Victor Rask.
Nyheter

I Rask fart mot NHL-stjärnorna – men Victor är inte nöjd: ”Tycker inte jag spelat bra”

ANNONS

Han har inte bara tagit ett stort kliv framåt som hockeyspelare den här säsongen. Under sitt tredje år i NHL har den nu 23-årige Victor Rask dessutom fått ett ”A” på bröstet i Carolina Hurricanes. Leksandssonen håller kort och gott på att växa ut till en NHL-stjärna. Men själv är han inte nöjd…
– Även om jag hade en bra start så tycker jag inte att jag har spelat så bra. Jag måste jobba på att börja spela bättre helt enkelt, säger Rask till hockeysverige.se.

Victor Rask har inlett årets säsong i NHL på ett mycket fint sätt. På de inledande 44 matcherna har den 23-åriga centern från Leksand svarat för 13 mål och totalt 32 poäng. Dessutom utsågs han till en av lagets kaptener innan säsongen, givetvis en stor utmärkelse för en så pass ung spelare som bara gör sin tredje säsongen i världens bästa liga.
– Innan säsongen snackade coachen (Bill Peters) lite med mig om att dom hade mig i tankarna för att sätta mig som assisterande kapten, men då hade dom inte riktigt bestämt sig ännu. När sedan säsongen började fick jag reda på att jag skulle vara det. Nu har vi fyra kaptener så jag och Jeff Skinner delar på den uppgiften, berättar Rask för hockeysverige.se då han kommit hem till Raleigh efter förlustmatchen mot Columbus.

Till en början hade Rask ”A:et” på bröstet vid bortamatcher och Skinner vid hemmamatcherna. Nu har man dock vänt på förfarandet och Rask agerar assisterande kapten vid hemmamatcherna.
– Självklart var det stort att få det här förtroendet. Det är bara min tredje säsong som jag är här så det är kul att dom tror så pass mycket på mig. Coacherna vet exakt hur jag är som person och spelare. Det är inte så att dom förväntar sig att jag ska snacka så jättemycket i omklädningsrummet. Jag är den som ska framför allt visa ute på isen.

”TYCKER INTE ATT JAG HAR SPELAT SÅ BRA”

Förhandsgranskning av bild

Foto: Ronnie Rönnkvist

Carolinas trupp innehåller fem, sex spelare som är över 30 år, men 23-åringen känner att han har fått ett stort förtroende och respekt även från dessa killar.
– Ja, det tycker jag. Alla i laget är jättebra killar och respekterar varandra, säger Victor Rask innan vi går över och pratar om hans fina säsongsinledning.
– Det gick jättebra i början. Jag, Skinner och Lee Stempniak hade en riktigt bra kemi och jag gjorde mycket poäng. Sedan har jag trappat ner lite, men förhoppningsvis kan jag bygga på vidare framöver. Även om jag hade en bra start så tycker jag inte att jag har spelat så bra. Jag måste jobba på att börja spela bättre helt enkelt.

Hur ser du på din utveckling inför och under årets säsong?
– Det är alltid svårt att svara på det själv. Jag tycker att jag har blivit lite snabbare men framför allt har jag blivit mognare i spelet. Det är, som sagt var, tredje säsongen som jag är här och jag blir lite bekvämare i varje situation.

Vad ligger bakom dina framgångar den här säsongen, har du exempelvis tränat sommarträningen annorlunda?
– Jag har kört på som vanligt med min fystränare ”Pliggen”, svarar Rask och syftar på Per Andersson, skidlandslagets läkare, men även tidigare storspelaren Lars ”Nubben” Anderssons son.
– Vi har jobbat tillsammans under sex, sju somrar nu och det tycker jag att vi gör bra. Det han har gjort för mig på somrarna har han gjort riktigt bra och jag känner att jag blir starkare och starkare för varje år. Det går inte snabbt att bli mycket starkare, men vi jobbar på sakta men säkert.

Vad lägger ”Pliggen” tyngdvikten vid i din sommarträning?
– Framför allt jobbar han med att förebygga skador, man vill ju inte bli skadad under säsongen. Han jobbar väldigt smart och med mycket grundövningar men även med lite gammalt stuk ibland. Det funkar bra det också.

”MÅSTE TA MER POÄNG PÅ BORTAPLAN”

Carolina har haft en säsong där laget har blandat och gett till stor del. Just nu ligger laget på en tionde plats av 16 lag i Eastern Conference. Totalt är man hela ligans 17:e bästa lag inför nattens matcher.
– I början hade vi lite svårt att vinna matcherna. I våra två eller tre första matcher ledde vi inför tredje perioden, men sedan tappade vi segern.
– Jag tycker ändå att vi lärt oss av det och nu på slutet tycker jag att vi har gjort det riktigt bra. Vi har framför allt spelat jättebra hemma och jag tror att vi är ett av dom lag som har den bästa hemmastatistiken av alla lagen i NHL. Vi har, som sagt var, spelat riktigt bra hemma, men vi måste börja ta mer poäng på bortaplan också.

Carolina har inte mindre än sex svenskar i laget, Eddie Läck, Klas Dahlbeck, Elias Lindholm, Joakim Nordström, Viktor Stålberg utöver Rask plus att både Lucas Wallmark och Erik Karlsson finns i farmarlaget Charlotte Checkers – som coachas av Ulf Samuelsson. Lägg därtill finska forwardsduon Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen så förstår ni att Carolinas spel i influerat av den europeiska hockeyn.
– Ja, det kan man väl säga. Särskilt den kedjan med Terävainen, Aho och Stempniak. Dom tre har spelat riktigt bra senaste tiden. Terävainen och Aho är riktigt spelskickliga. Dom passar och åker runt lite som dom vill samtidigt som Stempniak har ett riktigt bra skott.

Är Sebastian Aho, som bara är 19 år, en blivande storstjärna i NHL i dina ögon?
– Ja, det tycker jag att man ser. Han är så pass bra redan nu och har framför allt en riktigt bra skridskoåkning. Det är kul att se honom.

En annan spelare som gått väldigt bra under säsongen är 2015 års vinnare av Guldhjälmen och SHL:s poängliga Derek Ryan. Den tidigare Örebro-forwarden har svarat för åtta mål och totalt 18 poäng på 31 matcher och etablerat sig i NHL – som 30-åring.
– Han har gjort det riktigt bra sedan han kom upp till oss och är en väldigt smart spelare. Jag spelar med honom just nu. Det är kul att spela med honom för han är spelskicklig kan ofta hitta dom där speciella passningarna. Dessutom är han en riktigt schysst kille vid sidan av.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL