Niklas Persson.
SHL

Knäckta efter 0-6 – nu jagar LHC andra raka vinsten: ”Sägs ord som TV-kamerorna inte får höra”

ANNONS

Efter 6-0 i kvartsfinal ett, och en ny förlust i match två, har Linköping fått upp ångan. Efter segern senast siktar man på att ta tillbaka hemmaplansfördelen i kväll.
– Det inte går att tycka synd om sig själv utan det gäller att studsa upp och visa att vi nu ska vinna hockeymatcher, säger han till hockeysverige.se.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter två raka förluster mot Brynäs var Linköping mer eller mindre piskade at vinna det tredje mötet lagen emellan. Efter en ganska jämn och stundtals hafsig hockeymatch vann till slut också LHC med 2-1, vilket gjort att nu kvartsfinalserien i högsta grad lever. I kväll väntar match fyra och som spelas i Gavlerinken. En match där utgången känns väldigt oviss.
– Den första matchen (0-6) vill jag inte dra så stora växlar utav. Vi ville för mycket, Brynäs fick en bra start samtidigt som vi stoppade huvudet under armen. Allt blev helt fel. Det var bara att försöka tända om, få den matchen ur huvudet och gå vidare, säger Linköpings lagkapten Niklas Persson till hockeysverige.se halvtimmen efter att hans LHC slagit tillbaka Brynäs i SAAB Arena.
– I senaste två matcherna tycker jag att det varit jämnt. Det är två tajta och roliga matcher samtidigt som det varit ett jäkla bra drag, tufft och schysst, hittills i alla fall. Förra matchen lyckades Brynäs vinna och nu vi. Det gäller för oss att vara noggranna med detaljerna och se till att vi fortsätter spela på det sättet som vi vill.

Vad är svårigheten med att möta Brynäs?
– Jag vet inte riktigt… Jag tycker att vi spelar en ganska lika hockey. Brynäs har jäkligt snabba spelare när dom ställer om så det gäller att vi har rätt antal spelare hem i dom lägena. Det kan jag tycka är deras styrka, men sedan har också Brynäs individuellt skickliga spelare som vi måste hålla extra ögon på, men så är det i ett slutspel, att alla lag har bra spelare.
– Det är oerhört tajt i den här säsongens slutspel så det gäller att vara på tårna varje kväll, vilket jag också tycker att vi har varit senaste två matcherna. Det gäller att vara med på vilka du möter på isen och vad du ska göra där ute.

Du som lagkapten och äldst i laget hur har du jobbat med gruppen efter det att ni inlett med två raka förluster?
– Återigen så tycker jag att vi kan lägga första matchen åt sidan. Det var inte som vi hade tänkt oss, men efter andra matchen tror jag att alla i laget kände att vi var inne i spelet igen. Det är så här en kvartsfinalserie kommer och ska se ut och inte som i första matchen.

Ställde du dig upp efter första matchen, slog klubban i bordet och sa ifrån att så här får det inte se ut?
– Självklart. Klart att man blir frustrerad och förbannad, absolut. Det sägs ord som TV-kamerorna inte ska höra.. Det gäller det alla är där och tycker det är kul att vara på isen och att spela hockey. Det här är ändå det bästa du får vara med om.
– När pucken släpptes efter första matchen gällde det att alla var med. Samma sak efter matchen där uppe. Det inte går att tycka synd om sig själv utan det gäller att studsa upp och visa att vi nu ska vinna hockeymatcher.

BB160319JO036

Niklas Persson själv har så här långt svarat för en assist på tre matcher men också tagit ett stort defensivt ansvar från sin centerposition.
– Det är alltid svårt att bedöma sig själv, men min insats så här långt har väl varit helt okej. Jag måste också steppa upp lite, men framförallt är det väldigt roligt att spela och jag försöker bidra med det jag ska och kan där ute. Det gäller att hela tiden vara ödmjuk och se till att man är så fräsch som möjligt.

Ikväll möts lagen ånyo, men denna gång i Gavlerinken, en match som Niklas Persson börjar så smått se fram emot.
– Jag kanske inte riktigt har börjat fundera på den, men jag kan väl göra det nu, säger Niklas Persson med ett leende under ett skägg i klass med Soran Ismails och fortsätter:
– Det är som i kvällens match det kommer att se ut i dom här matcherna. Det gäller att vara med och göra detaljerna rätt, se till att hela tiden vara vaken och rätt i banan. Men framförallt ska vi åka upp och tycka det ska bli jäkligt kul att spela igen.

BB170318ZS042

Foto: Bildbyrån

När vi träffar Niklas Persson efter tredje kvartsfinalen är det något dygn kvar innan LHC reser upp till Gävle för nästa match. 37-åringen från Sorunda/Ösmo utanför Stockholm har spelat hur många slutspel som helst och har en ganska bra koll på vad som är viktigt för varje enskild spelare mellan matcherna.
– Nu är det lite upp till var och en att varva ner och se till att kroppen är så fräsch som möjligt. Vissa av våra killar är 18… förresten ”Björkis” (Anton Björkman) är bara 17 och dom behöver inte riktigt göra samma saker som jag…

Dom är i din dotters ålder…
– Yngre till och med, säger Persson med ett skratt innan han fortsätter med att blicka framåt:
– Imorgon (läs: torsdag) samlas vi och pratar igenom den här matchen och ser till att ändra på sakerna som vi inte är nöjda med, se till att vi blir medvetna om vad vi gjorde bra och vad vi gjorde dåligt.

Som lagkapten och äldst i laget, hur hanterar du pressen kring att du är en av spelarna som ska leda det här laget och vara den som presterar på topp i byte efter byte?
Det är inget pressande. Jag tycker att det här är otroligt roligt och det där är ingenting jag funderar på. Jag vill vara här, bidra och spela en så bra hockey jag bara kan. Det är vad jag försöker göra under varje byte på isen. Sedan får jag försöka hjälpa till så mycket som möjligt även vid sidan av.
– Men press, det är ingenting som jag tycker att jag ska behöva fokusera på. Vi är 22 man här i omklädningsrummet och alla måste vara med och bidra och dra sitt strå till stacken. Det handlar om att alla håller sig innanför ramarna och tycker det är kul att vara här. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL