170224 Leksands William Wikman jublar efter 0-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Fršlunda och Leksand den 24 februari 2017 i Gšteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRN / Cop 89 …

Allsvensk igår kväll – 24 timmar senare sänkte han Frölunda i Göteborg

Leksand tycks inte ge sig utan strid i botten av SHL. På fredagskvällen tog man en tung trea när man nära på körde över Frölunda borta med klara 5-1 efter två mål av junioren William Wikman – som spelade allsvenskt med Västerås så sent som igår.
– Jag är väl lika hungrig som alla andra juniorer och när vi väl får chansen uppe i A-laget brukar vi vara väldigt sugna på att visa upp oss, säger William Wikman.

Leksand vaknade till ordentligt på fredagskvällen och såg till att ta tre för klubben blytunga poäng i bottenstriden när man slog Frölunda borta med 5-1 i den första matchen i lagens dubbelmöte.
Man vann dessutom genom ett ganska övertygande spel i en match som hade en del ganska sköna vinklar.

Dels William Wikman, spelaren som varit utlånad till Västerås i HockeyAllsvenskan och så sent som igår kväll spelade mot AIK. Han kallades in lagom till Frölunda-matchen och stänkte snyggt in matchens första mål.
– Jag är väl lika hungrig som alla andra juniorer och när vi väl får chansen uppe i A-laget brukar vi vara väldigt sugna på att visa upp oss, säger Wikman till C More och sade även att han fick veta igår förmiddag, innan matchen mot AIK, att han skulle spela mot Frölunda redan på fredagen.
Wikman blev tvåmålsskytt i matchen. Han satte även avslutande 5-1.

I andra perioden fick matchen en annan story. Patrik Norén, backen som värvades från Almtuna inför säsongen och tidigare spelat allsvenskt med Leksand, sköt sitt livs första SHL-mål när han fick in 2-0-målet i sin 37:e SHL-match.
– Det var skönt att få sätta första. Jag gjorde ju ett tidigare under säsongen, men då blev jag av med det i paus. Får se om jag får behålla det här då…

När man trodde att Frölunda kanske skulle börja hämta in ledningen i tredje perioden gjorde Leksand två snabba mål tidigt i perioden fram till 4-0. Éric Castonguay sköt 3-0 med sin första poäng efter sju raka poänglösa matcher och strax därpå spelade han fram János Hári till 4-0.

Atte Engren i Leksands mål stoppade 41 skott under matchen, 20 av dem kom i sista perioden men den mest minnesvärda var när han plockade unge Rasmus Dahlin närskott i andra perioden. En räddning som hindrade Dahlin från att göra vad som mycket väl hade kunnat bli säsongens mål, sedan han grundlurat två Leksandsspelare i en solokörning fram till mål.

Leksands seger innebär att man ‘bara’ är sju poäng bakom Örebro som ligger närmast ovanför kvalstrecket. Man passerade också Rögle och lämnade jumboplatsen.

Frölundas förlust skapar i sin tur en än större täthet om platserna bakom ligaledande Växjö. HV71 och Frölunda har 86 poäng, Linköping har 85 och både Brynäs och Skellefteå har 83.