• Publicerat 15 april, 2017
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer
Adam Åhman.Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

Ett lysande målvaktsspel från Adam Åhman lade grunden för den första svenska segern i årets U18-VM. Småkronorna tappade en 2-0-ledning mot Tjeckien, men lyckades kämpa sig tillbaka och få till ett avgörande genom David Gustafsson. Därmed säkrade man tre oerhört viktiga poäng i jakten på en topp två-position i gruppen.

Småkronorna fick bästa tänkbara start på mötet med Tjeckien, efter nederlaget mot Ryssland i första gruppspelsmatchen av U18-VM. Inte ens fyra minuter hade hunnit passera när Frölunda-forwarden Jacob Peterson tryckte in 1-0 i en tilltrasslad situation framför mål. Målet dömdes först bort, men godkändes efter videogranskning.

Den tidiga ledningen gav svenskarna råg i ryggen och ledningen borde varit större än ett mål efter öppningsakten. Småkronorna kontrollerade spelet fullständigt, men lyckades inte förvalta alla de powerplay som man jobbade till sig. Inte ens två hela minuter i spel fem mot tre i slutet av perioden gav något resultat för ett svenskt lag som hade förtvivlat svårt att hitta rätt i numerärt överläge.

När spelet i powerplay låser sig är det dock tur att det finns spelare som vågar bryta mönstret i spelet med lika många spelare på banan. Med en fantastisk soloprestation ordnade nämligen Småkronornas poängkung den här säsongen, Färjestad-forwarden Fabian Zetterlund, en 2-0-ledning endast 35 sekunder in på mittenakten.

ÅHMANS MÅLVAKTSSPEL – SMÅKRONORNAS RÄDDNING

Efter 2-0-målet jobbade sig tjeckerna in i matchen, dels på grund av flera powerplay och dels på grund av släpphänt försvarsspel från det svenska laget. Mästerskapsdebutanten Adam Åhman, HV71, tvingades till en rad kvalificerade räddningar, men till sist orkade han inte stå emot. Strax innan andra periodpausen reducerade en av Tjeckiens största stjärnor,  Filip Zadina, den svenska ledningen i numerärt överläge.

Under inledningen av den tredje perioden red tjeckerna vidare på den självförtroende-boost som den sena reduceringen gav och till en följd av det kom också kvitteringen. Jan Kern tog tillvara på möjligheten när den dök upp och prickade in 2-2 bakom Åhman. Glädjen skulle dock visa sig bli kortvarig för det tjeckiska laget.

Endast en dryg minut efter utjämningen återgav nämligen HV-forwarden David Gustafsson ledningen till Småkronorna med en backhand i slottet – och det skulle visa sig bli matchens sista mål. Tjeckerna tryckte på rejält under matchens avslutande minuter, men ett uppoffrande försvarsspel och några fantastiska parader från Åhman ordnade tre poäng till det svenska laget.

I slutändan var Småkronorna det bättre laget sett över tre perioder och vann välförtjänt, men om man vill nå långt i den här turneringen måste powerplay-spelet bli betydligt bättre framöver. Noll mål på sju försök och 14 mållösa minuter där man ens hade svårt att skapa chanser är långt ifrån godkänt – men mot Tjeckien räckte det ändå till tre välbehövliga poäng.