Rögles Timothy Liljegren får dra på sig landslagsdressen igen.Foto: Bildbyrån

Timothy Liljegren tappar, men är fortfarande bästa svensk. Och Elias Pettersson utmanar om att gå tvåa bland svenskarna. Det kan bli en spännande draft ur ett blågult perspektiv.

Det kan bli en riktigt kul svensknatt när sommarens draft går av stapeln i mäktiga United Center i Chicago. När TSN: Craig Button nu presenterar sin nya ranking är inte mindre än tre svenskar tippade att gå bland de 15 första.

Timothy Liljegren är alltjämt den svensk som rankas högst, trots hans struliga säsong med körtelfeber, JVM-nobb och utlåning. Han rankas trea, till skillnad från den andraplats han hade när säsongen inleddes. Nu är det i stället schweizaren Nico Hischier som är tvåa, bland annat efter ett riktigt fint JVM där han bland annat avgjorde när Schweiz skrällde mot Tjeckien i gruppspelet. Nolan Patrick är alltjämt ohotad etta.

Lias Andersson är nia, och har därmed tappat två platser jämfört med Buttons ranking inför säsongen. Jämfört med sin senaste ranking, från slutet av november, är Andersson dock kvar på samma plats. HV71:s forward kan få se upp bakifrån, där Elias Pettersson finns. Pettersson har på Hockeyprospects ranking återfunnits så högt upp som trea, men på Buttons lista ligger han på en femtonde plats. Timråstjärnan har dock klättrat rejält jämfört med den 30:e plats han låg på inför säsongen. Faktum är att han bytt plats rakt av med Djurgårdens Marcus Davidsson, som i september var på femtonde plats på Buttons lista, men nu är 30:e spelare.

Frölundas Kristian Vesalainen finns också med i förstarundan, men har rasat ned till plats 28. Inför säsongen sågs han som mer eller mindre given att gå topp-10. Hans lagkamrat Joni Ikonen är 34 och Växjös dansk Jonas Röndbjerg är så högt upp som på 53:e plats.

Övriga svenskar är Tim Söderlund (86), Sebastian Walfridsson (99) och Rickard Hugg (100).