Anders Carlsson inför matchen mot Skellefteå. Han var inte lika glad efter den, kan vi avslöja.Foto: Bildbyrån

Tiden är inne. Nu bör SHL införa domarutmaningar. Det säger Rögles sportchef Anders ‘Masken’ Carlsson.
– Det som hänt den här säsongen har förstärkt min övertygelse om att vi också bör införa detta, säger han till HD.se.

I NHL har konceptet redan funnits en dryg säsong. Nu hoppas Rögles sportchef Anders ‘Masken’ Carlsson att coacherna ska kunna utmana domslut även inom svensk ishockey. Frågan blev en het potatis sedan Skellefteå avgjort en match mot just Rögle med sex utespelare på isen.
– Domarna och domarchefen har bett oss om ursäkt och vi tjänar ingenting på att älta detta, vi måste titta framåt. Men förhoppningsvis kan det komma något gott ur det, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Och Maskens önskan är alltså att det ska gå att utmana domslut i SHL. Han menar att tiden är inne för den radikala förändringen.
– Jag har lobbat för det här tidigare. Frågan har varit uppe till diskussion, men ligan har sagt att tiden inte varit mogen. Det som hänt den här säsongen har förstärkt min övertygelse om att vi också bör införa detta.
– Förutom den här situationen i Skellefteå drabbades vi av ett offsidemål borta mot Färjestad. Sen har vi säkert gynnats vid andra tillfällen.

I NHL kan två olika förseelser utmanas: Offside och interference på målvakten. Det finns dock en risk att utmana domslut. Har du fel blir du nämligen av med din timeout. Och om du redan tagit din timeout kan du förstås inte utmana domarens beslut. I NHL har den nya regeln fått kritik då tempot i matcherna går ned betänkligt. Coacherna har till att börja med lång tid på sig att fundera på om man vill utmana domslutet, och granskningarna av eventuella offsidemål har också tenderat att dra ut på tiden.