961010 Ishockey: Peter Jakobsson, FŠrjestad BK © BildbyrŒn(20024 ) …
SHL

Han ska leda Färjestad tillbaka till toppen: ”Vi ska stå på torget igen”

ANNONS

Han är Färjestads nya ansikte utåt och ska leda värmlänningarna tillbaka mot framgångarna från fornstora dagar. Peter Jakobsson har en tuff uppgift framför sig – men tar sig an den med glädje.
– Det känns nästan sagolikt att få jobba med sin hobby, säger FBK:s nya sportchef till hockeysverige.se.

Om någon var rädd för att Peter Jakobsson skulle sakna drivet och passionen för att lyckas som sportchef i Färjestad så kan de lägga de farhågorna åt sidan redan nu. Den 45-årige gotlänningen befinner sig på färjan från Sveriges största ö tillbaka mot fastlandet för ännu en tripp till Karlstad när hockeysverige.se når honom. Han tillträder på sitt nya jobb först 1 maj, men har trots det pendlat mellan Gotland och Karlstad varje vecka sedan han skrev på för sin nya roll inom FBK.

Att sköta två jobb på två platser så långt ifrån varandra samtidigt kan inte betraktas som något annat än påfrestande. De många och långa resorna är något som skulle kunna få även den bäste att tappa energin och humöret – men inte Jakobsson.
– Visst är det intensivt, men samtidigt känns det bara kul. Det är nästan så det känns sagolikt att man ska få jobba med sin hobby, säger Karlstad-lagets nya sportchef med glädje i rösten.
– Jag har jobbat 25-30 timmar i veckan ideellt med hockeyn på Gotland och nu ska jag få betalt för att prata och vara med och påverka hockeyn. Jag ser verkligen fram emot detta.

Foto: Bildbyrån

Jakobsson har under många år brunnit för sporten och rest land och rike runt för att se på matcher, främst då juniorhockey där hans son Carl varit ett flitigt inslag i olika juniorlandslag. En son som också spelar i Färjestads ungdomsverksamhet. Genom flytten till Karlstad kommer han således närmare en del av familjen – medan övriga medlemmar förstår att det nya uppdraget kommer kräva mycket tid och kraft. Livet som sportchef är inte alltid en dans på rosor, till skillnad från vad en del kanske tror.
– Familjen förstår till fullo att det här kommer ta mycket av min tid. Det är det sköna med att ha vuxna barn och en förstående fru. Det är klart att det blir mycket tid i telefon, vilket jag redan märkt av – men jag är som en rookie, för att använda hockeytermer, och tycker bara att det är roligt. Telefonen använde jag ju mycket även på mitt förra jobb, men det går inte att jämföra med hur det är nu.

Jörgen Jönsson slutade i rollen som sportchef i Färjestad för att det var för krävande. Det är inget som du är rädd för?
– Jag är en person som gillar när det händer saker och förstår att det kommer att vara mycket att göra. Samtidigt har jag en familjesituation som tillåter det också. Jag har ändå lagt extremt mycket av min tid på hockeyn redan sedan tidigare, så att jag nu får ha det som jobb är bara något som känns roligt. Jag tycker verkligen bara att det här känns jättekul och räds inte att det ska bli mycket att göra.

”MÅSTE SKAPA ETT BREDARE MATERIAL”

Jakobsson kommer också att vandra i fotspåren av en annan gotlänning – Håkan Loob. Att ta över efter en av svensk ishockeys mest framgångsrika ledare genom alla tider är inte heller något som skrämmer 45-åringen.
– Jag ser ärligt talat bara möjligheter. Det kommer sannolikt aldrig finnas någon som lyckas åstadkomma det Håkan gjort med Färjestad. Guld de två första åren, sex raka finaler och så vidare. I slutändan landade han väl på sex guld och tio-elva finaler och jag tror ingen förväntar sig att man ska kunna mäta sig med det.
– Sedan hade det varit tuffare att komma in som ny om laget gått till fyra raka finaler. Nu är ändå klubben i ett läge där det finns stora möjligheter att utvecklas framåt.

Jakobsson från förr. Foto: Bildbyrån

Hur ser du på att många i Karlstad har höga förväntningar och fortfarande tycker att allt annat än en finalplats är ett misslyckande?
– Det tycker jag faktiskt bara är skönt. Jag vill att folk ska bry sig och vara engagerade i det vi gör. Nu har det gått sämre de sista åren och jag ser det som sagt som att det finns stora möjligheter att göra positiva förändringar. Sedan tror jag inte att folk kan fortsätta förvänta sig att man ska gå till fyra raka finaler till exempel, för det är mycket tuffare att nå dit nu än vad det varit tidigare.

