I telefonen finns de två meddelanden som Fredrik Pettersson Wentzel och Almen Bibic har fått motta under vintern.
SHL

UNDERSÖKNING: Många spelare utsätts för hot och trakasserier på nätet – säkerhetschefen: ”Något vi ser allvarligt på”

ANNONS

Hockeysverige har under veckan genomfört en undersökning för att se hur utbrett det är med hot och kränkningar mot hockeyspelare via sociala medier. Det visade sig att det förekommer mycket – och ofta.
— Det är inte okej någonstans att bli utsatt för den här typen av kränkningar och detta är något vi ser allvarligt på, säger SHL:s säkerhetschef Abbe Törsleff.

Med anledning av händelsen förra helgen, där HV71:s målvakt Fredrik Pettersson Wentzel fick ta emot ett mycket kränkande meddelande via sin privata Facebook, och tidigare när Rögles Almen Bibic var med om samma sak där han fick ta emot kränkande kommentarer från en domare (läs intervjun med domaren), har hockeysverige.se under veckan genomfört en undersökning på hur utbrett problemet egentligen är med hot och kränkningar i SHL.

60 nuvarande och före detta slumpvis utvalda SHL-spelare fick följande fråga: Har du någon gång fått ta emot kränkande/hotfulla meddelanden på sociala medier från personer du inte känner med anledning av ditt hockeyspelande?

17 svarade och av dessa säger fem att de inte har drabbats av detta. Tolv svarade att de drabbats och delar med sig av berättelser om mordhot, supportrar som vill göra upp, hånfulla och kränkande kommentarer och rena personangrepp.
— Det är självklart tolv för mycket, säger Abbe Törsleff som är säkerheschef hos SHL och fortsätter.
— Om vi tittar från SHL-horisonten så är det nollvision som ska gälla. Det gäller inte bara för spelare utan även för ledare, styrelser och domare. Det är inte okej någonstans att bli utsatt för den här typen av kränkningar och detta är något vi ser allvarligt på.

TROR PÅ MÖRKERTAL

En spelare som deltagit i Hockeysveriges undersökning berättar att ungefär 95% av det han har får ta emot av folk han inte känner via sociala medier är av negativ karaktär och han berättar för hockeysverige.se att han tror att problemet är större än vad många tror.
”Det känns väldigt oroande att personer som är i 30-40-årsåldern sitter och skriver saker man knappt kan förstå att en femåring skulle kunna skriva. Hur kommer deras barn att agera om deras föräldrar beter sig på det viset? Det som är mest oroande för mig är just det att det är vuxna personer (främst män) som sitter och skriver sakerna.”

En annan spelare uttrycker starkt missnöje över beteendet från vissa människor på nätet.
”Blir irriterad över att folk som inte känner mig slänger ur sig saker om mig”, skriver han i ett meddelande till Hockeysverige.
En tredje berättar om att det efter varje match kommer otrevliga meddelanden men att det sällan är hot, men att det har förekommit.
”Otrevliga meningar och meddelande är standard.”

Upplever SHL som organisation och du som säkerhetschef att det här med hot och kränkningar mot spelare är ett stort problem?
— Vi upplever inte idag frågan som jättestor. Vi behandlar frågan löpande för att vi vet att det förekommer. Men det här styrs ju också av informationsflödet in till oss, berättar Abbe Törsleff.
— Jag tror att det bottnar i att det är väldigt många som inte riktigt tycker att den här frågan är direkt besvärande. Man låter det nog bara rinna av en och känner någonstans att ”äh, igår gjorde vi en dålig match och då kommer det lite skit”.

FINNS RUTINER

Genomgående verkar det som spelarna anser att ”lite får man räkna med” som SHL-spelare.
”Det är klart att det inte är kul att få. Men det är inte så att jag tagit åt mig. Jag har mer funderat över om personen som skrivit meddelandet mår bättre själv efter att ha fått skriva det eller hur det funkar ”, är en av kommentarerna som kommit in till Hockeysverige.
Men de berättar också att det självklart inte är kul att få meddelanden med nedsättande kommentarer.
”Det är aldrig kul att höra att man är dålig och att man bör sluta spela hockey när det är detta vi lever för.”

I de flesta av spelarnas berättelser verkar det finnas en släng av kulturen att skaka av sig det hela och gå vidare och det är en syn Abbe Törsleff gärna vill ska förändras.
— Då normaliserar man det och då intalar vi oss själva att ”men, jag gjorde en dålig match, det är ok att man hatar då” och allt mellan himmel och jord. Det är ju inte så.
— Får vi in hot, trakasserier eller där man känner allmänt obehag, det där är ju väldigt individuellt var man lägger ribban, så ska det anmälas.
Abbe Törsleff berättar att det finns rutiner för hur såna här saker som hot, kränkningar med mera, ska hanteras och det finns rutiner för hur en spelare, ledare eller funktionär ska agera om den känner sig utsatt.
— I klubbarna har de säkerhetsansvariga upparbetade kontakter inom polisen på ort. Är det så att det finns en osäkerhet där så kan man alltid vända sig till SHL centralt. Då hanterar jag de här frågorna och kan hjälpa till att trycka på.

VILL ATT DET SKA ANMÄLAS

Törsleff upplever också att det finns en väldigt subjektiv bedömning runt det här med hot och kränkningar.
— Det är upp till var och en att göra den här bedömningen om vad de tycker ska anmälas eller ej. Jag tror att det finns många som inte lyfter det här om de blivit utsatta, vilket jag tycker är tråkigt. För jag tror nämligen att det rör sig om fler än tolv spelare, säger han och är noga med att understryka att det är vad han tror.
— Jag har inte belägg för det, men jag tror att det sker i större utsträckning än vad vi tror.

Abbe Törsleff säger att problematiken är svår att få bukt med.
— Det är ju så enkelt för nättroll att sitta någonstans i världen och skriva massa skit och det är väldigt svårt att skydda sig mot.
Vad ska man göra om man känner sig hotad, kränkt eller trakkaserad som spelare?
— Anmäla. Det är inte okej att bli hotad. Det är jättenoga att man anmäler. Man ska direkt vända sig till sin arbetsgivare, alltså klubben man spelar för, och där ska det finnas upparbetade rutiner. Alltid anmäla rakt upp till sin arbetsgivare där en säkerhetsansvarig ska upprätta en anmälan. Sen kopplas polisen in per automatik. Känner klubben att de inte kan hantera det här så ska SHL gripa in, avslutar han.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL