NÄRA AVANCEMANG. Moras Matt Bailey och Kevin Gagné firar 3–1-målet mot Leksand.

NU ÄR SHL NÄRA, MORA!

Mora stormar mot SHL. Efter kvällens seger med 4–1 i den fjärde kvalmatchen mot Leksand kan de allsvenska mästarna säkra en återkomst till högsta ligan i torsdagens drabbning i Tegera Arena.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter den svidande förlusten hemma i Tegera Arena i söndags var Leksand piskat att studsa tillbaka för att inte ge Mora matchbollar i det stekheta SHL-kvalet. Första perioden antydde att leksingarna hade gjort sin läxa. Bortsett från två powerplay skapade inte hemmalaget speciellt vassa chanser under de inledande 20 minuterna.

I stället var det Leksand som hade periodens bästa chans. Detta i form av ett straffslag. Sondre Olden fick ett friläge när Kevin Goumas slashade pucken från hans klubba. Mattias Ritola klev fram som straffskytt, men förvaltade inte möjligheten speciellt väl. Hans avslut smet utanför och perioden förblev mållös.

Desto bättre drag blev det i mittenronden. Framför allt då från hemmalagets sida. Mora utnyttjade gästernas misstag till max när man gick fram till en 3–1-ledning. Matt Baileys 1–0 föregick av ett försök till en vansklig dragning på offensiv blålinje av Leksands back Ben Youds. På den följande spelvändningen skickade Bailey in pucken efter att Atte Engren i Leksands kasse lämnat en retur på Emil Aronssons skott. 2–0 kom kort därpå efter att Olle Alsing tappat pucken när han försökte ta ned den med handen. Christoffer Björklund spelade fram Oskar Svanlund som direktsköt pucken förbi Engren.

Johan Olofsson gav Leksands supportrar en stunds hopp. Värmlänningen solokörde sig fram till en 1–2-reducering efter att ha tagit pucken i egen zon och bränt rakt över hela planen innan han placerade ett rappt handledsskott i Christian Engstrands ena kryss. Glädjen varade inte i många minuter. Daniel Bertov gick bort sig i anfallszonen och Mora sköljde över Leksand med ännu en spelvändning som slutade med att Matt Bailey blev tvåmålsskytt.

I den tredje perioden satsade Leksand alla kort framåt, försökte sätta press mot Moras kasse för att få något att hända. Men när man drabbades av en tidig utvisning efter att Éric Castonguay åkt ut för en tripping kom nådastöten. Moras lagkapten Emil Bejmo satte 4–1, som godkändes efter videobedömning, och segern var säkrad.

Nu har Mora 3–1 i matcher. På torsdag spelas den femte matchen i kvalet. Då kan Mora säkra en SHL-plats – i fiendeland. Klubben har inte varit uppe i högsta serien sedan 2008, då man åkte ur dåvarande elitserien efter fyra säsonger i ligan.