PUSTAR UT. Elias Pettersson kände att det släppte mot Tjeckien efter den tunga inledningen på JVM.
Nyheter

Elias Petterssons JVM-frustration: ”Hade lite svårt att sova”

ANNONS

Hårdbevakad inför NHL-draften och med krav på sig själv att producera för Juniorkronorna. Då knöt det sig för Elias Pettersson under inledningen av JVM. Men i gruppspelsavslutningen mot Tjeckien fick han äntligen spelet att stämma.
– Det var väldigt viktigt att jag fick den där poängen. Då kände jag att ”nu släpper det, nu fortsätter jag göra det jag är bra på” och det gjorde jag hela matchen, säger han till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han har svarat för en magnifik höst i Hockeyallsvenskan med Timrå och till och med toppat poängligan under perioder. 18-årige Elias Pettersson, högt rankad inför NHL-draften i Chicago i sommar, klev in i JVM med stora förväntningar och krav. Både utifrån och på sig själv.

Elias Pettersson.

Turneringsstarten blev nu inte alls vad ynglingen hade hoppats på. Under de tre inledande matcherna i gruppspelet var Pettersson poänglös och hade svårt att komma in i spelet. Det har påverkat honom.
– Det har varit ny rink, mindre ytor och väldigt mycket nytt för mig. Jag har inte kommit in i spelet helt enkelt och den här matchen var väldigt viktig för mig personligen. Jag har haft lite dåligt självförtroende, erkänner han för hockeysverige.se efter 5–2-segern mot Tjeckien.
– Det har varit väldigt frustrerande. Jag har haft lite svårt att sova, tänkt väldigt mycket vad jag kan göra bättre och sedan har jag försökt göra det nästa match och så har det ändå inte gått. Det har varit jobbigt faktiskt. Jag försöker alltid göra mitt bästa varje match och de första tre matcherna har det inte gått, men det var skönt att det vände nu.

Ja, för i matchen mot Tjeckien började saker och ting falla på plats för forwardslöftet. Redan efter 37 sekunder plockade han sin första poäng i turneringen när han fick med sig en assist på Rasmus Asplunds 1–0. En förlösande poäng visade det sig.

TRÄFFADE FÖRÄLDRARNA – FICK NYTÄNDNING: ”EN SKÖN DAG”

– Det var väldigt viktigt. Då kände jag att ”nu släpper det, nu fortsätter jag göra det jag är bra på” och det gjorde jag hela matchen, säger Pettersson som visade mer självförtroende med pucken och skapade flera målchanser tack vare smarta aktioner.
– Jag vill ha mycket puck, vända och vrida, det är mitt spel och jag har inte riktigt vågat spela det innan. Det var bra att det var en sådan här match så att jag kan känna att jag att jag vågar göra det.

Förbundskapten Tomas Montén gillar att Pettersson börjar växa in i turneringen på allvar.
– Han var bättre senast mot Finland också. Jag tror att både Elias och Lias (Andersson) behövde de här första två matcherna för att komma in i JVM. Det är deras första turnering och de är ett år yngre så det är jättebra att de stiger fram nu, menar han.

Elias Pettersson pekar ut flera anledningar till att spelet började klicka mot Tjeckien. Dels fick han spela tillsammans med Jonathan Dahlén som han är van vid att kampera ihop med hemma i Timrå, dels har han fått en hel del stöttning från coacherna under den tunga perioden. Men framför allt gav den lediga fredagen honom möjlighet att ladda om batterierna. Både mentalt och fysiskt.
– Jag var ute och fikade med föräldrarna. Det var skönt att träffa dem och snacka om lite annat, skönt att komma ifrån och inte bara behöva tänka på hockey, för då kan det bli lite för mycket. Det var en skön dag, säger Elias Pettersson.

Som självklart gladdes åt kompisen Jonathan Dahléns hattrick.
– Kul för honom. Vi kom i en två-mot-etta och vanligtvis passar han, men nu ville jag att han skulle skjuta så att han fick sitt hattrick. Det var kul för honom, det är han värd.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch