efter matchen. Det mest omtalade kom från distriktsdomaren Mikael Arnberg.
– Det bara brann till i huvudet på mig när jag fick se första tacklingen, som tydligen var en olyckshändelse, som Bibic delar ut. Tio sekunder senare kommer nästa tackling och båda blir proppade så pass illa att dom blir liggande, säger Mikael Arnberg när hockeysverige.se kommer i kontakt med honom under torsdagskvällen.
– Som sagt var så brinner det bara till, jag spottar, svär och spyr galla över Bibic. Jag har aldrig haft något ont att säga om honom eller hans bror, han har alltid varit min idol sedan jag själv dömde dem. Båda två kommer också vara mina idoler…
Arnberg tystnar lite innan han fortsätter.
– I dag skulle jag gärna se både Almen och Alen Bibic i Leksands trupp sju dagar i veckan, tre, sex, fem. Så är det. Jag är djupt deprimerad och ångerfull över det som kommit från mig. Det är inte ursäktbart, men jag måste i alla fall försöka be om ursäkt och komma på rätt spår igen.

Har du pratat med Almen Bibic efter?
– Jag har försökt få tag på Almen men det har inte gått. Jag pratade med ”Masken” (Anders Carlsson, sportchef Rögle) i dag och försöker gå via honom för att få tag på Almen, att ”Masken” ber Almen ringa upp mig så jag får prata med honom på telefon och be honom om ursäkt.
– Jag vill få ut den ledsna biten inom mig som är tung att bära så att jag kommer ur det här på sikt, men det kommer att ta väldigt lång tid. Det här är inget man tar med en nypa salt utan det här är riktigt jobbigt för mig.
– Jag pratade även nu på eftermiddagen med en domarekollega här i Dalarna. Han ska prata med Almen och be honom ringa mig. Jag sitter bara och väntar och hoppas på att Almen ska ringa mig så jag kan be honom om ursäkt.

Vad är det som triggar igång och gör så att du går ut och skriver det här till Almen?
– Min första tanke när jag går ut och skriver det där är att jag skriver till Almen. Inte tänkte jag något längre än så att han skulle föra ut det vidare på Facebook, Twitter och så vidare. Det var bara tänkt till Almen från mig och inte till någon annan. Sedan svarade han till mig att han tyckte det var tråkigt att jag tyckte så.

Mikael Arnberg är fullt införstådd med att han gått över gränsen och att han har ångest det inträffade. 
– Vad än folk tycker och har skrivit till mig på Facebook… Eftersom jag skrev ”pizzabagare” menar folk att jag är rasist och allt det där. Jag kan meddela på en gång att jag inte är rasist och kommer aldrig i mitt liv bli det heller. Jag har två barn ihop med en thailändska och en med en afrikanska. Alla invandrare, se inte mig som en rasist. Jag är av den uppfattningen att alla människor är lika mycket värda och ni är lika mycket folk som oss svenskar.
– Sedan vill jag be Almen Bibic så hemskt mycket om ursäkt för det här dumma som jag skrev om honom.

Arnberg har även bestraffats av Dalarnas Ishockeyförbund genom att han blivit avstängd som domare resten av säsongen.
– Man fattade ett beslut härom dagen. De hade möte och efter det blev jag meddelad att jag blir avtagen domarlicensen, så denna säsong är färdigdömd för min del. Det är bara att försöka kämpa på och ladda upp inför nästa säsong som jag hoppas att få döma.
– Jag har dömt sedan 1990 och har inte upplevt att någon blivit avstängd under sådana här former, men jag förstår deras jobb och beslut. Det man tog upp på domarkursen var att vi inte skulle gå ut till media eller skriva till, exempelvis som jag gjorde till Almen, 24/7, 365 dagar om året. Vi ska aldrig skriva något dumt till någon för det behövs så lite för att det ska komma ut. Nu kom det ut och straffet blir att jag inte får döma något mer det här året.

Ser du att du som domare, alltså funktionär inom ishockeyn, har ett extra stort ansvar för att sådant här inte ska hända?
– Ja, så är det, men det som är dumt är att jag har skrivit på Facebook sida Svenska Ishockeyförbundet. Det är antagligen också därför så många lagt märke till det. Jag kommer aldrig i hela mitt liv komma upp så jag dömer i Division 1, Hockeyallsvenskan eller SHL. Men jag har gjort väldigt fel och det kan jag bara be om ursäkt för.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch