Lucas Wallmark.
Nyheter

Fick chansen i NHL – med ”Tuffe Uffes” hjälp: ”Känns som han litar på mig”

ANNONS

Efter tre NHL-matcher med Carolina Hurricanes fick Lucas Wallmark på fredagen återvända till AHL och farmarlaget Charlotte Checkers. För hockeysverige.se berättar 21-åringen om den svåra omställningen till hockeyn i Nordamerika – och det stora stöd och förtroende Uffe Samuelsson har gett honom.
– Jag tycker att jag och Uffe har haft en riktigt bra kommunikation. Jag är riktigt nöjd och det känns som han litar på mig också, säger Wallmark.

Det var nära att Lucas Wallmark, 21, fick göra NHL-debut redan i inledningen av säsongen. Han var med långt in i Carolinas försäsong innan han flyttades ner till organisationens farmarlag i Charlotte.

Efter det har det dröjt och dröjt, men efter fint spel i AHL efter nyår fick han äntligen chansen i dubbelmötet med New York Islanders den 13 och 14 mars.
– Först och främst var det otroligt kul att få debutera. Det är vad man siktar på och jobbar för så det var otroligt skoj när dom ringde och sa att jag skulle upp och lira. Det var lite nervöst just innan matchen, men det släppte allteftersom samtidigt som jag kom in i det mer och mer, säger Lucas Wallmark till hockeysverige.se timmarna före han ska ge sig ner till hallen för sin tredje NHL-match i karriären.

I debuten spelade Wallmark drygt tio minuter och gick poänglös av isen, men han fick mycket beröm för sitt spel av både lagkamrater och coacher. Bland annat sa hans kedjekamrat Joakim Nordström i en intervju med Expressen: ”Jag tyckte han skötte sig exemplariskt. Lucas var lugn och fin med pucken, slog bra passningar och bjöd på ett säkert positionsspel”
– Jag var lite nervös i de första bytena och kanske åkte och funderade lite för mycket. Sedan kom jag mer och mer in i det och det kändes i princip som vanligt. Jag körde på och försökte ha så kul som möjligt där ute. Dessutom var det skönt att vi lyckades vinna i min första match (8-4). Det är alltid skönt att få vinna när man kommer in så där.

När väl matchen var igång tänkte du på att det var i NHL du spelade eller kändes det som vilken match som helst?
 Det är såklart att jag tänkte att det var NHL. Det blir väl så när det är den första matchen och så vidare. Jag tycker att det där släppte till andra matchen. Det var mer att jag hade en bra känsla i kroppen, allt kändes bra och jag försökte att bara gå ut och njuta. Samtidigt tycker jag att det kändes bättre för mig som helhet också i andra matchen.

I Carolina spelar förutom Lucas Wallmark en rad svenskar, Victor Rask, Eddie Läck, Elias Lindholm, Joakim Nordström och Klas Dahlbeck. Det underlättade.
– Självklart var det skönt att komma in i omklädningsrummet och se ett gäng svenskar. Att jag dessutom känner dom sedan tidigare är en fördel. Alla är otroligt bra killar, snälla och som verkligen tar hand om mig då jag kommit upp. Självklart är det en trygghet.
– Jag spelade i samma kedja som Jocke i båda matcherna jag har spelat så här långt. Det har funkat riktigt bra faktiskt.

Vad tyckte coachen Bill Peters om ditt spel?
– Han sa inte så jättemycket innan matchen eftersom han nog inte ville att jag skulle åka runt och tänka så mycket. Vi spelar på ett liknande sätt nere i Charlotte. Han ville mer bara att jag skulle släppa loss, köra på och försöka ha kul.


Foto: James Guillory-USA TODAY Sports

SKICKADES NED TILL AHL IGEN UNDER FREDAGEN

I natt spelade Lucas Wallmark sin tredje NHL-match, en match där Carolina slog Minnesota med 3-1. För Wallmarks del blev det nästan 15 minuters istid. Under fredagen kom trots det beskedet att han får återvända till AHL och spela med Charlotte Checkers under helgen.

Där nere hade Lucas Wallmark hade en lite ojämn inledning av säsongen. Efter hand har det lossnat och innan han blev uppkallad hade han 39 poäng på 59 matcher.
– Det blev en lite tyngre start för mig och det gick inte så bra som jag hade tänkt. Efter ett tag kom jag in i allt mer och mer, anpassade mig bättre till liten rink och hela den biten. Sedan har det flutit på och senaste halvan av säsongen, när jag varit där nere, tycker jag att jag har gjort det bra.
– Jag är nöjd med säsongen och har fått spela mycket samtidigt som jag har fått tagit ett stort ansvar både defensivt och offensivt. Det har absolut varit en lärorik säsong.

Varför kuggade det inte i inledningsvis?
 Det var en ny liga, ett nytt land och jag fick anpassa mig lite grann samtidigt som jag inte hann spela någon träningsmatch med Charlotte innan första seriematchen eftersom jag var kvar ganska länge på campen här. Det var direkt ner och direkt skulle vi spela första seriematchen. Det blev in i det med nytt lag och allt det där väldigt hastigt.
– Men det är svårt att svara på exakt varför det inte funkade direkt, men det var en omställning. Som tur var kom jag in i allt efter ett tag, vilket var skönt.

I Charlotte har Lucas Wallmark haft Ulf Samuelsson som head coach under säsongen, en person som har betytt en hel del för honom när han tagit steget över till AHL.
– Det stämmer, Ulf Samuelsson och Peter Andersson är coacher i Charlotte. Jag tycker att det har fungerat bra. Det är två bra coacher. Uffe vill också framåt och uppåt så han vill verkligen vinna varje match.
– Han gör verkligen allt för att vi ska ha det så bra som möjligt där nere och är mån om spelarna. Han försöker ta sig tid att snacka med varje individ. Både han och Peter har verkligen gjort ett bra jobb.
– Jag tycker att jag och Uffe har haft en riktigt bra kommunikation. Jag är riktigt nöjd och det känns som han litar på mig också samtidigt som jag har fått mycket speltid av honom, så det har känts bra.

Nu har du bott i USA ett halvår, hur har flytten varit socialt?
– Det är samma där att det var lite halvjobbigt i början. Sedan kom jag in i det mer och mer samtidigt som det har varit skönt att ha tjejen (Matilda) med mig här. Det har varit en trygghet och hela den biten.

Vad är den största skillnaden mellan Luleå och Charlotte?
– (Skratt) Det är väl framför allt vädret. Vi har inte sett så himla mycket snö i Charlotte. Men det är två bra städer. Luleå är också en väldigt bra stad och som också jag gillar, avslutar Lucas Wallmark.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL