Adam Åhman.
U18-VM

En hungrig HV-talang: ”Får jag chansen kommer jag visa att jag vill spela”

ANNONS

Hans familj driver gatukök hemma i Västervik. Själv är HV71-målvakten Adam Åhman mer hungrig på framgång mellan stolparna än på skräpmat. 17-åringen, som utsågs till J20 SuperElits bästa målvakt den här säsongen, är en av tre keeprar som ska slåss om speltid i stundande U18-VM.
– Vi tre slåss nu varje dag till VM är slut om att få spela. Det är också något jag kommer fortsätta med, att fortsätta tävla. Får jag chansen kommer jag också visa att jag vill spela, säger HV-talangen till hockeysverige.se.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Adam Åhman är på väg mot sitt livs äventyr, U18-VM i Slovakien. Sedan han kom till HV71 från Västervik för två säsonger har hans utvecklingskurva pekat rakt uppåt. Många anser i dag att han är en av svensk hockeys mest lovande målvakter och vid helgens JSM i Nyköping, där HV71:s J20-lag slutade fyra, utsågs han till J20-seriens främsta keeper.

En som har koll på Åhman är lagkamraten i HV71, Lias Andersson. Kompisarna har en speciell tävlingsritual som man brukar använda sig av under träningarna.
– Vi brukar lägga upp lite puckar i slottet och sedan skjuta. Sedan ser vi vem som sätter eller räddar mest helt enkelt, säger Lias Andersson till hockeysverige.se när vi frågar honom om vad den här duellen kompisarna emellan handlar om.
– Jag vann första gången. Jag dunkade in fem av sex puckar. Då var jag väldigt kaxig, men senaste gångerna har jag inte haft en ”suck” utan han har spikat igen totalt. Adam brukar säga att han inte gjorde sitt bästa första gången, men att han har gjort det nu på slutet. Jag får lita på det för det tycks som att det är vad han gjort. Idag måste jag nog säga att Åhman leder.

Var sätter man enklast en puck på Adam Åhman?
– Det är svårt att säga. Jag har väldigt svårt att göra mål på Åhman. Det finns vissa målvakter som jag vet vart jag ska sätta den, men på Åhman har jag faktiskt svårt. Jag har inte hittat hans akilleshäl riktigt så det får bli lite olika varje gång, avslutar HV71-forwarden som i senaste semifinalen mot Malmö gjorde ett klassmål på Christopher Nihlstorp.

När hockeysverige.se träffar Adam Åhman för en intervju inför avresan till Slovakien ler han då vi tar upp duellerna med Lias Andersson.
– Jag tror faktiskt att det är jag som leder den tävlingen. Det stämmer bra det han säger att han ledde efter första, men nu är det jag som tagit över.
– Det har varit lite sådär att vi kört efter träningarna och sedan har det blivit automatiskt att vi fortsatt med det där, säger Adam Åhman som också är imponerad över Lias Anderssons framfart i SHL-rinkarna.
– Det är skoj för honom att det går bra. Han är väldigt tävlingsinriktad och målmedveten så det är inte så konstigt att det går bra för honom.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

VARIT MED I A-LAGSSAMMANHANG

Det talas ofta om den speciella sammanhållningen som är på ungdomssidan i HV71, att det är så skriver även Adam Åhman under på.
– Vi har en väldigt bra sammanhållning i både J18 och J20. Vi har högt till tak och alla strävar åt samma håll samtidigt som det är en väldigt bra grupp med killar.

Den här säsongen är alltså Adam Åhmans andra i HV71:s organisation. Säsongen har också inneburit att den 17-åriga målvakten fått chansen att träna en hel del tillsammans med A-lagsmålvakterna Fredrik Pettersson Wentzel och Linus Söderström.
– Klart att det är lärorikt att få vara med där och se hur det fungerar på den nivån. Att komma dit är ju något som jag strävar efter. Nu har jag verkligen fått se vad som krävs för att spela på den nivån.

Vad krävs det?
– Jag själv måste bli fysiskt bättre, men sedan handlar det om en mognad. Dom killarna gör samma sak varje dag så dom kan prestera där uppe. Det gäller att komma upp i en bra nivå hela tiden, få upp lägsta nivån och spela på topp så mycket det bara går.

Har du långt kvar för att nå upp dit eller börjar du känna dig mogen för att kliva in i SHL?
– Jag känner att jag har kommit en bra bit på vägen och efter den här säsongen känns det som jag är ett steg närmare. Jag tror inte att det är så långt kvar så det är bara att ligga på. Sedan får vi se. Det får ta den tid det tar, men när jag får chansen ska jag göra det bästa av det.


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

”DET HAR ALLTID VARIT HENRIK LUNDQVIST”

Adam Åhman har också fått nosa på SHL-spel redan den här säsongen. Sex gånger har han fått sitta med som reserv bakom Söderström eller Pettersson Wentzel.
– Det har blivit några matcher på bänken och det har varit jäkligt coolt, säger Åhman med ett leende och fortsätter:
– Jag har fått vara med och se hur det fungerar på matcher och det är ändå där som det avgörs. Det är såklart skillnad även på läktarna och i omklädningsrummet jämfört med vad jag varit med om tidigare. Man märker verkligen att det är proffs där inne.

Har du förändrat till målvaktsstil sedan du kom från Västervik till HV71 eller hur är din känsla där?
– Jag har nog inte ändrat så mycket. Det är mer att jag har byggt på och finslipat, tagit steg i rätt riktning så att säga. Jag har inte behövt lägga om någonting.
– Det jag utvecklat mest är väl att man gör samma saker varje dag, blir mer konsekvent i det jag gör. Det tycker jag är den största skillnaden.

Hade du själv någon målvaktsförebild då du växte upp i Västervik?
– I just Västervik har jag inte haft någon speciell idol, men det har varit några bra målvakter där genom åren. (Fredrik) Alcén var där under någon säsong och han var grym och ruggigt bra när han var där.
– Annars har det varit på högre nivå som jag har kollat. Där har det alltid varit Henrik Lundqvist. Genom åren har jag sedan börjat följa rätt målvakter, alltså målvakter som kan utveckla mig själv och ta hjälp av.

Den 13 april inleds U18-VM. För svensk del innebär det premiärmatch mot Ryssland.
– Jag har höga förväntningar på turneringen. Vi har ett väldigt bra lag så får vi bara ihop grejerna kan vi göra en bra turnering. Det ska bli skoj att se vad vi kan prestera där borta.

Ni är tre målvakter, du, Olle Eriksson Ek och Samuel Ersson. Hur ser du på konkurrensen och dina möjligheter att få spela flest matcher?
– Vi tre slåss nu varje dag till VM är slut om att få spela. Det är också något jag kommer fortsätta med, att fortsätta tävla. Får jag chansen kommer jag också visa att jag vill spela.

U18-VM är ett skyltfönster inför NHL-draften i sommar, hur mycket funderar du på det just nu?
– Lite finns det i bakhuvudet. Skulle jag få spela i VM och jag gör det bra så vet man ju att chanserna är större, men det är ingenting jag fokuserar på. Blir jag inte draftad så är det så, men det där lägger jag lite åt sidan och har fokus på det här istället.

Finns det någon klubb i NHL som du helst vill hamna i?
– Nej, det kan jag inte säga. Det är bara NHL som är drömmen. Sedan kan jag inte säga att jag helst vill hamna i någon speciell klubb, säger Adam Åhman innan vi avslutar med att prata korvkioskmat.
– Det stämmer att familjen har en korvkiosk där hemma. Min favorit där är en hamburgare med hälften pommes och hälften mos. Det är en klassiker så den kör jag på, avslutar Adam Åhman med ett till synes hungrigt leende.

14-åringen som jagas av SHL-klubbarna: ”Har ett lugn som imponerar”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch