170228 HV71:s David Ullstršm infšr ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och BrynŠs den 28 februari 2017 i Jšnkšping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107 …
SHL

Stjärnvärvningen hyllar bredden: ”Det är någonting som ska sitta i väggarna härinne”

ANNONS

Fansen har längtat efter en comeback i HV-tröjan för David Ullström under flera års tid. Den längtan bessannades när centern i mitten av februari kritade på ett kontrakt gällande säsongen ut. Fem matcher sedan återkomsten är han kritisk mot sitt egna spel – men tror att bredden i truppen kommer ge ett framgångsrikt slutspel.
— Vi har några gubbar som vet vad som krävs, berättar han för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE)
Torsdagens hemmamöte mot Färjestad var David Ullströms femte match sedan återkomsten till moderklubben HV71 efter att ha varit borta från föreningen i närmare sju år.
— Jag vill ju tro att jag har bra mycket mer i kroppen. Jag är ruskigt missnöjd med min prestation idag, inleder han självkritiskt intervjun med hockeysverige.se och han förefaller vara enormt frustrerad över sitt och sina kedjekamraters (Simon Önerud och Martin Thörnberg) spel i matchen som just avslutats.
— Idag tyckte jag att det kändes bedrövligt. Vi kom inte upp i standard som ”line”. Vi får inte till mycket idag och är väldigt otajmade hela vägen bakifrån med backarna. Sen i anfallszon kuggar vi inte i och startar på fel ställen när vi ska släppa pucken bakom mål, fortsätter han, sin recension av Färjestadsmatchen.

David Ullström pekar på vissa skillnader mellan spelet i KHL och SHL som han upplevt sedan han kom hem.
— Det är ganska annorlunda spel i Sverige och man får betydligt mindre puckar i mitten än vad jag trodde att jag skulle få. Så där har jag att jobba på, att bli mer delaktig över hela banan.
Var det som du förväntat dig att komma tillbaka till Sverige?
— Nej, verkligen inte. Jag trodde det skulle vara mer likt Ryssland, att det skulle skickas in mer puckar till centern och att man skulle bli mycket mer delaktig.
— Jag är ju van vid att spela i Ryssland nu och maxpass mellan backarna där var ett pass och sen skulle pucken framåt. Här kan det bli både tre och fyra gånger, så jag är inte van vid att vända hem igen både två och tre gånger. Då blir man lite otajmad.

KUL ATT SPELA INFÖR FANSEN IGEN

27-åringen lämnade Sverige som 21-åring för att testa lyckan i Nordamerika och spel i New york Islanders organisation. Efter tre år och 49 matcher i NHL drog han vidare till KHL och har där representerat Lokomotiv, Lev Praha, Severstal, Sibir och Minsk. Han berättar för hockeysverige.se att han tycker om att spela inför moderklubbens fans igen.
— Det är ju såklart hur kul som helst. Men man vill ju ge dem något att njuta av och bjuda på bra hockeyspel. Jag känner att det finns mycket i kroppen som vill ut. Jag vet inte om jag feltajmar just nu eller vad det är. Idag var det ett steg tillbaka. Vi får ett litet ”brejk” här nu och får några mer träningar i kroppen så kan vi förhoppningsvis kan vara på samma plan när vi går in till match igen.

080921 Ishockey, allsvenskan, BorŒs: David Ullstršm. © BildbyrŒn - 55812

David Ullström i Borås tröja 2008. Han var utlånad till den då Hockeyallsvenska klubben för att få speltid. Foto: Bildbyrån

Nästa match för HV71 är nästa lördag då de ställs mot ett ännu icke bestämt motstånd i den första kvartsfinalen på hemmaplan.
— Vi har en bra känsla i gruppen. Idag tycker jag vi spelar ganska halvdant, men vi har bra bredd i laget och idag är det andra som kliver fram. Kevin (Stenlund) har ju ett fantastiskt mål och det är den bredden som kommer bli viktig i ett slutspel. Det är oftast så att det är tredje- fjärdekedjan som brukar avgöra de här täta matcherna i ett slutspel när första – och andrakedjorna tar ut varandra. Vi har ett djupt och fint lag och även killar som inte spelade idag som är redo. Där känner vi oss väldigt starka.
Hur långt kan ni gå? Siktar ni på guld?
— Absolut är det guld vi siktar på. Jag tror aldrig jag kommer gå in i ett slutspel och sikta på att komma tvåa.
— Vi har en bra känsla i gruppen. Jag har gått långt i slutspelet och jag har vunnit en gång tidigare i Sverige. Vi har några gubbar som vet vad som krävs och vi får försöka bidra med det.

ANNAT LAGBYGGE NU

David Ullström har varit med en gång tidigare och vunnit guld med HV71. Det var 2010, men då menar han att lagbygget var ett annat.
— På den tiden var det lite annorlunda, förstakedjan spelades ganska hårt, nu rullar vi på alla fyra kedjor, även i powerplay. Vi hade bredden då med, men det var väldigt mycket fokus på vår förstakedja.
Kedjan han pratar om var den med Jukka Voutilainen, Johan Davidsson och Martin Thörnberg. Då var Ullström 20 år (fyllde 21 i finalserien mot Djurgården) och höll till i de lägre kedjorna. Nu är han en av de som ska leda laget.
— Mitt spel ändras ju inte. Vart jag än är vill jag prestera och det är ett ”mindset” som inte kommer ändras, berättar han om sina tankar om den skillnaden.

David Ullström skrev bara på ett kontrakt som gäller säsongen ut med HV71. Nästa säsong säger han sig inte ha några tankar på än.
— -Jag vill fokusera och känna att jag kan komma tillbaka och bidra.
Istället fokuserar han på stundande slutspel och hyllar återigen bredden i HV71.
— Just den här bredden vi har i truppen, att många kan kliva fram och att vi inte behöver förlita oss på en ”line” tror jag kommer bli vår styrka. Just nu är vi väldigt svåra att slå och det är någonting som ska sitta i väggarna härinne, säger han och pekar in mot omklädningsrummet.
— Då kan man vinna många av de här tuffa och täta matcherna.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga