170116 Tingsryds mŒlvakt Niklas Rubin jublar efter vinsten i ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Pantern och Tingsryd den 16 januari 2017 i Malmš. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166 …
Tingsryds AIF

Snickaren som spikat igen Tingsryds mål: ”Ville bevisa att jag inte bara ville sitta på bänken”

ANNONS

Efter en bra fjolårssäsong i Varberg fick målvakten Niklas Rubin möjligheten att testa på hockey på heltid i Hockeyallsvenskan och Tingsryds AIF denna säsong. En möjlighet han verkligen tagit tillvara på. Innan jobbade han som snickare och han berättar för hockeysverige.se att han hoppas det dröjer innan han plockar upp hammaren igen.

Det var nog inte många som visste vem den 21-åriga målvakten Niklas Rubin från Hanhals var inför årets säsong. Nu ligger Tingsrydsmålvakten tvåa i Hockeyallsvenskans målvaktsliga med 94.14 i räddningsprocent. Han har så här långt även spelat fler matcher, 25, mot den tilltänkta ettan, Tim Sandberg som vaktat målet i 14 av Tingsryds matcher.
— Innan jag kom till Tingsryd körde jag under flera säsonger mycket med en målvaktstränare som heter Anthon Hansson. Han är idag i Skellefteås juniorverksamhet och är utbildad av Micke Sandberg som i sin tur är målvaktstränare här i Tingsryd, säger Niklas Rubin till hockeysverige.se.

Även Mikael Sandberg, som Niklas Rubin nämner, kommer från just Hanhals.
— Ja det gör han och jag har haft Micke på många läger så jag kände honom sedan tidigare.

Rubin har spelat TV-pucken för både Halland och Göteborg, men det var aldrig aktuellt för honom att flytta från Kungsbacka och Hanhals till Frölunda.
— Man tog bort Halland andra året i TV-pucken när det var 95-kullen som skulle spela. Det fanns bara fyra lag i Halland då. Halmstad fick tillhöra Skåne medan Hanhals, Kings och Varberg tillhörde Göteborg.
— Det var egentligen inte aktuellt med Frölunda. Dom valde att satsa på någon annan målvakt, men jag var under gymnasietiden i Växjö och provspelade, men det blev aldrig aktuellt. I stället blev jag kvar på hemmaplan och spelade för Hanhals.

SPELADE I DIVISION 2

Hanhals spelade då i Division 2 och givetvis var det inte aktuellt för honom att spela hockey på heltid vid den här tiden.
— Jag har fram till och med den här säsongen jobbat vid sidan om. Jag har gått som snickare, vilket jag utbildade mig till under gymnasiet.

Du kom till Tingsryd första gången 2014, vad var det som lockade dig dit då?
— Det var att jag ville testa något nytt i min karriär och ville spela i SuperElit som Tingsryd spelade i. Jag kände en kille, Marcus Lundin-Andersson, som jag spelat med innan och som redan spelade där samtidigt som jag kom i kontakt med Micke Nilsson som var tränare i J20. På den vägen blev det Tingsryd.

Säsongen 2014/15 spelade Niklas Rubin ”bara” J20-hockey, men det var också en viktig tid för hans utveckling som målvakt.
— Jag utvecklades väldigt mycket. Jag spelade sammanlagt upp emot 45-50 matcher den säsongen. Att jag fick spela väldigt mycket matcher hjälpte mig otroligt mycket för att jag skulle kunna ta ett kliv i mitt målvaktsspel. Det är också så att när man får spela matcher utvecklas man mest.
— Det jag utvecklade mest var nog mentaliteten, att kunna hålla fokus när jag spelade så mycket som jag gjorde där, kunna ladda om för matcher. Jag fick lära mig att hantera att spela så mycket, hur man ska ta hand om sin kropp, hur man ska äta, sova och allt det där för att orka.

Inför förra säsongen lämnade han Tingsryds juniorlag för att spela i Hockeyettan med Varberg, en säsong som inte blev som man hoppats på.
— Det var en ganska strulig säsong, tyvärr. Alla vet hur det gick för Varberg den här säsongen med konkurs och allt det där.
— Samtidigt trivdes jag väldigt bra i laget. Det var bra och sköna spelare, bra tränare och så vidare. Sedan funkade det inte uppifrån styrelsen ner till oss spelare och ledare.

UTLÅNAD TILL TINGSRYD

Redan under förra säsongen lånades Niklas Rubin ut till Tingsryd under några matcher, men bara som ”bänknötare”. Det blev inte heller klart redan då att han skulle återvända till Tingsryd den här säsongen.
— Det bestämdes efter säsongen var klar. Jag tror ändå dom fick en liten uppfattning om hur jag är som målvakt och person. Så det var positivt på det sättet att jag fick komma ner hit och visa upp mig lite.

Med vilka ambitioner gick du in i den här säsongen?
— Jag ville komma hit och kriga om min speltid, absolut, precis som alla andra målvakter gör i alla andra lag.
— Sedan kom Tim (Sandberg) med mer meriter och värvad för att spela mycket matcher, men jag gick in med inställningen att jag ville bevisa att jag inte bara ville sitta på bänken. Det finns nog ingen målvakt som bara vill göra det.

DSC_0214

Tim Sandberg Foto: Ronnie Rönnkvist

Du har spelat mer matcher än Tim Sandberg och ligger tvåa i hela seriens målvaktsliga, hur tänker du kring den här framgången?
— Jag får nog säga att jag själv är positivt överraskad över det, säger Niklas Rubin med ett lätt skratt och fortsätter:
— Jag hade själv inte räknat med en så pass bra säsong som det har varit hittills, men jag är, som sagt var, positivt överraskad och det är väldigt kul.

Många talar om den unika hockeymiljö som är i Tingsryd, hur skulle du beskriva den?
— Det är en väldigt bra hockeymiljö här och man märken verkligen att byn brinner för hockeyn. Det är nästan bara hockey som gäller och man kan inte gå runt att tänka på så mycket annat här.

Hur får du dagarna att gå vid sidan av hockeyn förutom att fika på Börjes?
— (Skratt) En och annan fika blir det uppe på hyllan. Jag hänger med lagkamrater, åker in till Växjö ibland för att gå och käka eller gå på bio. Det är ju bara fyra mil härifrån.
— Det finns ändå saker att göra här även om man kanske får ta sig till Växjö ibland. Annars är det som för alla andra, att spela TV-spel och umgås med lagkompisar.

Ditt kontrakt med Tingsryd går ut efter säsongen, hur tänker du kring nästa säsong?
— Jag trivs väldigt bra här i Tingsryd och mina förhoppningar är att jag ska få köra på här en säsong till. Det vill jag absolut, men vi får se vad som händer.

Men du räknar med att det tar några år innan du tar upp snickaryrket igen?
— Ja, det är min förhoppning att det ska dröja några år, avlutar Niklas Rubin med ett skratt.

.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch