John Persson.
SHL

John Persson ser fram emot att komma hem till Mora – men: ”Mitt mål är att ta mig tillbaka till NHL”

ANNONS

Efter sex år i Nordamerika valde John Persson att komma hem till Sverige igen inför säsongen 2015/2016. Efter två säsonger med Färjestad där han var den enda i klubben som spelade samtliga matcher i grundserien och slutspelet är han inför nästa säsong klar för nykomlingen Mora. En klubb som han känner igen sedan tidigare.
— Det känns jättebra att komma hem. Jag har varit borta från klubben ganska länge så det ska bli otroligt roligt att få spela i Mora igen, säger Persson i en intervju till Hockeysverige.se

För några dagar sedan blev det klart att John Persson blev nykomlingen Moras första nyförvärv inför kommande säsong. Hockeysverige.se ringde upp John för att få en intervju och när han svarar sitter han på en balkong i Spanien.
— Ja jag har lite semester ett tag till, säger han men tillägger:
— Jag springer ju lite när jag är här för att hålla mig i form.
John Persson växte upp i Östersund men det var i Mora som han spenderade större delen av sina ungdomsår och han har också Mora som moderklubb. Efter en säsong med klubbens J18-lag flyttade han till Nordamerika men efter åtta år är han nu alltså tillbaka där allt började.
— Det känns jättebra att komma hem. Jag har varit borta från klubben ganska länge så det ska bli otroligt roligt att få spela i Mora igen, säger han och lägger till att han följde kvalet innan det blev tal om att komma tillbaka.
— Jag och min fru satt och följde kvalet och i och med att jag har spelat där tidigare så ville jag verkligen att Mora skulle ta steget upp och det var innan det var något snack om jag skulle spela där nästa säsong eller inte så det är kul.

När John var 17 år gammal valde han att lämna Mora och Sverige för spel i den kanadensiska juniorligan WHL. Där blev han kvar i tre år och totalt blev det 211 matcher och 135 poäng i Red Deer Rebels för John.

Du valde att lämna Mora för spel i kanadensiska juniorligan. Hur kommer det sig?
— Jag var sugen på ett äventyr och min brorsa spelade i Quebec då och det var lite av en dröm att få åka dit och spela så när en agent sa att det fanns en möjlighet så hoppade jag på det.

Hur har det format dig?
— Jag är ju van vid långa bussresor i alla fall (skratt). Annars är det bra att få komma iväg och att få ta hand om sig själv som ung har ju utvecklat mig som person.

Efter ytterligare tre år med spel i AHL och tio matcher i NHL med New York Islanders vände John Persson hem till Sverige igen och spelade två säsonger i Färjestad. Två år som han ser tillbaka på med glädje.
— Det var jätteroligt att få komma hem till Sverige igen efter flera år i Nordamerika och jag trivdes jättebra i Färjestad. Både med grabbarna i laget och deras fans som var jättebra med deras namninsamling och allt. Det var roligt att få den uppskattningen.

Var det en stor omställning att komma tillbaka med större is och allt?
— Ja det är klart att det är lite annorlunda när du varit borta ett tag men jag tyckte att det gick rätt bra och jag fick ju debutera i landslaget första året där så.

Ja hur var det att dra på sig Tre Kronor-tröjan?
— Det var ju en stor ära såklart. Jag hade ju spelat någon landskamp i U17 eller så men det här var ju större. Jag blev ju inkallad som reserv men det var oerhört stort. Pappa var ju där och kollade i Örebro också så det var kul.

Under sina två år i Karlstad blev det bara 34 poäng på 116 matcher i en lite mer tillbakadragen roll. Det är något som John hoppas ändra på när han nu kommer till Mora.
— Min personliga målsättning är att utvecklats som spelare, få större roll och få vara ute på isen i slutet på matcherna när det ska avgöras. Det är det som gör att man kan ta nästa steg i sin utveckling. Sen vill jag vara med och bidra lite mer offensivt.

Vad är en realistisk målsättning för klubben då?
— Jag vet inte vad klubben har satt för målsättning men Mora har ju visat här i kvalet att de kan spela grymt bra mot SHL-lag och stora delar av truppen är kvar. Det ska bli kul att få komma till Mora och jobba på ordentligt för att få klubben att fortsätta på det spåret.

Sommaren 2011 draftades John av New York Islanders i den femte rundan av NHL-draften och tre säsonger senare fick han chansen att spela i NHL. Totalt gjorde han tio matcher i NHL den säsongen och det har inte blivit några fler sedan dess. I alla fall inte än så länge för trots att han blir 25 år om en dryg månad har John Persson inte gett upp hoppet om att spelat i NHL igen.
— Det är väl alla hockeyspelares dröm att få spela i NHL och jag har haft turen att få göra några matcher där och det var jättekul. Självklart är mitt mål att försöka ta mig tillbaka dit och det gäller bara att försöka att fortsätta utvecklas och kämpa hårt så kanske jag får chansen igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL