I HÖGFORM. Efter en trög inledning på säsongen står Filip Forsberg att känna igen.
Nyheter

Så jobbade sig Filip Forsberg ut ur formsvackan: ”Du kan inte fundera för mycket”

ANNONS

Bara två mål på sina 21 första matcher. Sedan dess har det lossnat rejält för Filip Forsberg. För hockeysverige.se berättar han om den både enkla och svåra processen att ta sig ur en formsvacka.
– Självklart blev jag lite frustrerad över att jag inte kunde hjälpa laget att ta poäng. Det är skillnad om jag inte hade gjort något mål men vi ändå vann våra matcher, säger Forsberg.

Att kalla Filip Forsberg för en av de hetaste svenskarna i NHL just nu är ingen överdrift. Bara i januari har han gjort fem matchvinnande mål för Nashville Predators. Det är även klubbrekord för antal matchvinnande mål under en och samma kalendermånad. Nu är den 22-åriga forwarden uppe i totalt 14 mål.

Men inledningen av säsongen såg annorlunda ut. Efter lagets första 21 matcher hade Filip Forsberg bara svarat för två mål.
– Det började riktigt trögt och jag spelade inte speciellt bra under våra tio första matcher. Efter det började jag spela lite bättre och fick till slut lite utdelning, men självklart var jag inte så nöjd med mina första matcher, säger Filip Forsberg till hockeysverige.se dagen innan mötet med Buffalo Sabres och fortsätter:
– Efter det har det börjat stämma lite bättre för mig samtidigt som även laget har börjat spela lite bättre. Det är en kombination såklart.

Någon direkt stress över att inte målen trillade in i samma omfattning som förra säsongen har han inte känt.
– Just den biten har jag blivit ganska härdad på ändå. Jag har varit med ett tag så jag vet att det går upp och er. På så vis var det lugnt.
– Det handlar mer om hur det går för laget. Vi började bra och hade några segrar. Sedan gick det trögt för laget och självklart blev jag lite frustrerad över att jag inte kunde hjälpa laget att ta poäng. Det är skillnad om jag inte hade gjort något mål men vi ändå vann våra matcher. Då hade det varit lugnt, men nu var inte fallet riktigt så. Det var mest det jag tänkte på.

Hur jobbar man sig ur en måltorka?
– Det är just vad som är grejen, att man fortsätter jobba. Du kan inte fundera för mycket. Hockey är en rolig sport och, som jag sa tidigare, det går det upp och ner. Det kan kännas hur bra som helst och du spelar grymt men pucken går inte in. Sedan kan det vara tvärtom, att det känns bedrövligt men ändå har du gjort två mål i slutet på matchen, säger Filip Forsberg med ett skratt och fortsätter:
– Det är svårt att förklara, men det är bara att jobba på. Visst låter det simpelt men det är vad man måste göra.


Foto: Del Mecum/CSM/REX

”VISST KAN DET BLI LITE AV EN LÅSNING”

Filip Forsberg är glad i att knäppa iväg mycket skott på mål, men under den tyngsta perioden var han inte lika skottvillig i alla matcher.
– Även det har gått lite upp och ner. Vissa matcher är jag uppe på fem, sex skott. Det är också där jag vill försöka ligga. Sedan finns det vissa matcher där jag varit nere på ett eller två skott vilket inte är tillräckligt bra. Klart att jag även måste tänka på det, att skjuta lite mer när det går lite emot.

Sätter sig det där i huvudet lite när inte puckarna går in i den omfattning som du hoppats på?
– Jag vet inte och det där är lite svårt att svara på. Nu försöker jag lägga lite passningar också för jag är inte bara en renodlad målskytt. Då kan jag i alla fall bidra med lite assist om inte målen studsar in.
– Klart att jag försöker skjuta så mycket som möjligt och visst kan det bli lite av en låsning om det skulle vara så att man inte gjort mål på länge, att man håller i pucken lite längre för att man hoppas på att få ett bättre läge och så vidare.

Om inledningen var trög för Filip Forsberg så har alltså januari varit en succémånad för honom. I Nashvilles senaste match låg han bakom lagets imponerande vändning i bortamötet med topplaget Minnesota Wild. Nashville låg under med 0–2 efter första perioden innan Forsberg kvitterade till 2–2 och satte matchvinnande 3–2 i tredje perioden när det blev seger med 4–2 i Xcel Energy Center i St. Paul.
– Det har gått bra, jag har fått lite utdelning och laget har börjat vinna matcher. Speciellt den här trippen vi har varit i väg på har varit bra för vårt lag. Vi vann fyra av fem matcher, och nu har vi tagit sex av våra sju senaste matcher.
– Jag känner att det har börjat gå åt rätt håll och för mig personligen är det såklart skönt att få börja producera lite mål och vara med och bidra till lagets segrar, absolut.

Filip Forsberg hade en hög formtopp under andra halvan av förra säsongen efter att ha inlett lite trögt även då, men om han nu börjar närma sig samma nivå har han själv svårt att bedöma.
– Mot slutet av förra säsongen var det som att allt gick in. Om jag kände mig i bättre form rent kroppsmässigt är svårt att svara på. Samtidigt kan man se det på om puckarna går in mer kontinuerligt eller inte.
– Det är ändå svårt att jämföra med tidigare säsonger, men det känns självklart bra att jag har kunnat ta vara på lägena. Sedan känner jag också att jag kan spela bättre än vad jag gör just nu, men visst är målen alltid kul att få göra.


Viktor Arvidsson. Foto: Getty Images/Fredrick Breedon

HAR FUNNIT KEMI MED ARVIDSSON

Om du ser till årets Nashville och jämför med förra säsongens, hur har lagets utvecklats som du ser det?
– Det har blivit bättre och bättre. Som jag sa så började säsongen trögt. Jag tror att det var en liten omställning med allt som händer under sommaren och alla bitar som skulle passa in. Hur det än är, trots att vi hade i stort sett samma lag, så blir det en liten omställning.
– Hemma har vi spelat bra i stort sett hela tiden. Det var bortaspelet som verkligen hackade inledningsvis. Nu har vi fått ordning på det vilket egentligen är det som har vänt skeppet.
– Den här trippen vi har varit iväg på var väldigt viktig för oss. Vi mötte i nästan varje match lag som ligger nära oss i tabellen. Undantaget var det i första matchen mot Colorado. Annars mötte vi Vancouver, Edmonton och Calgary som ligger runt och strax ovanför wild card-strecket. Att då komma ut med fyra segrar av fem möjliga är riktigt starkt. Det känns som att det kan ha varit lite av en vändpunkt.

Vad måste bli bättre om ni ska ta er riktigt långt i slutspelet?
– Det är kontinuiteten. Under säsongen har det varit lite väl mycket där vi spelar grymt bra i en match och sedan dåligt i nästa. Kontinuiteten är också vad som varit bra mot slutet då vi tagit sex av sju segrar. Då har vi även gjort sju bra insatser.
– Om du tittar på topplagen så har dom 13, 14, 15 raka segrar. Klart att även vi skulle vilja dra ihop en sådan streak.

En spelare som gjort succé den här säsongen och som imponerat på Filip Forsberg är hans kedjekompis Viktor Arvidsson. På 45 matcher har han svarat för elva mål och totalt 29 poäng. På det ligger han tre i lagets interna poängliga.
– Han har gjort det väldigt bra för oss. Han har en fart som han verkligen utnyttjar. Den explosiviteten han har i sin skridskoåkning är svårt att jämföra med någon annan och väldigt kul att se.
– Dessutom har vi nu spelat ihop och har jag ingenting att spela på vet jag att man kan lägga den på ytan för man vet att ”Arvid” är där och kan skapa någonting av det. Det är en trygghet för mig som kanske inte har den speeden som han har och då kan utnyttja honom på det sättet.
– Han är även en väldigt bra målskytt när han får lägen och skjuter på allt, men framför allt är hans styrka just speeden. Det är inte många som har den. Framför allt då accelerationen där han sticker iväg från stillastående. 

I natt möter Nashville Buffalo på hemmais. Då ställs Filip Forsberg mot antingen Anders Nilsson eller Robin Lehner. Men att det är just svenska målvakter är ingenting som han funderar speciellt mycket kring.
– Jag har mött Lehner någon gång och Anders Nilsson var med i VM då jag var med så honom känner jag lite grann. Lehner känner jag inte alls. Det där spelar inte så stor roll utan jag försöker bara göra mitt eget oavsett vem jag möter.

Hinner du reflektera under match att det är en kompis du möter på andra sidan?
– Jo, men det gör jag nog. Speciellt om vi som nu då vi möter Buffalo. Då kommer dom förmodligen hit redan ikväll. Nu känner jag inte någon av dom speciellt väl, men är det någon jag känner bättre så kanske vi går ut, käkar middag och snackar lite.
– Sedan vet jag såklart vilka som spelar i dom andra lagen så visst är det så att jag har lite koll.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL