• Publicerat 8 februari, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Marcus SYlvegård.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

De svenska Småkronorna fick sig ett bra karaktärstest i den första matchen av U18-turneringen i Sundsvall i kväll. Man hamnade i ett 0–3-underläge i mötet med Tjeckien, men lyckades krångla sig ur det och vinna efter straffar.

Femnationsturneringen i Sundsvall fick en intressant start för Småkronorna under onsdagen. Mötet med Tjeckien blev något av en mardröm inledningsvis då motståndarna sprang ifrån till en 3–0-ledning tidigt i den andra perioden.

JVM-spelaren Martin Necas, som spås gå ganska tidigt i första rundan av sommarens NHL-draft, gav gästerna ledningen i första perioden. Jan Kern spädde på till 2–0 i den andra perioden innan jättelöftet Filip Zadina gjorde 3–0 i numerärt underläge.

Svenskarna var riktigt illa ute i matchen då, men Timråcentern Jacob Olofssons reducering och ett allt bättre svenskt spel skänkte ändå hopp inför fortsättningen. I den tredje perioden slukade svenskarna sedan upp underläget i ett nafs. 2–3 kom från Rögles Lucas Elvenes i powerplay och bara åtta sekunder senare gjorde Modos Lukas Wernblom 3–3.

Fler mål än så föll inte under varken ordinarie speltid eller förlängning. I stället krävdes det straffar för att särskilja lagen. Där blev Malmös Marcus Sylvegård enda målskytt och såg till att ge Sverige två ganska osannolika poäng sett till var man befann sig i andra perioden.

Det svenska målet vaktades av Färjestads Olle Eriksson Ek som stoppade 24 av 27 skott.

I den andra matchen i femnationsturneringen slog USA Finland med hela 8–1 efter 58–21 (!) i skottövertag. Forwarden Grant Mismash utmärkte sig med 2+2 för USA medan backen Quinton Hughes hade 1+2.