Jakobsson har också klart för sig hur Färjestad ska lyckas vända trenden och åter etablera sig som ett av Sveriges bästa lag, efter att man inte vunnit guld sedan 2011 och inte tagit sig förbi kvartsfinal de senaste tre åren.
– Vi måste vara noggranna med alla detaljer, allt från hur vi tränar och förbereder oss till hur laget är uppbyggt. Först och främst måste vi skapa en bredare trupp, för på slutet har det varit många spelare som fått dra ett för tungt lass, framförallt på forwardssidan.
– Vi kan inte ha en toppkedja som ska göra allt framåt och spela 22 minuter, medan vi har en kedja som bara kan spela fem minuter. Vi måste jämna ut det och se till att vi har ett bredare material att jobba med.

Hur vill du då att ett Färjestad under Peter Jakobssons ledning ska spela?
– Klassiskt. Jag vill att vi har ett offensivt spel med rejäla spelare som vågar ta striderna och kliver in i situationerna. Sedan vill jag att vi spelar en fartfylld hockey med många skridskostarka spelare.
– Som det känns är vi redan nu en bit på den resan och det är också något som vi tänkt kring när vi bygger truppen för nästa år.

LINDQVIST – DEN FÖRSTA ”JAKOBSSON-VÄRVNINGEN”

Av de nya spelare som hittills plockats in till Färjestad inför nästa år så är det en som Jakobsson bidragit lite mer till än de andra. De flesta har Håkan Loob fortfarande spelat huvudrollen i att kontraktera, men när det gäller Michael Lindqvist så var FBK:s kommande sportchef mer involverad.
– Vi har haft en diskussion kring de flesta, såklart, men Lindqvist är väl den som jag varit med och jobbat lite extra för.
– Jag gillar verkligen hans karaktär. Folk jag pratat med säger att han kör på lika hårt oavsett om laget leder eller ligger under med 5-0. Han kan spela boxplay, powerplay och går hela tiden i bräschen för sitt lag. Han är en spelare som verkligen har drivet och viljan att hela tiden nå längre.

Michael Lindqvist. Foto: Bildbyrån

Vad tror du om hans chanser att omsätta bra prestationer i Hockeyallsvenskan till något liknande i SHL?
– Det är självklart alltid svårt att säga, men det finns guldkorn som klarar att ta klivet direkt. Jag tror och hoppas att Michael har det som krävs för att göra det. Jag tror att han kommer göra en del poäng och spela en del i powerplay redan kommande år.

Något som Färjestad under flera år haft svårt med är att hitta bra utländska spelare. Många är de utländska stjärnor som kommit till Karlstad med stora förväntningar på sig och floppat totalt. Det är något som Jakobsson tror sig veta hur man ska åtgärda.
– Vi måste utveckla en scoutingverksamhet, där fler folk i organisationen åker ut och kollar på spelare. Som sportchef har jag väldigt svårt att komma ifrån under säsong och vi behöver folk på plats i till exempel Tjeckien, Finland och även i AHL för att hålla koll. På sikt tror jag vi hamnar i ett läge där vi får fler heltidsanställda scouter, på ett liknande sätt som i NHL, men som det är nu är vi i behov av fler folk med andra uppdrag som åker ut och kollar på matcher än bara en eller två.

Färjestad har gjort en uttalad satsning på ”hemvävt” de senaste åren. Är det något som du kommer fortsätta med när du värvar spelare?
– Min huvudsakliga målsättning är att Färjestad ska vinna, sedan spelar det ingen större roll för mig var spelarna kommer ifrån. Om det är från Finland, Tjeckien eller Sverige gör egentligen detsamma. Vi måste ha spelare som hjälper oss att vinna.
– Samtidigt ser jag fördelen med att ha många värmlänningar som lockar folk från orterna runt om Karlstad. Vi vill ju vara hela Värmlands lag. Det får dock inte bli på bekostnad av att vi ska vinna, utan det måste finnas en balans där.

Slutligen, vad är din målsättning med kommande säsong?
– Att vi ska stå på torget. Det är ju därför vi går upp varje morgon, avslutar den trevlige och positive gotlänningen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL