Richard Gynge
Sweden Hockey Games

Gynge har hittat rätt – siktar på en VM-plats: ”Jag är i bättre form än någonsin tidigare”

ANNONS

Nyss fyllda 30 år och i sin bästa form någonsin. Richard Gynge har hittat nycklarna till fortsatt framgång på ett personligt plan. Nu vill han leda sitt Neftechimik Nizjnekamsk till ett svårnått slutspel – och knipa en plats till VM.
– Det borde vara målet för alla som är med i Tre Kronor, säger Richard Gynge till hockeysverige.se.

GÖTEBORG. (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det svenska landslaget har precis klivit av Scandinaviums is och letat sig ner under läktarna för att skriva autografer till förväntansfulla skolbarn som varit och tittat. Därefter är det pressens tur att träffa Tre Kronor-spelarna. De allra flesta av dem har inte åkt längre än några tiotal mil till Göteborg, men vissa har rest betydligt längre än så. Richard Gynge är en av dem. Han har över 240 mil i bagaget från sitt hem i ryska Nizjnekamsk, och han verkar extra glad att vara på svensk mark inför Sweden Hockey Games.
– Det är grymt kul, alltså. Jag njuter väldigt mycket av att vara hemma i Sverige och spela de här matcherna, säger forwarden från Tyresö.

Sedan sin starka säsong i Växjö ifjol, där han snittade näst intill en poäng per match, har Richard Gynge fortsatt att leverera. KHL-klubben Neftechimik Nizjnekamsks har inte stått för någon övertygande säsong, men Gynge har lyckats hålla i sin poängproduktion och blev efter december utsedd till månades bästa forward.
– Det var roligt såklart. Det finns så många bra forwards i ligan och att då bli den bästa, i alla fall för en månad, är ju fantastiskt stort.

Det ska mycket till för att Neftechimik når slutspel, med tre matcher kvar behöver de inte bara vinna utan även förlita sig på att de ovanliggande lagen förlorar. Men Richard har inte gett upp hoppet.
– Det är klart man inte är nöjd. Vårt lag har varit lite för mycket upp och ner. Vi har varit bra stundtals och mindre bra för långa stunder, men vi har chansen nu på slutet så den ska vi försöka ta.


Med sina 21 mål och 23 assist för Växjö ifjol landade Richard Gynge på en femteplats i poängligan. (Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl)

Strikta regler och tuffa tränare

Att bo i Ryssland är inget nytt för stockholmaren. Han har tidigare tillbringat en säsong i Moskva och två Vladivostok. Men det är mycket som skiljer städerna åt, både socialt och sportsligt.
– Dynamo Moskva var en storklubb. Där satt traditionen i väggarna, det var bara vinster som räknades. Vladivostok var å andra sidan en ny förening, där var det mesta nytt, med en jättefin arena och fantastisk publik.
– Min klubb nu har funnits med länge och har starka traditioner, men de har haft lite svårt att ta sig till slutspel och nå framgångar de senaste åren.

Hur är Nizjnekamsk som stad?
– Det är en ganska liten rysk stad, en fabriksstad. Eller, ja… det bor ju 250 000 där, så med svenska mått är det en ganska stor stad. Men det är en fabriksstad.

Och hur är hockeyintresset?
– Det är ganska stort, tycker jag. Vi tar in 5 500 i arenan så det är en liten hall. Men vi har 5 000 i publiksnitt, så den är nästan full varje match.

I en intervju med Buffalohockeybeat.com berättar den forne Luleåspelaren Tim Kennedy om sin tid i Neftechimik Nizjnekamsk. Han beskrev upplevelsen som en mardröm av strikta regler, tuff träning, utegångsförbud och saknad av familjen. Richard Gynge känner till historien och förklarar att läget har förändrats.
– Jag vet att de hade en tränare då, (Vladimir) Krikunov, som är känd för att vara väldigt tuff och ha väldigt strikta regler med ”basen”. Man sov tillsammans, hade utegångsförbud och sådär. Nu har vi det mycket bättre på det sättet. Nu är det precis som i Växjö, en träning på förmiddagen och sedan har vi fria eftermiddagar och inga möten på kvällen.

Men det finns fortfarande en ”bas”?
– Ja, det gör det. Vi har haft flera huvudtränare denna säsongen, och med den första  tränaren var det möte på basen varje dag innan match, klockan åtta på kvällen, och sedan fick man gå hem och sova. Nu är det helt frivilligt. Vi brukar äta lunch där tillsammans på matchdag.

”Jag är i bättre form än någonsin tidigare”

I och med tränarbytena har sättet laget tränar på förändrats under Richards tid i klubben. Något som hjälpt honom att hitta rätt och lyckats få ut det bästa av sig själv och sitt spel.
– Det är väldigt stor skillnad mellan olika tränare. Vi har som sagt haft flera huvudcoacher denna säsongen och den första hade väldigt mycket rysk träning, alltså långa pass, ganska tempolöst. Nu har vi en riktigt bra tränare som varit många år i NHL, så nu är det bra tryck, bra fart och intensitet på träningarna. Det passar vårt lag väldigt bra.

Är det nyckeln som gjort att du kunnat producera så mycket?
– Det är ett par olika saker. För det första är jag i bättre form än någonsin tidigare. Jag har kommit lite till åren, så jag börjar väl få lite rutin på nacken också. Dessutom har jag och min fystränare hittat bra vägar på sommaren som har gjort att det känns riktigt bra. Men sedan har alla spelare i värt lag fått bättre tryck när vi har kört lite kortare och mer intensiva träningar, det brukar ofta bli så.

Bara några dagar innan intervjun i Scandinavium fyllde Richard Gynge 30 år och han blev ordentligt grattad av grabbarna i laget. Men han verkar inte påverkas nämnvärt av att bli trettioåring. Han har fortfarande mycket att ge och nu närmast är det drömmen om en VM-debut som lockar. Han spelade några förberedande matcher med Tre Kronor ifjol, men nådde inte hela vägen fram till mästerskapen i Moskva.
– Jag tänker inte så mycket på det, men det är klart att målet är att ta sig till VM i år. Det ska det vara för alla som är med i Tre Kronor, säger han.

När kontraktet med Neftechimik går ut i vår ska han sätta sig ner med familjen och fundera. Han ser både KHL, Schweiz och SHL som aktuella alternativ.

Har du släppt drömmarna om att åka över Atlanten?
– Ja, det är inget jag drömmer om sådär… Men skulle chansen dyka upp skulle jag ju åka innan de ens hinner ringa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga