Elias Pettersson.
Timrå IK

JVM blev en viktig läropeng för Elias: ”Det är bara att vänja sig”

ANNONS

Det har varit en säsong där det mesta har gått rätt för Elias Pettersson. Han har vräkt in poäng i Hockeyallsvenskan för Timrå och positionerat sig väl inför sommarens NHL-draft. Men han har också upplevt ett tufft JVM som han hoppas har härdat honom inför framtida utmaningar.
– Jag lärde mig mycket under JVM så jag har försökt att ta med så mycket därifrån hit som jag kan, säger Pettersson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förlust men ändå en insats som gav mersmak. Elias Pettersson visade prov på klassen som har gjort honom till en av Hockeyallsvenskans mest sevärda spelare den här säsongen när Timrå kom nära att gå ikapp AIK i gårdagens 3–4-nederlag på Hovet.

18-åringen stod för en delikat framspelning bakom ryggen när Jens Lööke sköt 1–1, spelade fram till Marcus Handegårds 2–4-reducering och avslutade själv med att göra 3–4 med ett urtjusigt frilägesmål efter att ha utnyttjat AIK-slarv i defensiven.
– Den där har jag gjort hela livet… Fast det kanske jag inte ska säga. Jag borde inte avslöja för mycket, skrattar Elias Pettersson lite ångerfullt som om han just har gett upp receptet till sin framgång.

Fri med AIK-målvakten Gasper Kroselj bjöd han på en riktigt lyckad sista sekunden-dragning som fick målvakten att kapitulera.
– Det är ganska mycket instinkt när man kommer i de där lägena. Ibland skjuter jag, ibland dribblar jag. Det brukar variera ganska mycket, så att målvakten inte vet vad jag gör varje gång jag kommer fri, menar Pettersson.

Det har varit en genombrottssäsong i svensk hockey för ynglingen från Ånge. Han gick visserligen miste om Guldgallret, priset till Hockeyallsvenskans bästa junior, som gick till lagkamraten Jonathan Dahlén, men slutade på nionde plats i poängligan med 41 poäng (19+22) på 43 matcher och hade det femte bästa poängsnittet bland de mer etablerade spelarna i ligan. Det har stärkt hans aktier inför sommarens NHL-draft i Chicago där Pettersson förväntas gå i första rundan, kanske så tidigt som bland de 15 främsta spelarna.
– Jag har snackat lite med Dahlén och Lööke om hur det är och de har sagt att jag ska ta det som en rolig grej, att jag ska göra mitt bästa och att det inte går att göra mycket mer. Det är så jag försöker tänka, säger han om draften.
– Jag ser det alltså inte som något som ska vara enkelt, men jag gör det bara en gång i livet och försöker bara ha så roligt som möjligt.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”JAG LÄRDE MIG MYCKET PÅ JVM”

Elias Petterssons främsta chans att charma NHL-scouterna kom under JVM i Montréal, där Juniorkronorna blev fyra efter att ha vunnit alla matcher fram till semifinalen mot Kanada. Under turneringen vittnade jättetalangen om hur tufft det var att få spelet att lossna. Så här i efterhand tycker han att upplevelsen var viktig för att lära sig mer om sig själv och vad han känner att han behöver förbättra inför framtiden.
– Det var svårt i JVM. De första tre matcherna hade jag svårt att komma in i det, men sedan försökte jag inte tänka så mycket eller hålla på att tänka på att jag ska göra poäng. Efter den fjärde matchen mot Tjeckien, när jag fick spela med Dahlén, så släppte det, säger han.
– Jag vet inte hur jag ska säga, men jag lärde mig mycket under JVM så jag har försökt att ta med så mycket därifrån hit som jag kan.

Har du några exempel på vad?
– Man får mindre tid med pucken i JVM än man får här, så varje gång jag får pucken tittar jag upp och ser om jag har tid eller får någon på mig. Man vill skapa så mycket tid åt sig själv som möjligt.
– Sedan är det mer fysiskt spel och smäller hela tiden. Det är ett spel som skiljer sig väldigt mycket, men på sikt vill jag ju spela på liten rink så det är bara att vänja sig.

Återkomsten till Sverige och Timrå efter JVM-äventyret var uppskattad. Elias Pettersson hade influensa när han kom hem, men hittade snabbt tillbaka till spelet i Hockeyallsvenskan och har fortsatt att producera för Timrå.
– Det är en trygg omgivning här hemma och ett helt annat spel. Jag trivs så himla bra i Timrå att det var skönt att få komma hem och spela matcher här hemma igen.

Skönt har det även varit för Elias att följa storebrors framfart i Växjö den senaste tiden. Emil Pettersson har vräkt in poäng för serieledarna i SHL, ivrigt påhejad av lillebror.
– Det har varit grymt kul att se. Jag och han vill varandras bästa och när han inte blev kvar i Skellefteå kändes det så jäkla surt, men flytten till Växjö har bara gjort det bättre. Han har vuxit ut till en första- eller andracenter i SHL. Det är grymt kul att se honom.

Och nästa säsong ska ni spela ihop i Växjö, ryktas det.
– Inget är klart, inget är klart, ler Elias Pettersson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL