Nyheter

Malmöpågen gör collegesuccé – men nobbar NHL-anbuden: ”Utbildning är det jag värderar högst”

ANNONS

Han lämnade Malmö för tre och ett halvt år sedan i hopp om ett collegestipendium. Efter en lång och krokig resa via Texas har 22-årige Sebastian Vidmar inte bara nått sitt collegemål, han har varit den mest produktiva hockeysvensken i NCAA den här säsongen och fått NHL-klubbarnas ögon på sig. Men trots att han ska hinna med två NHL-camper i sommar kommer han inte att falla för lockelsen att lämna skolan i förtid.
– Det är jättekul och smickrande, men när jag kom in på skolan här bestämde jag mig för att gå alla fyra åren, säger Vidmar till hockeysverige.se.

– Herregud, språket alltså…
Sebastian Vidmar skrattar lite frustrerat. Intervjun med den svenske collegeforwarden som gjort poängsuccé för Union College i NCAA den här säsongen har flutit på bra. Men det råder ingen större tvekan om att hans svenska ordförråd har vattnats ur under de fyra säsonger han har tillbringat i USA. Han får ofta stanna upp, leta efter ord och ersätta svenska ord med engelska när minnet tryter.
– Som person är jag fortfarande väldigt svensk, det är inget jag kommer att dölja. Men språket… Jag kan knappt prata ordentligt med min familj längre. Jag tänker på engelska ord i stället för svenska. Det är en riktig… ”drawback”, säger han och garvar när han kommer på att han just bjudit på en självuppfyllande liten profetia.
– Min engelska har blivit tio gånger bättre under de här åren, så det är ju det positiva, men att inte kultivera min svenska är lite synd. 

Tur då att hockey är ett internationellt språk som med några få justeringar fungerar var man än befinner sig om man bara har de rätta förutsättningarna för att utöva sporten. Sebastian Vidmar är själv ett bevis på det, även om det har tagit honom en hel del tid och slit för att nå sin nuvarande position som den poängmässigt sett bästa svensk i årets upplaga av den amerikanska collegehockeyn.

Vidmar gör sin andra säsong på framgångsrika Union College som håller till i tungvrickaren till stad, Schenectady, tre timmar norr om New York City, eller tre timmar väster om Boston beroende på vad man har för utgångspunkt. Efter tio poäng på 27 matcher i fjol har han växlat upp rejält och noterats för 39 poäng (14+25) på 32 matcher den här säsongen. Detta i hela collegehockeyns hetaste kedja med trean och fyran, Mike Vecchione (61 poäng) och Spencer Foo (57 poäng), i den totala poängligan.
– Jag har allt att tacka de två för. Det är två helt otroliga hockeyspelare som kommer att spela i NHL de nästkommande tio åren, säger Sebastian Vidmar om kedjekamraterna som är två av de mest eftertraktade collegespelarna bland NHL-klubbarna.
– De erbjuder snabbhet och har varsitt otroligt sinne för målet. Jag har kunnat ge dem yta på isen att göra sina grejer och alltid varit lätt att hitta med passningar.

”HADE INGET SJÄLVFÖRTROENDE ÖVER HUVUD TAGET”

Foto: unionathletics.com

Resan till framgångarna på Union College har varit allt annat än rak för skåningen. När han 2013 beslutade sig för att lämna Malmö Redhawks juniorverksamhet efter att ha tagit studenten var det med målet att ta plats i den collegeförberedande amerikanska juniorligan USHL. Där hann det bara bli en match för Youngstown Phantoms innan han trejdades vidare till Chicago Steel i samma liga. Inte heller där blev han långvarig. Efter blott två matcher skickades han ned till NAHL ett snäpp längre ned i systemet för spel i Lone Star Brahmas i Texas.
– Jag var ganska nere då och hade inget självförtroende över huvud taget, men jag beslöt mig tidigt för att inte ge upp och åka hem till Sverige. Jag slutförde säsongen i Texas och fast allt tidigare collegeintresse var borta så kom jag och familjen överens om att jag skulle ge det en till chans. Så jag åkte över till Texas igen, berättar Sebastian Vidmar.

Det var ett smart beslut. Efter att ha svarat för 25 poäng på 42 matcher i NAHL utan självförtroende eller spelglädje säsongen 2013/14 exploderade hans produktion året därpå. I en femma med tre andra svenskar (Oskar Andrén, Ludvig Larsson och Anton Santesson) och en ryss (Aleksej Solovjev) tog han fart på allvar, gjorde 80 poäng på 58 matcher och vann hela poängligan.
– Jag måste säga att det faktiskt var jakten på en bra utbildning här borta som gjorde att jag kämpade på. Jag vet hur värdefull en examen härifrån kan vara i Sverige och när inte hockeyn flöt på som jag hade hoppats i början motiverade det mig ännu mer, säger Sebastian Vidmar.

Motgången under första året i Nordamerika och beslutsamheten kring att få en utbildning förklarar kanske också det som kan vara svårt att förstå för många andra. Att han trots stort NHL-intresse efter sina insatser den här säsongen inte kommer att skriva på ett kontrakt och lämna skolan.
– Det är jättekul och smickrande, men när jag kom in på skolan här bestämde jag mig för att gå alla fyra åren. Därför ska det väldigt mycket till för att jag ska lämna skolan. Utbildning är det jag värderar högst, säger ekonomistudenten bestämt.
– Hade jag säkert vetat att jag skulle ha många år av proffshockey framför mig hade mitt beslut varit annorlunda, men även om det är det jag siktar på i slutändan kommer jag inte att offra skolan för det just nu.


Foto: Skärmklipp/YouTube

SKA HINNA MED TVÅ NHL-CAMPER I SOMMAR

Till sommaren kommer Malmösonen ändå att få en försmak av vad som kan vänta om han en dag kommer att testa NHL-svängen. Han har nämligen tackat ja till inbjudningar att delta på både Vegas Golden Knights och Calgary Flames utvecklingscamper.
– Jag ser det mest som en läroprocess, en chans att känna på det och bilda relationer för framtiden. Först sajnade jag upp för Calgary i början av juli och sedan hörde Vegas av sig och deras camp är i slutet av juli. Det passar mitt schema. Jag stannar i Texas och tränar efter att jag är klar med skolan i juni så hinner jag delta på camperna innan jag åker hem.

Men innan skolan är klar och NHL-camperna tar vid ska han försöka avsluta säsongen med Union College på snyggaste sätt. I natt inleddes slutspelet i ECAC för Unions del med en serie i bäst av tre matcher mot Princeton. Det blev seger med 4–1 efter en assist av Vidmar och Union College, som delade divisionstiteln med Harvard under grundserien, är en av favoriterna till att ta sig vidare. Mycket tack vare den hypervassa formationen med Sebastian Vidmar, Spencer Foo och Mike Vecchione.
– På senare år har Union vunnit mycket och upplevt många framgångar. De vann det nationella mästerskapet 2014 och vi siktar på att vinna i år. Vi har en trofé från grundserien och siktar på två banners till, att vinna vår egen turnering och sedan gå hela vägen till ”Frozen Four” i Chicago och nationella mästerskapet.

Det vore ett slut på säsongen som skulle heta duga för Sebastian Vidmar – spelaren som inte låter sig bländas av NHL-lockelsen i första taget.

FAKTA: Hockeysvenskarna i NCAA:s förstadivision 2016/17

Zacharias Skog, mv, American Int’l College
Mathias Israelsson, mv, Northern Michigan University
Johan Blomquist, mv, University of Wisconsin
Jakob Stridsberg, b, Arizona State University
William Lagesson, b, UMass (Amherst) (draftad av Edmonton Oilers)
Niklas Folin, b, UMass-Lowell
Mattias Göransson, b, UMass-Lowell
Philip Nyberg, b, University of Connecticut (draftad av Buffalo Sabres)
Martin Mellberg, fw, American Int’l College
Hugo Reinhardt, fw, American Int’l College
Hampus Sjödahl, fw, Bemidji State University
Oskar Andrén, fw, Boston University
Jakob Forsbacka Karlsson, fw, Boston University (draftad av Boston Bruins)
Hampus Gustafsson, fw, Merrimack College (sajnad av Washington Capitals)
Alfred Larsson, fw, Merrimack College
Ludvig Larsson, fw, Merrimack College
Villiam Haag, fw, Michigan State University
Gerard Hanson, fw, Northern Michigan University
Viktor Liljegren, fw, RPI
Jesper Öhrvall, fw, RPI
Sebastian Vidmar, fw, Union College
Nicolas Erb Ekholm, fw, University of Alaska-Anchorage
Nils Rygaard, fw, University of Alaska-Anchorage
Robin Höglund, fw, University of Maine
Adam Winborg, fw, University of Michigan
Leon Bristedt, fw, University of Minnesota
Fredrik Olofsson, fw, University of Nebraska-Omaha (draftad av Chicago Blackhawks)
Felix Holmberg, fw, University of Notre Dame

Källa: eliteprospects.com

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch