Juuso Ikonen.
SHL

JVM-hjälten berättar om tunga tiden: ”Jag var inte mig själv”

ANNONS

Han värvades som en tänkt poängspelare, men misslyckades totalt i Djurgården. Nu hoppas Juuso Ikonen få upprättelse i Brynäs. För hockeysverige.se berättar han om sin tunga debutsäsong i Sverige.
– Någonstans tappade jag mitt spel, berättar den finske talangen.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Finland vann JVM-guld i Malmö 2014 var Juuso Ikonen en av spelarna i truppen. Sedan dess har hans utveckling fortsatt gå framåt, och förra säsongen noterade han 39 poäng på 55 matcher i finska Liiga.

När Djurgården lade beslag på det finska löftet var det många som trodde att stockholmarna gjort ett fynd. Men äventyret i den svenska huvudstaden blev inte direkt lyckat. Långt därifrån.
– Jag var ju borta fem veckor med en höftskada till att börja med, och sen fick jag en hjärnskakning, säger han till hockeysverige.se efter att Brynäs besegrat Leksand med 4-0 och fortsätter:
– Det hjälpte såklart inte att det gick tungt för laget heller, när jag väl kunde spela. Jag kan alltid spela bättre, det vet jag.

Det blev fem poäng på 25 matcher innan Djurgården valde att släppa 22-åringen till seriekonkurrenten Brynäs. Ett Brynäs som i skrivande stund är hela 24 poäng före Djurgården i tabellen.
– Det är klart att det är en ganska speciell situation. Men visst märker man små skillnader mellan lagen. Även om vi går en tuff kamp här om ett komma topp-sex så blir vinsterna viktigare för Djurgården. Här kan du spela lite mer avslappnat och lite friare. Du kramar inte klubban lika hårt.
– Torskar du en match i det läget vi var i Djurgården så märks det mycket mer, liksom.

BB161226AE062

Vad var det som inte fungerade för din del i Djurgården?
– Det finns alltid många faktorer, såklart. Men någonstans tappade jag mitt spel och var inte mig själv. Jag fick inte ut så mycket som jag själv ville och spelade inte så bra som jag kan.

Är du besviken på rollen du fick?
– Man kan alltid göra bättre ifrån sig, så fört ska man kolla sig själv i spegeln och sen kan man ta det andra. Jag kom in i ett tufft läge men…det är sånt som händer.
– Det var nog bra för båda laget och mig att jag lämnade. Det blir kul att få en nystart i Brynäs. Jag trivdes bra där, men det blev en situation som gjorde att det var bäst att jag lämnade.

Ishockey, SHL, DjurgŒrden - BrynŠs

”Välkommen in i värmen, Juuso”. Ikonen omfamnar de nya lagkamraterna.

Juuso Ikonen är inte ensam spelare från den finska ligan eller från KHL som haft svårt att leverera i SHL under säsongen. Finländaren förstår varför.
– Det är en stor skillnad, det kan jag inte säga emot. Om vi jämför med Finland så är det en annan hockey här. Där backar man hem och spelar ett mer taktiskt spel. Här vill man skapa mer på egen hand.
– Där är det mindre rink också, så spelet blir annorlunda därför också. Här finns det utrymme för mer skridskoåkning. Det är små skillnader som kan göra att det blir en stor skillnad.

Har det varit svårt?
– Ja, det har varit ganska svårt. Det tar längre tid för vissa att komma in i det. Samtidigt har det varit kul att få en liten ändring i systemet. Det finns många sätt att spela hockey.
– Samtidigt är det hockey, så man ska klara av det. Det är ingen ursäkt.

När hockeysverige.se träffar Juuso Ikonen har Brynäs precis besegrat Leksand med 4-0, i det som var finländarens hemmadebut för klubben. Han noterade dessutom en
assistpoäng. En minst sagt skön start i den nya klubben, som vunnit samtliga tre matcher sedan hans ankomst.
– Jag hoppas jag kan fortsätta steppa upp mitt spel och vara så bra som jag kan, och hjälpa laget att vinna. Det är en bra grupp med många skickliga spelare som åker mycket skridskor, så jag tror och hoppas att säsongen blir lång.
– Det är nu de roliga matcherna kommer, avslutar han.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch