Niklas Lundström.Foto: Ronnie Rönnkvist

Redan för en månad sedan fick han reda på att Björklöven ville bryta hans kontrakt. Nu har den tidigare JVM-målvakten Niklas Lundström lånats ut till division 1.
–  Man vill trots allt spela så högt upp som möjligt, det är vad jag alltid strävar efter. Sedan får vi se vad som händer innan fönstret stänger i februari, säger han till hockeyssverige.se.

Niklas Lundström värvades hem till Sverige och Björklöven den här säsongen efter två säsonger i Nordamerika. Björklöven hade också stora förväntningar på den 24-åriga målvakten, men tillvaron blev inte som klubben hade hoppats. Laget har gått tungt i serien och Lundström har bara spelat elva matcher och hade en räddningsprocent på 85.9.

I mitten av december meddelade också Björklöven att man värvat in SHL-meriterade Linus Fernström och i måndags kom beskedet att Niklas Lundström inte blir kvar i klubben. Men att det inte skulle bli någon fortsättning i Umeå var något som Lundström själv vetat om en tid.
– Nu hände det att Björklöven bröt kontraktet med mig för en månad sedan eller lite mer. Sedan har vi, jag och min agent (Erik Ryman), pratat om vad vi ska göra, så jag har vetat om det ganska länge faktiskt.

Trots det blev det alltså officiellt först i måndags.
– Jag har varit kvar med laget och kört medan vi har letat ny klubb, det är så det har varit.

Hur motiverade Daniel Johansson i Björklöven att man ville bryta kontraktet med dig?
– Till mig sa han inte så mycket utan det var mer till min agent. Jag hade haft en ganska låg vinstprocent i mina matcher. Det var så han sa.

Ingenting på prestation utan bara på siffror?
– Jag vet inte, men jag antar det. Trots allt handlar det om att vinna i den här businessen och det har vi inte gjort tillräckligt när jag var där, säger Niklas Lundström som annars har trivts bra i Björklöven och Umeå.
– Jag tycker att det har varit jättekul och jag har trivts bra där uppe samtidigt som det är bra grabbar. Sedan har vi inte fått resultaten som vi behöver av olika anledningar så på så vis har det varit tungt sportsligt.

Hur ser du på ditt eget spel under säsongen?
– Det hänger ihop med allt annat. Det är svårt att göra någonting själv. I början tycker jag att det var en omställningsperiod eftersom det var ett helt annat spel än i Nordamerika. Men jag tycker har ändå jag har presterat bra och gjort det jag kunnat göra.

BB141101ZM042

Werner.

Som målvaktskollega i Björklöven har Niklas Lundström haft Adam Werner som klubben lånat från Färjestad.
– Det samarbetet har fungerat jättebra och jag gillar honom jättemycket. Jag kommer att sakna att tävla mot honom varje dag.

Hur har det fungerat att träna med laget när du har vetat om att du inte skulle bli kvar under en månads tid?
– Jag har försökt sköta det så proffsigt som möjligt. Jag fick också beröm av ledningen i Björklöven för att jag varit just proffsig och jobbat hårt för mig själv varje dag eftersom jag fortfarande måste vara redo för att spela.

BB130101JM022

Niklas Lundström har under senaste två säsongerna spelat i Nordamerika och där har han utvecklat sitt målvaktsspel en hel del.
– Utvecklats har jag definitivt gjort. Jag har blivit snabbare och starkare samtidigt som jag har gått upp från 82 kilo som jag vägde när jag åkte över till 90 kilo som jag väger idag. Sedan har jag spelat ganska mycket matcher och genom det fått bra rutin, så sämre har jag inte blivit i alla fall.

Är det en stor besvikelse att du inte blir kvar i Björklöven eller hur tänker du nu då det gått en månad?
– Nu har jag ett lag (utlånad till Huddinge enligt Erik Ryman) som jag börjat träna med idag. Sedan är det bara att spela matcher, visa upp sig och hoppas på något riktigt bra klart närmsta tiden.
– Man vill trots allt spela så högt upp som möjligt, det är vad jag alltid strävar efter. Sedan får vi se vad som händer innan fönstret stänger i februari.