HYLLAR COLLITON. Harald Lückner pekar ut Jeremy Colliton som den drivande kraften bakom Moras framgångar den här säsongen.
Nyheter

Experten imponeras av Moras framfart: ”Tror faktiskt Leksand är lite oroliga”

ANNONS

En seger ifrån ett mäktigt dalamöte med Leksand om en plats i SHL säsongen 2017/18. Hockeysverige.se bad C Mores expertkommentator Harald Lückner att förklara varför årets upplaga av Mora IK är så pass bra att den kan komma att utgöra ett hot mot Leksands SHL-existens om lagen möts i kvalet.
– Jag tror faktiskt att Leksand är lite oroliga eftersom Mora är en allvarlig utmanare, säger Lückner.

I kväll kan Mora spela sig in i en direkt avgörande matchserie till SHL där man får möta Leksand. Efter två raka segrar mot Bik Karlskoga med 3–1 respektive 7–3 har man skaffat sig utmärkta förutsättningar inför match tre hemma i Smidjegrav.

En som också är imponerad av dalkarlarna är klubbens tidigare tränare Harald Lückner, som dessutom kommer att vara på plats och jobba för C Mores räkning under kvällens drabbning.
– Styrkan i dagens Mora är att man har fått ihop ett lag. Det är en för alla, alla för en. (Tränaren Jeremy) Colliton har fått alla att ta ansvar, bidra och känna sig viktiga i den roll man fått av honom ute på isen. Det verkar vara en jäkla skön stämning i gruppen och tillsammans blir dom starka, säger Harald Lückner till hockeysverige.se och fortsätter:
– När Mora dessutom fick in målvakten Christian Engstrand så föll den pusselbiten på plats. Backsidan var lite darrig till att börja med där (Kevin) Gagné fick spela väldigt mycket. Sedan värvade man in (Matias) Lassen. Dessutom trodde man att Nathan Deck skulle vara borta hela säsongen, men han har kommit tillbaka. På det får Mora in Viktor Amnér. Det är givetvis en jätteförstärkning att få in tre sådana backar.


Kevin Gagné. Foto: BIldbyrån/Johanna Lundberg

Det är inte bara Mora defensiva led som Harald Lückner är imponerad över.
– Mora har tre kedjor som kan leverera. Den här sista spelaren Mora fick in, (Matt) Bailey, är en spetsvärvning som heter duga. Det är inte många klubbar som tar in en spelare så sent och som dessutom lyckas så bra. Han hade spelat med Gagné borta i Amerika, (Kevin) Goumas hade spelat mot honom och Colliton kände till honom sedan tidigare. Med andra ord var Mora väldigt säkra på vad dom skulle få.
– Nu är Mora alltså inte beroende av en av kedjorna eller av någon enskild spelare. Sedan har Mora Robin Johansson som leder fjärdekedjan som är en checkingline med (Fabian) Gunnarsson och normalt sett Mats Hjort. Nu var det (Oskar) Svanlund som spelade där senast eftersom Hjort varit avstängd, men Hjort kan spela i dag. Den kedjan spelar mot motståndarnas bästa kedjor. Dom går in spelar fysiskt och bara pumpar på.
– Laget är ganska komplett. Dessutom spelar Mora med en enorm fart. Karlskoga försöker spela fysiskt på Mora, men dom hinner inte dit. Colliton har preparerat killarna med att inte ta något tjafs, åk därifrån och så vidare. Karlskoga gör precis allt för att få igång tjafs, men Mora bryr sig inte. Colliton har verkligen full koll på allt känns det som.

Vad är Jeremy Collitons styrka som ledare?
– Han står för en blandning av amerikansk och svensk ledarstil. Han ställer krav på ett bra sätt. ”Du har en för dålig fys, bättra på den, det är upp till dig”.
– Sedan har jag pratat med killar i laget som har berättat att han kan sitta enskilt med en kille och visa en massa videos, ”I den här situationen kanske du skulle göra så, i den här situationen kanske du skulle använda ytterskäret i stället eller håll ner lite mer på klubban”. Han detalj-programmerar sina spelare på vad dom kan göra bättre hela tiden.
– Det handlar om individuell coachning. Titta på (Mathias) Bromé, (Emil) Bejmo, vilka steg dom har tagit.

Lückner kan faktiskt inte se att dagens Mora har några större svagheter.
– Med tanke på vad Mora har presterat den här säsongen så är det svårt att hitta några. Nu har dom, som sagt var, förstärkt målvaktssidan vilket jag tyckte var deras svaga punkt från början. Sedan har dom även tryckt upp backsidan, så jag har svårt att se några svagheter.
– Det är sällan något lag har varit så överlägset i Hockeyallsvenskan som Mora varit. Möjligtvis var Leksand lika överlägsna någon säsong då dom var nere i Hockeyallsvenskan och gjorde 109 eller 110 poäng.

Hur ser du på Karlskogas möjligheter att till att börja med vinna kvällens match mot Mora?
– Det skulle vara att Mora får gummiarm när man ska slå in matchbollen. Jag har gjort tre av dom fyra matcherna mellan lagen i serien. Då har det varit ganska jämna matcher. Däremot har styrkeförhållandet i dom här två matcherna har varit enorma.
– Långa stunder har det varit en utspelning. Att Karlskoga var med så pass länge på hemmaplan berodde enbart på deras målvakt (Andrew) Engelage som i princip tog allting.
– Ska Karlskoga vinna i dag är det viktigt att dom får första målet så Mora blir darriga och börjar fundera.

Om Mora går vidare blir det en matchserie mellan dom och Leksand om vilket lag som får spela i SHL nästa säsong, hur tänker du kring det?
– Det blir jäkligt spännande, skrattar Harald Lückner och fortsätter:
– Ett daladerby som betyder så oerhört mycket kan man bara gotta sig åt som hockeyälskare. Där tror jag faktiskt att Leksand är lite oroliga eftersom Mora är en allvarlig utmanare. Naturligtvis ska Leksand vara bättre. Ser vi på Leksands trupp så är det en bra hockeyallsvensk trupp, en trupp som man värvade ihop för att vara bra i Hockeyallsvenskan eftersom dom trodde att man skulle vara där.
– Nu har Leksands spelare fått en säsong på nacken i SHL och jag tycker att många av dom spelarna har tagit några steg framåt med (Oskar) Lang, (Daniel) Bertov, som kom från division 1 förra säsongen, och så vidare, ”you name it”. Klart att dom blivit mycket bättre, men det är så mycket annat som spelar in när det blir kvalspel mellan Mora och Leksand.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL