080410 Ishockey, Kvalserien, Ršgle – Mora: Mr Mora, Jan Simons, ser att dšrren till Elitserien stŠngdes i €ngelholm. © BildbyrŒn – 29250 …
SHL

Tycker systemet är riggat – ryter ifrån: ”Jag är förbannad”

ANNONS

Janne Simons var under många år Mora IK:s starke man. En person som även jobbade hårt för att Dalarna som län skulle ha ett bra hockeyklimat. Han har många gånger också personifierat den rivalitet som finns mellan Mora och Leksand. Nästan alltid i positiva ordalag. Nu ryter han ifrån mot kvalsystemet som han anser vara riggat.
— Jag är förbannad på att man har lyckats trolla bort kvalserien, säger han till hockeysverige.se.

Onsdag 19.00 kommer rivaliteten mellan klubbarna ta ytterligare ett steg då lagen inleder en sjumatchserie om vilken av dalaklubbarna som kommer spela i SHL nästa säsong. Men vad betyder det egentligen för ett samhälle som Mora att ha ett lag i SHL och hur ser Janne Simons fram emot mötena lagen i mellan och där nu några veckor framöver biltrafiken kommer öka markant mellan orterna efter Riksväg 70?
— Vi var ofta i högsta serien redan före min tid, men sedan har vi legat i topp hela tiden då det gäller Division 1, allsvenskan och fan och hans mormor. Men nu har vi även varit i SHL/elitserien under fyra säsonger 2004 till 2008, säger Simons och fortsätter:
— Folk i bygden har fått smak på högsta ligan och jag tror att det är oerhört viktigt att få chansen att spela där igen. Det märks då det blir lite viktiga matcher att det pratas hockey, från dom som är 95 år ner till dom som är nyfödda, på en sådan här ort där alla mer eller mindre känner alla. Hockeyn engagerar otroligt hårt.

Nu är det några säsonger sedan Mora var uppe i det som då hette elitserien, närmare bestämt 2007/08, är dagens lag lika starkt som det laget?
— När vi gick upp senast (2003/04), om jag ska jämföra lagen vilket är oerhört svårt och nästan omöjligt, så var vi större, starkare och hade en skottkapacitet som var otroligt bra. Det lag som spelar nu kompenserar det i alla delar på grund av att dom har en fin teknik samtidigt som det går oerhört fort. Passningarna sitter där.
— Jag brukar säga det att laget vi har idag är bättre än det Leksand gick upp med förra säsongen.

BERÖMMER TRÄNAREN

Med tanke på det du säger, hur Mora har förändrats i sitt sätt att spela hockey, hur ser du på tränaren Jeremy Collitons jobb med laget?
— Han har kombinerat på ett väldigt smart sätt hur transatlanterna tänker, där det inte går att ta ledigt i ett enda byte under matchen, med dom här svenska spelarna. Det har han gjort på ett fantastiskt bra sätt.
— Samtidigt är han en personlighet utan dess lika, helt enkelt en fantastisk person som har fått killarna med sig.

Jeremy Colliton Mora (3)

Jeremy Colliton. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du på att det blev just Moras värsta och kanske också käraste rival, Leksand, som står för motståndet i den här viktiga matchserien?
— För det första är det riggat, beslutet att ta bort kvalserien. Det är riggat på så vis att SHL-lagen ska klara sig kvar. Det var baktanken när man drev igenom det här beslutet. Normalt ska inte ett lag från Hockeyallsvenskan kunna gå upp i och med att SHL-lagen börjar och avslutar hemma. Dessutom har Leksand varit i en miljö som dom kommer att ha nytta av, så är det. Pressen och favoritskapet ligger på Leksand så det bara dånar om det.
— Det finns inte på världskartan att en matchserie som den mellan Leksand och Modo förra säsongen händer igen, att man lyckas som Leksand gjorde. Det går bara inte och jag vete fan vad Andreas Johansson (Modos tränare) gjorde med laget då.
— Det var lite som när damlandslaget spelade fotboll i somras, man var så otroligt underlägsna men fick ändå silver. Samtidigt, det är det här som är idrott.

Du säger att det är riggat, kan du utveckla det lite?
— Jag är förbannad på att man har lyckats trolla bort kvalserien. Jag tror nästan inte att någon kvalserie har varit avgjord innan åttonde omgången. Ska vi nu prata om någon sportslig rättvisa så har flera lag chansen under en tiomatchers serie där det till slut verkligen framkommer klart vilket lag som är bäst.
— Det är vad jag tycker och kvalserien har varit en bra serie under hela tiden som den fanns.

TYCKER BÅDA LAGEN SKA SPELA I SHL

Janne Simons har varit med om en rad spännande matcher mellan Mora och Leksand genom åren, men då hockeysverige.se ber honom att plocka ut en av dessa så hamnar vi utomhus i Leksand inför 17 000 åskådare. En match som Mora vann med 4-1 efter att Jens Jakobs, Marco Tuokko, Martin Johansson och Mattias Beck nätat för bortalaget. Hemmalagets mål gjorde för övrigt av backen Eric Moe.
— Jag har jättemånga minnen naturligtvis, men ett av dom starkaste är utematchen inför nästan 17 000 pers. och då vi åkte ifrån Leksand och vann klart.

Behövs både Leksand och Mora i högsta serien eller skulle det innebära minst ett dala lag för mycket?
— Klart som fan att båda lagen behövs, men nu går det inte till nästa säsong. Dels finns det en historia mellan Mora och Leksand och dels finns det nästan inga riktiga derbyn i SHL när inte Stockholm har två lag med. Derbyt mellan Rögle och Malmö finns, men sedan finns det bara några konstgjorda derbyn mellan Karlstad och Göteborg och så vidare.
— Matcherna mellan Mora och Leksand är traditionsbundet och det ska bli kul att se dom här derbyna under närmsta veckorna.

Janne, hur slutar den här matchserien mellan Mora och Leksand?
— (Skratt) Vi vinner med 4-2 i matcher, men vi måste stjäla någon match i Leksand om det ska funka.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL