För andra året i rad stod Frölunda till slut som segrare i Champions Hockey League. Det avgörande målet kom från ingen mindre än Frölundaikonen Nicklas Lasu. Han jämför tiden fram till vinsten med förra året – där de ett par månader senare fick lyfta ytterligare en buckla.
– Det som gjorde skillnad förra året var CHL-vinsten, och detta känns läskigt likt, säger den assisterande kaptenen till hockeysverige.se efter finalen.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
När sextio minuter av fartfylld, skicklig och underhållande hockey passerat i Frölundaborg stod det fast att det skulle bli förlängning eller straffar som skulle avgöra den tredje CHL-finalen i turneringens livstid. Sparta Prag hade visat att de minsann inte tänkte låta sig påverkas av Frölundas hemmafördel och deras enorma publikstöd i ”borgen”.

Nicklas Lasu omfamnas av Matt Donovan och Mats Rosseli Olsen efter avgörandet. (Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen)

Men de 6 044 personer som bänkat sig för 20 minuters övertid behövde inte vänta länge. Nicklas Lasu såg sin chans efter 87 sekunder och fick Frölundaborg att explodera i ett guldjubel.
– När jag fick touch på pucken kände jag direkt att ”den här kommer gå in”. Så redan innan den är inne vet jag att det kommer bli mål. Det är en grym känsla. Hemmaplan, sudden, direkt avgörande. Det är grymt, säger målskytten när den starkaste euforin lagt sig och musiken ekar i Frölundaborgs kulvertar.

Han är noga med att hylla tjeckerna och försöker sedan sätta ord på varför det är just Frölunda som står som vinnare i årets upplaga av Champions Hockey League.
– Jag vet att det låter klyschigt, men för det första är vi bra hockeyspelare allihopa. Och alla har gjort ett grymt jobb. Vi har fyra kedjor som kan göra skillnad, som vill göra mål och kan bidra på olika sätt. Det gör ju att om det är någon som har en dålig dag så kanske inte det spelar så stor roll. Och jag vet att vi vinner på att ha det så.
Han fortsätter:
– Sedan står vi ju här och är glada nu, men det är klart att vi varit missnöjda under resans gång och vi har höga krav på oss själva. Det är en kombination av allt det där, men i det stora hela så är det ett jädra jobb som ligger bakom.

”TRÅKIGT ATT DET ÄR SÅ DÅLIGT I SVERIGE”

I Sverige kan vi slå fast att Champions Hockey League inte riktigt etsat fast sig hos hockeyföljare och supportrar. Publiksiffrorna från matcherna som spelats på svensk mark är ett tydligt bevis på detta.
– Det är lite tråkigt att det varit så dåligt i Sverige. Vi åker till Finland, Tyskland, Schweiz och alla de andra länderna. Där är det ju knökat med folk! Även om vi haft ledning med 5-0 har motståndarnas fans stått och skrikit, säger Nicklas.
Han hoppas att turneringen kan få större genomslag på hemmaplan, och hänvisar till det mäktiga trycket i Frölundaborg under finalen.
– Det är en grym turnering och vi spelare älskar ju den. Vi slipper massa träningsmatcher och vi får spela matcher som betyder något redan ifrån första dagen, liksom. Och så är det förbannat roligt att möta andra lag, än de man redan möter fyra gånger per år. I CHL blir det lite öppnare hockey. Jag hoppas det kan blomma ut lite hos den svenska publiken för när det är som det är idag är det magiskt.

Ett fullsatt Frölundaborg såg CHL-finalen avgöras med Frölunda som vinnare. (Foto: Bildbyrån/Line Skaugrud Landevik)

Efter att Frölunda lyft CHL-bucklan för första gången, förra säsongen, fick laget en boost som tog dem hela vägen till ett SM-guld några månader senare. Nicklas Lasu minns hur det var för honom att vinna CHL-finalen mot finska Kärpät, det var första gången han vann någonting med sitt lag, och hur det underlättade för honom under resten av säsongen.
– Det är klart det är en grym känsla. När man inte vunnit något innan var det skönt att kunna släppa det på ett sätt. Det är många killar i vårt lag nu, både äldre och yngre, som aldrig vunnit tidigare. Nu vet de hur det känns.

27-åringen drar direkta paralleller till fjolårets säsong där både CHL-bucklan och Le Mat-pokalen landade i Göteborgslagets förvar.
– Sett över säsongen är detta läskigt likt förra året. Den här ”dåliga” perioden vi har haft i SHL nu, lika ”dåliga” var vi förra året. Och de som gjorde skillnaden förra säsongen var ju den CHL-vinsten vi fick. Så detta är läskigt likt…

Tror du vi kommer att få se en repris av fjolåret framme i april?
– Det är klart man får en blodad tand för det här alltså, så det vore inte fel att fortsätta vinna.

Röster om Nicklas Lasu som guldskytt

Johan Gustafsson: ”Det finns ingen jag unnar att få avgöra mer än Lasu. Han har en fantastisk lagmoral och kämpar stenhårt varje dag. Han sätter verkligen ribban för hur allting fungerar här. Så jag unnar verkligen honom att få avgöra och bli en stor hjälte.

Robin Figren: ”Det är helt rätt kille som får göra det. Det är lite filmvarning nästa, lite Youngblood och Mighty Ducks. Jag är genuint skitglad för Nicke. Han är värd det alla dagar i veckan.”