Linnea Holterud Olsson
SDHL 1

Norskan utvecklas som målvakt i Sverige: ”Jag är bättre tränad”

ANNONS

Hon är uppväxt i Norge med svenska föräldrar och hade Kim Martin som förebild när hon växte upp. Möt Hammarbys norska landslagsmålvakt Linnea Holterud Olsson.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Nyligen inledde Norge sitt OS-kval. En av de norska målvakterna hittar vi i svensk hockey, närmare bestämt i nystartade Hammarby i Division 1. Hennes namn är Linnea Holterud Olsson och kom åter till Sverige 2012 då hon skrev på för Segeltorp. Sedan dess har hon även spelat för Södertälje, Djurgården och förra säsongen med SDE Hockey.
– Anledningen till att jag flyttade till Sverige var för att jag ville gå på hockeygymnasium (Huddinge) här för att kunna utveckla mig ännu mer. Jag kände att om jag blev kvar i Norge så skulle min utveckling stanna av lite, säger Holterud Olsson när hockeysverige.se träffar henne för en intervju på klassiska och väldigt slitna Zinkensdamms Idrottsplats på Söder i Stockholm.
– Det finns hockeygymnasier i Norge också, men det är privatskolor där du måste betala varje år för att gå. Samtidigt kommer jag ju från Sverige från början så jag ville flytta hit och testa på.

DUBBELT MEDBORGARSKAP

Linnea Holterud Olsson är visserligen norsk landslagsmålvakt, men hon har dubbelt medborgarskap.
– Båda mina föräldrar är svenska och jag är född här i Sverige. Vi flyttade till Norge då jag var liten för mamma och pappas jobb. Dom ville testa på lite nytt så vi provade på det och trivdes bra.

Hur stark är målvaktsutbildningen i Norge?
– När jag bodde där, vilket inte är för så jättelänge sedan, var det inte jättemycket målvaktsträning. I stället var jag varje sommar på målvaktsläger i Sverige, på GDI. Det är egentligen där jag har utvecklat mig och fått grunderna.
– Det var inte jättemycket målvaktsträning hemma i klubbarna heller (Vålerängen och Kongsvinger). Vi hade någon målvaktstränare som var där, men det var allt.

Går det att utveckla sig vidare som norsk hockeyspelare om man väljer att stanna i Norge?
– Senaste åren har det utvecklats mycket. Det var inte så stort när jag spelade där och bara fyra lag i högsta serien.

Ändå får norsk hockey fram väldigt många bra spelare så som Andrea Dalen, Helene Martinsen, Madelene Haug Hansen, Line Bialik Öien, Ingrid Morset, Silje Holös och så vidare.
– Ja, precis. Som jag sa så utvecklas det, men alla dom här spelarna har flyttat antingen till USA eller till Sverige för att fortsätta sin utveckling.

kim-martin-lhc-9

Kim Martin är förebilden. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vem hade du själv som förebild då du växte upp?
– Kim Martin. Jag gillade det här att hon var tjej, målvakt och spelade med killar. Jag kände väl igen mig lite i det och såg upp till henne.

Hur har du utvecklats som målvakt sedan du kom till Sverige?
– Framförallt har jag utvecklat det fysiska. Jag är bättre tränad. Sedan har jag såklart utvecklat det tekniska och hela spelet på grund av mer träningsmängd och sådant.

Trots spel i både Division 1 och Riksserien har det inte blivit speciellt många matcher för den norska landslagsmålvakten. Som mest fick hon chansen åtta matcher med SDE Hockey förra säsongen. I Djurgården säsongen dessförinnan blev det exempelvis bara sex matcher. Givetvis har det här påverkat hennes utveckling mellan stolparna.
– När jag kom hit, alltså första säsongerna, var det bra att få vara med för att se och lära lite, sitta på bänken och se hur det är.
– Förra säsongen började det bli tråkigt att inte få spela någonting. Då ville jag byta till ett lag där jag får speltid, hellre gå ner ett snäpp och spela i Division 1 istället för att fortsätta i SDHL.

LÄRDE SIG MYCKET AV VALENTINA

Under sin tid i Djurgården fick Linnea Holterud Olsson chansen att spela med OS-målvakten Valentina Lizana Wallner, något som kom att betyda mycket för henne.
– Det gav mig jättemycket. Jag fick mycket tips och råd på träningarna samtidigt som vi hjälpte varandra. Hon såg målvaktsspelet från en annan vinkel vilket gjorde att hon kunde komma med tips.
– Dessutom var det jättekul eftersom hon varit med i svenska damlandslaget, spelat OS och allt det där. Det var verkligen jättekul att fått spela en säsong med henne.

Nu har du bytt ut Hovet och Djurgården mot ”Zinken” och Hammarby, varför gjorde du det valet?
– Jag tyckte det lät roligt när Erik (Lektorp, tränare) frågade om jag ville köra med dom den här säsongen. Det kändes som en lagom träningsmängd, men framförallt tycker jag det är jätteroligt att jag får spela matcher.

Så här långt har Holterud Olsson spelat 14 av lagets 16 matcher och har 95 i räddningsprocent. På det ligger hon tvåa i målvaktsligan efter Haninges Ida Winkler.
– Hittills tycker jag att vi har gjort det jättebra för att vara ett nystartat lag. Vi har krigat på och ligger tvåa i serien efter Haninge vilket inte är dåligt av ett helt nytt lag med spelare som inte spelat ihop tidigare.

UTTAGEN I LANDSLAGET

Den 20-åriga Hammarbymålvakten fick nyligen chansen att vara med i det norska landslaget i OS-kvalet även om det inte blev någon speltid den här gången.
– Det var jättekul att bli uttagen. Jag trodde inte att jag skulle komma med från början, men det blev en rolig överraskning att få var med där. Nu har vi nästa kval i februari så det kommer också bli spännande att se hur det går.
– Jag spelade även i landslaget förra säsongen och var även med på VM i våras, men då spelade jag heller ingenting utan var med som tredjemålis.

Innan vi släpper iväg Linnea Holterud Olsson till träning kan vi inte låta bli att fråga om när vi få se Hammarby i SDHL.
– Bra fråga. Förhoppningsvis får vi chansen att kvala redan den här säsongen, att vi tar första platsen. Sedan får vi se hur det utvecklar sig, avslutar Hammarbymålvakten med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 april
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch