Lucas Raymond.Foto: Ronnie Rönnkvist

Blott 14 år gammal kommer Frölundas talang Lucas Raymond göra debut i U16-landslaget i veckan. Han är den blott nionde underåriga spelare att ta plats i det yngsta landslaget, men det är något han inte försöker lägga någon vikt vid.
– Det går inte att gå runt tänka på alla saker som folk förväntar sig, säger Raymond till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tillsammans med bland andra Nackas Alexander Holtz ses14-åriga Frölundaforwarden Lucas Raymond som en av 2002-kullens mest spännande spelare. Den här säsongen har han tagit steget upp i klubbens J18-lag. Där har han imponerat så pass mycket att U16-landslagets förbundskapten, Magnus Hävelid, valt att plocka med honom till turneringen i Ryssland under veckan. 
Med det blev han den blott nionde svenska spelaren att ta plats i ett U16-landslag som underårig i Sveriges hockeyhistoria.

Hockeysverige.se tog en sväng till Segeltorpshallen i södra delarna av Stockholm, där U16-landslaget samlats, för en intervju med den talangfulla landslagsspelaren. Trots sitt internationellt gångbara efternamn är han född och uppvuxen i Göteborg. Närmare bestämt i Örgryte.
– Min pappa (Jean) har bott i Frankrike så namnet kommer därifrån. Jag har själv bara varit i Frankrike en gång tidigare. Pappa spelade fotboll, vilket jag också gjorde då jag var mindre, men han spelade aldrig hockey, säger Lucas Raymond samtidigt som ett gäng förstaklassare äntrar isen med stolar som stöd när benen inte riktigt vill samma väg som deras skridskor vill.

Varför det blev just hockey för Lucas Raymond minns han inte riktigt.
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag tror att det var när min brorsa (Hugo Raymond) och hans kompis började spela. Då hängde jag med någon gång och tyckte det var roligt, så då fortsatte jag.
– Jag spelade även fotboll i ÖIS (Örgryte). Jag började med det rätt tidigt också och spelade fram till jag var runt tio år. Då gick det inte att köra båda så då vart det bara hockey.

Var du även en trogen supporter till Frölunda redan då och följde laget på plats i Scandinavium?
– Ja, jag var på en del matcher, säger Raymond med ett leende och fortsätter: Det var också mycket att sitta hemma och titta på matcherna och jag har alltid hållit på Frölunda.
– Mitt första minne från Frölunda och Scandinavium? Jag har inget jättestarkt minne direkt, men jag minns att alltid var mycket folk, bra tryck och en stor arena. Det var alltid roligt att gå dit.

”EN DRÖM SOM GÅR I UPPFYLLELSE”

Lucas Raymonds bror Hugo har också Frölunda som moderklubb, men sedan förra säsongen spelar han i BIK Karlskogas J18-lag. Där har han på 25 matcher den här säsongen svarat för två mål och totalt sex poäng.
– Han har betytt jättemycket för mig som hockeyspelare. Jag har alltid fått vara med honom. Han är ju tre år äldre än jag så jag har växt upp med det. Jag har fått spela en del och lärt mig mycket av honom, vilket har varit jättekul.
– Nu är han i Karlskoga eftersom han valde att gå på hockeygym där uppe och spela hockey i BIK. Han försöker, då han får tid, att komma hem så mycket som möjligt. Annars pratar vi ganska mycket med varandra och vi har en bra kontakt, vilket är skönt.

Finns det någon dröm om att ni ska få chansen att i framtiden spela ihop i Frölunda eller någon annanstans?
– Det har väl kommit upp när vi pratat någon gång. Det är inte så att det är ett framtidsmål, men det skulle självklart vara jätteroligt om vi ändå fick chansen att spela tillsammans i framtiden.

I morgon flyger ni till Ryssland vilket också innebär att du ska få debutera i svensk hockeys yngsta landslag, vad betyder det här för dig?
– Det är en dröm som går i uppfyllelse och självklart jätteroligt. Det ska bli sjukt kul.

Vilka förväntningar har du på turneringen i Ryssland?
– Att vi ska få möta bra motstånd, men sedan hoppas man alltid på guld.

Har du varit i Ryssland tidigare?
– Nej, aldrig. Jag har inte jättehöga förväntningar på att just åka dit. Antagligen kommer det vara kallt. Sedan har jag hört att maten inte ska vara så jättegod (skratt), men oavsett så kommer det bli roligt.

Du ses som en av största talangerna i -02 kullen, hur hanterar du de förväntningarna?
– Jag försöker inte tänka på det så mycket utan bara spela hockey. Jag är bara 14 år, fyller 15, visst är det kul att höra, men jag försöker fokusera på att spela hockey. I princip är det bara att skaka av sig det där, man måste göra det. Det går inte att gå runt tänka på alla saker som folk förväntar sig.

Hockeysverige.se var nyligen hemma hos Alexander Holtz. Han talade om hur mycket extra tid han lägger ner på träning vid sidan av träningen med laget. Givetvis är det något som även Lucas Raymond gör för att fortsätta utvecklas.
– I Frölunda tränar vi väldigt mycket, men det blir så att jag går ner på gymmet och kör lite extra då och då. Annars har Frölunda lagt upp det väldigt bra så vi får mycket träning där. Men självklart tränar jag ganska mycket extra också, säger Lucas Raymond och avslutar intervjun med att berätta vad hans målsättning är för resten av säsongen:
– Fortsätta göra en bra säsong, men största målet är självklart att få vinna SM-guld (J18).

FAKTA: Underåriga spelare i U16-landslaget

Per Bilén (1965)
Anton Mylläri (1991)
Anton Lander (1991)
Magnus Pääjärvi (1991)
William Wallén (1991)
Jacob De La Rose (1995)
Felix Sandström (1997)
Simon Sandström (1997)
Lucas Raymond (2002)
Källa: http://www.hockeysverige.se/robert-pettersson/2017/01/26/pettersson-spelarna-som-lirat-med-team-16-som-underariga/