SVARAR PÅ BOORKS KRITIK. Fredrik Glader, Erika Grahm, Kim Martin Hasson och Malin Fransson ger sin syn på svensk damhockey.
SDHL 1

Profilernas svar på Leif Boorks kritik: ”Förebilderna för unga damspelare ökar”

ANNONS

Leif Boork kritiserade antalet utländska spelare i den svenska damligan SDHL. Men vad tycker personerna i och omkring ligan? Hockeysverige.se bad fyra profiler inom damhockeyn ge sina åsikter om huruvida sporten hjälps eller stjälps av importerna.

Det var i en intervju med hockeysverige.se som Leif Boork kritiserade SDHL-klubbarna för att de värvat för många utländska spelare. Damernas förbundskapten anser att det är något som påverkat den svenska damhockeyns utveckling negativt.
– Det är bra att SDHL utvecklas och blir bredare, men det är för många utländska spelare i ligan. Vi underhåller dom bästa finländska spelarna i och med att dom är här och spelar i en bra liga. Om vi tittar på vilka som toppar mål och poängligorna så är det utländska spelare till väldigt stor del. Jag tycker självklart att det är bra att vi får en bättre liga och det är bra att det kommer in utländska spelare, men vissa lag har för många utländska spelare, enligt mig, för att svenska spelarna ska få det utrymmet dom måste ha för att utvecklas, om jag nu ser det i ett nationellt perspektiv, sa den svenska förbundskaptenen.

Uttalandet var kontroversiellt och har både hyllats och ifrågasatts ute i Sverige. Fakta är att det i dag finns 77 utländska spelare i SDHL, det motsvarar nästan en tredjedel av spelarna i ligan om man utgår från de trupper som finns uppsatta på eliteprospects.com.
Luleå: 13 svenska spelare – 10 utländska
Linköping: 10 svenska spelare – 12 utländska
Djurgården: 17 svenska spelare – 9 utländska
HV 71: 13 svenska spelare – 10 utländska
Brynäs: 17 svenska spelare – 4 utländska
AIK: 19 svenska spelare – 2 utländska
Leksand: 16 svenska spelare – 6 utländska
Modo: 21 svenska spelare – 0 utländska
Sundsvall: 8 svenska spelare – 14 utländska
SDE Hockey: 12 svenska spelare – 10 utländska

Hur påverkar det här utvecklingen av svensk damhockey? Hockeysverige.se bad en tränare, en journalist, en sportchef och en spelare ge sin syn på saken i en enkät:


Foto: Ronnie Rönnkvist

Fredrik Glader, tränare Luleå

Vilka fördelar ser du med att vi har många utländska spelare i SDHL?
– Förebilderna för unga hockeyspelare ökar och givetvis höjs kvalitén på ligan om vi plockar hit rätt typ av utländska spelare, vilket också hjälper att utveckla våra svenska spelare.

Nackdelar?
– Vi har gått från åtta till tio lag och i och med det har vi skapat lite nackdelar själva, eller rättare sagt så har förbundet gjort det som utökat ligan. Just nu ser jag inga nackdelar sportsligt för vi har inte så vi kan fylla tio lag med bra svenska spelare.

Hämmar antalet utländska spelare i ligan utvecklingen av våra unga spelare?
– Det tycker jag inte. Tittar jag till mitt eget lag så har vi Nathalie Lidman som får mycket istid och som är reserv i junior-VM, Pernilla Forsgren spelar Junior-VM liksom Anna Amholt. Deras träningsmiljö går inte av för hackor. Dom får tävla med internationella toppspelare på deras träningar som gör att dom utvecklas otroligt bra. Jag tycker att det är en bra utveckling som kan ge lite lugn bakom SDHL-lagen och att vi då istället ska lägga fokus på att bygga upp en bra juniorliga.

Hur ska vi få flera svenska spelare i framträdande roller i våra SDHL-lag?
– Vänd på frågan istället. Har vi inte svenska spelare som har framträdande roller? Jag tycker att vi har det, i alla fall så tycker jag att vi har nog med framträdande svenska spelare i vårt lag, men dom blir ändå inte uttagna i landslaget.
– Samtidigt får våra svenska spelare tävla och träna mot internationella toppspelare och blir med det ännu bättre.

Är 77 utländska spelare fördelade på tio lag för mycket?
– I dag tror jag inte att det är för mycket. Förhoppningsvis, om tio år kanske det hade varit för mycket.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Kim Martin Hasson, sportchef Linköping

Vilka fördelar ser du med att vi har många utländska spelare i SDHL?
– Ligan blir starkare och några av dom bästa spelarna i världen kommer hit och förgyller vår liga och gör den starkare.

Nackdelar?
– Det är att våra yngre svenska spelare kanske inte får en lika stor yta. I LHC använder vi flera våra unga spelare, men hade vi inte haft utländska kanske vi hade haft med ännu flera. Det kan vara en nackdel att vi inte använder våra svenska spelare på samma sätt.

Hämmar antalet utländska spelare i ligan utvecklingen av våra unga spelare?
– Delvis. Att träna med och se och lära från dom utländska spelarna är jättebra för våra unga tjejer, känna konkurrensen och lära sig att hantera den. Samtidigt får kanske inte våra unga tjejer samma speltid som dom skulle fått om dom utländska spelarna inte spelat här.
– Nu är utländska spelarna dom bästa i många lag blandat med svenska landslagsspelare. Det är också dom som får ta viktiga situationerna i matcherna. Fler juniorer kanske hade kunnat få möjlighet till det istället med mindre utländska spelare i lagen.

Hur ska vi få flera svenska spelare i framträdande roller i våra SDHL-lag?
– Bra fråga. Vi har ganska många av våra yngre tjejer spelande i vår tredjefemma. Dom får vara med, lära och ta initiativ allt eftersom vilket gör att när dom växt upp kanske dom hamnar i en förstafemma.
– Det här är en svår fråga med utländska spelare och så vidare, men jag tror att den svenska ligan är så pass stark nu vilket gör att väldigt många söker sig hit. Hade inte ligan varit så här stark tror jag att många av våra svenska tjejer hade sökt sig utomlands istället.

Är 77 utländska spelare fördelade på tio lag för mycket?
– Ja och nej. Vi i LHC har svårt att få svenska spelarna till oss. Det jag börjar med som sportchef när jag rekryterar spelare är att försöka få in svenska spelare. Får jag inga svenska spelare måste jag hitta tillräckligt bra utländska spelare för att vi ska kunna vara med i kampen om guldet.
– När jag spelade i Ryssland var det så att lagen bara fick spela med tre utlänningar per match. Jag har en känsla att samma sak kan hända i svensk hockey snart, även om jag inte tycker så. Visst kan ändå en ribba på antalet utländska spelare gynna utvecklingen så att juniorer kommer tidigare upp i damlagen.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Malin Fransson Dagens Nyheter

Vilka fördelar ser du med att vi har många utländska spelare i SDHL?
– Att det utvecklar svenska spelarna genom att regelbundet spela med och mot några av världens bästa spelare.

Nackdelar?
– Risken är stor att många unga svenska spelare, precis som i SHL, får undanskymda roller och kanske inte får ta det ansvar som dom annars hade fått tagit. Utan ansvar är det heller inte så lätt att utvecklas.

Hämmar antalet utländska spelare i ligan utvecklingen av våra unga spelare?
– Det enkla svaret är att säga ja. I ett kortsiktigt perspektiv så hämmar det. Om det gör så i ett långsiktigt perspektiv är svårare att svara på. Samtidigt har elitidrott inget tålamod. Långsiktigt kan det ändå innebära att våra unga spelare får lära sig ta steg upp i hierarkin i en lite mer långsam takt. En takt som kan utveckla spelaren och göra att vi om fem, sex eller sju år kanske inte har lika många utländska spelare eftersom våra unga spelare blivit äldre, bättre och genom det kunnat ta för sig.  
– Jag tycker att man kan göra en viss jämförelse med fotbollsallsvenskan för damer när den var som hetast under en period. Då var det väldigt mycket utländska toppspelare här. Då hade vi samma diskussion. Man kunde då också se att svensk damfotboll internationellt hade det jobbigt under några år, men nu tog landslaget ett OS-silver. Det är svårt att se in i framtiden, men det kan finnas många fördelar också med utländska spelare.

Hur ska vi få flera svenska spelare i framträdande roller i våra SDHL-lag?
– I slutändan handlar det om att spelarna måste visa att dom har den kapaciteten. Klart att det handlar om modiga tränare också som måste våga släppa fram svenska spelarna, men också att matcha tjejerna klokt.
– Om du släpper fram en ung spelare ska du se till att omgivningen i hennes formation ska ge bästa förutsättningarna att lyckas.

Är 77 utländska spelare fördelade på tio lag för mycket?
– Ja! Jag tycker att det är bra att dom bästa är här. Utländska spelarna vi har ska vara spelare som platsar i en första- eller möjligtvis andraformation. Jag tycker att man ska undvika att värva utländska komplementspelare, vilket görs fortfarande till viss del. Så visst finns det en möjlighet att minska antalet utländska spelare.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Erika Grahm, landslagsspelare från Modo

Vilka fördelar ser du med att vi har många utländska spelare i SDHL?
– För det första är det riktigt roligt att vår liga här i Sverige är så pass attraktiv som den är. Det betyder ju att vi gör något bra här. Fördelarna är att vi får bättre matcher med högre tempo och kvalité. Sen att den blir mer och mer professionell ökar ju intresset för ligan och då i takt med det förutsättningarna för oss spelare.

Nackdelar?
– Jag ser inga direkta nackdelar men på sikt kan det vara farligt, sportsligt, då de utländska spelarna inte får ta över vår liga. I grund och botten ska ligan vara byggd av svenska spelare. Lag som bygger kring utländska spelare kan ha svårt att få en långsiktighet, vilket kan vara farligt. Vi vill inte tappa damverksamheter.

Hämmar antalet utländska spelare i ligan utvecklingen av våra unga spelare?
– På sikt kommer det att göra de, definitivt. Just nu är det stor skillnad på toppen och botten i vår liga, och det gynnar mer de bättre svenska spelarna men inte de yngre då de utländska spelarna krasst sagt tar en plats för dem.
– Ligan kan även bli för ”bra” med för mycket utländska spelare och steget blir för stort att ta för de yngre. Om vi ska fortsätta att ta emot mycket utländska spelare tycker jag att vi måste starta eller satsa på en juniorliga av något slag. Ha en miljö där unga spelare kan utvecklas och växa i sin takt. Men som det är nu har vi lite tunn bredd i Sverige att kunna starta en sådan satsning sedan den största frågan, ekonomin.

Hur ska vi få flera svenska spelare i framträdande roller i våra SDHL-lag?
– Det är viktigt att klubbar visar förtroende och tydlig satsning/plan för sina spelare. Får en svensk spelare en trygg miljö att utvecklas i är sannolikheten stor att hon stannar, vilket också kan bygga en bra stomme och långsiktighet. Det är svårt för mig att svara på den frågan då vi har hundra procent svenskt i vårt lag och där många spelare är framträdande. Så för mig är det en självklarhet att satsa för framtiden.

Är 77 utländska spelare fördelade på tio lag för mycket?
– Haha, för en som spelar i ett lag med noll utländska spelare så är svaret JA. Vi skulle vilja spela mot alla lag i serien utan utländska spelare, undra hur tabellen då skulle ha sett ut?
– Skämt och sido, jag ser till ett större perspektiv så nej, inte för mycket. Jag personligen som hockeyspelare tycker det är roligt för utvecklingen med bra spelare i ligan oavsett nationalitet. Men ökar det drastiskt de kommande säsongerna så kanske man måste dra i handbromsen. Men som det är just nu tycker jag vi ska vara stolta över att så många världsspelare söker sig till vår liga.
– Ställ samma fråga om några år, då jag kanske inte är aktiv längre, då kommer säkert ett annat svar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch