170401 Moras Alex Aleardi Viktor AmnŽr Emil Bejmo Mathias BromŽ jublar efter 2-0 i ishockeymatchen i direktkvalet till SHL mellan Mora och Leksand den 1 april 2017 i Mora. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRN / kod DR / COP 173 …

MORA TILLBAKA I SHL: ”Alla har varit beredda att betala priset”

Efter nio år är Mora IK tillbaka i landets högsta serie. När de åkte ur hette den elitserien – nu heter den SHL. Avancemanget säkrades när man kunde besegra Leksand på hemmaplan med 5-1 i den sjätte matchen av direktkvalet och därmed vinna med 4-2 i matcher.
— Alla har varit beredda att betala priset för att vinna, sa Moras tränare Jeremy Colliton till C More efter matchen.

Mora chocköppnade med två mål innan klockan tickat upp på fem minuter av matchen. Först var det Oskar Svanlund som fick träff på en studspuck som letade sig in bakom Henrik Haukeland i Leksands mål. Sen var det Alex Aleardi som i powerplay kunde öka på till 2-0.
— Bra att börja med en kasse liksom, sa Oskar Svanlund till C More i första pausen. Han tyckte också att hans lag släppte in Leksand i matchen igen.
Drygt halva den första perioden spelad fick Leksands Oskar Lang ett friläge och han kunde sätta dit den bakom Christian Engstrand i Moras mål.
— Vi kommer ut bra första minuten. Sen får de mål och de får energi. Sen får vi vårat mål och jag tycker de har gått ner sig, sa Lang i första pausen.

Andra perioden blev mållös och i den tredje fick Mora en drömöppning när Kevin Goumas kunde sätta dit 3-1.
Efter det kom Leksand ingenstans mot Moras kompakta försvar och inte blev det bättre av att de drog på sig ett lagstraff för för många spelare på isen med 7:42 kvar.
Det numerära överläget resulterade inte men Mora fick sitt 4-1 när Pierre Engvall kunde lägga in pucken i öppen kasse efter att Leksand plockat ut målvakten. Detsamma gjorde Robin Johansson dryga minuten från slutet och fastställde slutresultatet till 5-1.

VILL INTE PRATA FRAMTID

När slutsignalen ljöd fylldes Smidjegravs is av segerrusiga spelare och fans. En av alla lyckliga var tränaren Jeremy Colliton.
— Fantastiskt och de har trott på det här ända sedan augusti. De kämpade så hårt ikväll. Alla har varit beredda att betala priset för att vinna. Allt från juniorer till nya spelare.
Colliton har omgärdats av rykten större delen av säsongen om ny klubbadress till nästa säsong. Efter slutsignalen ville han inte prata om framtiden.
— Det tar vi senare. Jag är extremt stolt och njuter nu.

Målskytten Pierre Engvall hyllade sitt lag.
— Det är så jävla skönt. Som vi har kämpat hela säsongen. Det kommer som en chock men ändå inte. När vi vann serien började vi fatta att vi kunde gå hela vägen. Varenda jävel i hela laget är såna sjuka vinnarskallar.