OBEHAGLIGA BILDEN. Pär Edblom var med om en riktigt otrevlig skada i början av säsongen.Foto: Bildbyrån

Det har gått närmare tre månader sedan Pär Edblom åkte på sin ögonskada. Han har fortfarande inte tränat sedan det inträffade. Nu kan karriären vara i fara.
– Besluten får komma till mig istället för att jag går och funderar på beslut som jag inte kan ta själv. Jag får helt enkelt vänta och se, säger han till hockeysverige.se.

I en match mellan AIK och Modo på Hovet i Stockholm den 11:e oktober förra året skadade Pär Edblom sitt öga svårt. Sedan dess har Modoforwarden inte kunnat träna någonting. Givetvis har han heller inte kunnat spela några matcher. Nu har det snart gått tre månader sedan den dess. När hockeysverige.se ringer upp Edblom är han trots allt vid gott mod.
– Jag minns ganska väl just när jag blev skadad. Vi mötte AIK på Hovet och det var en klubbspets som slog upp i ögat. Jag kände ganska tidigt att den tog hårt och att det förmodligen var ganska illa.
– Synen är ju ingen höjdare att skada så man blir ju alltid orolig när det tar i ögat. Just att smällen var så pass hård och att jag inte såg något i början oroade mig grymt mycket innan jag visste vad det handlade om. Synen är känslig och något jag är rädd om. När man då märker att det inte är så bra oroas man ännu mer.

Olyckan som inträffade uppkom i en kampsituation mellan Pär Edblom och AIK:s Stefan Johansson.
– Vi har inte pratat med varandra men han har hört av sig lite grann för att lyssna hur det är med mig och så vidare, vilket var roligt. Det var absolut en olyckshändelse och inget konstig på så vis. Det är otur att klubban tar så pass illa.
– Vi försöker få tag på pucken båda två och är då såklart nära varandra och så kommer smällen… Klart att det är otur.

Vad sa den första diagnosen?
– Man kan inte ställa någon diagnos ännu, inte innan det har fått läka så man kan se hur det har påverkat. Det blir mer bara spekulationer. Det ser inte så jättelovande ut och det är en allvarlig ögonskada, definitivt.

Hur mår ögat idag, kan du exempelvis se på det?
– Lite grann. Jag är blind på någon fläck och har kraftigt nedsatt syn i övrigt. När det gått ett tag efter smällen får man göra verkliga utredningar och se vad det kommer att innebära innan man kan säga att så här blev det.

bb160929jl018

När man drabbas av allvarliga ögonskador brukar läkarna helst se att man inte utsätter sig för allt för mycket fysisk ansträngning. För Pär Edblom har det inneburit att han tvingats till att avstå träning helt.
– Jag har inte tränat något pass sedan skadan för att inte anstränga ögat. Det måste få tid, lugn och ro för att läka. Då får man helt enkelt ta det lugnt. Det finns inget annat att välja på och läkaren var ganska tydlig med att nu får det bli lugn. Håller jag på att anstränga ögat så är det inget bra.

Pär Edblom värvades hem till Modo från Björklöven för att vara en av spelarna som skulle leda det nya laget. Därför blev det givetvis en frustration att sitta bredvid och följa lagets inledande kräftgång.
– Det var frustrerande såklart. Så är det alltid när det går dåligt, men det är positivare miner nu när laget kommit igång.
– Jag har hela tiden vetat att kunskapen funnits där och det gläder mig verkligen att se att det går bra.

Har du kunnat vara med och supportat laget?
– Jag försöker vara med så mycket jag kan, vara kring laget och hjälpa till. Träffa lagkamraterna och vara där i alla fall så jag kan ha lite kontakt med killarna i alla fall. Jag har inte legat hemma sedan jag fick smällen.

När hoppas du kunna vara tillbaka och spela hockey igen?
– Igår helst (skratt). Jag vet inte, men hoppas gör jag ju alltid. Vi får se vad det blir, men just nu är det mer att ögat ska få ta den tid det behöver för att jag överhuvudtaget ska kunna se. Sedan får jag se hur framtiden blir i övrigt.

Men du räknar med att spela ishockey någon gång i framtiden igen eller?
– Jag räknar inte med någonting. Jag hoppas det blir bra och sedan får jag se. Nu har jag bestämt mig för att stressa fram någonting. Dom här besluten får komma till mig istället för att jag går och funderar på beslut som jag inte kan ta själv. Jag får helt enkelt vänta och se. Jag önskar att jag kunde säga något annat men så här är det.