ENKELT. Tim Söderlund sätter det första av sina två mål mot Slovakien.
Nyheter

Juniorkronorna gick på knock – klara för elfte raka JVM-semifinalen

3–0-ledning efter första perioden. Sedan var det inget snack om saken. Trots en lite svacka i andra perioden kunde Juniorkronorna vinna med bekväma 8–3. Därmed är man nu klara för JVM-semifinal för elfte säsongen i rad.

MONTRÈAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var ett svenskt lag som gick på knock direkt i JVM-kvartsfinalen mot Slovakien. Klockan hade inte gått mer än en dryg minut när Juniorkronorna tilldelades ett powerplay som Joel Eriksson Ek utnyttjade till att sätta sitt fjärde mål i turneringen.

Därefter släppte svenskarna aldrig taget om spelet. Det var konstant spel i den slovakiska zonen och uppradade målchanser utan att utdelningen ville komma. En individuell prestation från Tim Söderlund ändrade på det. Skellefteå AIK-forwarden tog fart längs högerkanten, klämde sig före sin back och lyfte in sitt första mål i turneringen bakom Adam Huska med 3.32 kvar att spela. Av bara farten punkterade sedan Carl Grundström matchen med sitt rappa handledsskott i slottet. Redan där och då var det game over.

Utspelningen fortsatte i andra perioden där Alexander Nylander satte sitt femte mål i turneringen genom att klämma in 4–0 intill den vänstra stolpen. Fredrik Karlström fick sedan göra sitt första mål i turneringen när han rafsade in femman efter Filip Ahls förarbete.

5–0-ledningen gjorde svenskarna lite bekväma. Inom loppet av en dryg minut. Hade slovakerna hunnit göra två reduceringar. Och när Adam Ruzicka satte 3–5 bakom Felix Sandström efter klent försvarsspel tidigt i den tredje perioden var det nog en och annan som svor oroat i tv-soffan.

Tim Söderlund var dock på bettet och återställde omedelbart ordningen med ännu en individuell prestation när han fintade sig in i slottet och knäppte in 6–3. Lias Andersson fyllde på med 7–3 i powerplay innan Joel Eriksson Ek fastställde slutresultatet med ytterligare ett mål i den spelformen.

Sverige möter nu vinnaren i nattens kvartsfinal mellan Kanada och Tjeckien. Den spelas natten mot torsdag i Montréal och sänds av SVT.

Sverige – Slovakien 8–3 (3–0, 2–2, 3–1)
Första perioden: 1–0 (01.08) Joel Eriksson Ek (Rasmus Asplund, Oliver Kylington) spel fem mot fyra, 2–0 (16.28) Tim Söderlund (Andreas Wingerli, Kristoffer Gunnarsson), 3–0 (17.01) Carl Grundström (Alexander Nylander, Lucas Carlsson).
Skott: 20–5.
Andra perioden: 4–0 (06.17) Alexander Nylander (Jonathan Dahlén, Rasmus Asplund), 5–0 (13.37) Fredrik Karlström (Filip Ahl, Rasmus Asplund), 5–1 (15.48) Martin Bodak (Marek Sloboda), 5–2 (16.54) Miroslav Struska (Erik Cernak).
Skott: 14–10.
Tredje perioden: 5–3 (01.53) Adam Ruzicka spel fem mot fyra, 6–3 (02.36) Tim Söderlund (Gabriel Carlsson), 7–3 (04.27) Lias Andersson (Jacob Larsson, Jens Lööke) spel fem mot fyra, 8–3 (17.04) Joel Eriksson Ek (Rasmus Asplund, Oliver Kylington) spel fem mot fyra
Skott: 16–3.
Skott, totalt: 50–18.