Brynäs tog hem tredje rundan av SM-finalen. Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Det blev en tuff tredje finalmatch mellan HV71 och Brynäs IF i Kinnarps Arena. Efter en sen kvittering från hemmalaget gick matchen till förlängning. Väl där var det Tomas Zaborsky som gav Brynäs segern med 4-3. 

Redan under uppvärmningen rök spelarna ihop, vilket gav en försmak av hur matchbilden skulle se. Den första perioden var tajt – med högt tempo och några tuffa närkamper. Det var bortalaget som lyckades få nätet att rassla först när Jacob Blomqvist klev fram i powerplay och skickade upp pucken i nättaket.

I mittperioden vaknade matchen till liv på allvar. Först passade HV71 på att kvittera till 1-1 när Kevin Stenlund förvaltade en retur som Brynäs-målvakten David Rautio släppte precis framför sig. Bortalaget svarade snabbt – och det var Blomqvist som, på helt egen hand, skickade in sitt andra mål för matchen när HV-målvakten Linus Söderström släppte en tveksam retur. Men hemmalaget lät inte gästerna rycka ifrån, utan såg till att ta matchen till 2-2 när Andreas Borgman hittade fram till en framrusande Mattias Tedenby framför Brynäs målbur.

Trots att hemmalaget hade energin uppe såg bortalaget till att gå till pausvila med ett 3-2-övertag. Detta efter att Daniel Paille fått in en backhand mellan Söderströms ben.

Det såg ett tag ut som att Brynäs skulle hålla ifrån, men med endast fem minuter kvar av ordinarie matchtid klev Martin Thörnberg fram med en fin soloprestation som slutade med att han piskade upp 3-3-pucken i krysset. Målet innebar att matchen gick till förlängning. Och där var det Tomas Zaborsky som stötte in pucken efter att Pathrik Westerholm slagit en diagonalpassning som letade sig fram till hans klubba.

I och med segern leder Brynäs finalserien med 2-1.