Guldfesten förvandlades till guldfrossa – HV fixade sjunde och avgörande final

Gävle hade förberett sig för en guldfest, men den sjätte finalmatchen i Gavlerinken blev en besvikelse. Efter tre mål i första perioden kunde HV71 besegra Brynäs med 5–3 och tvinga fram en sjunde och avgörande final i Jönköping på lördag.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
För blott andra gången sedan slutspelsformatet förändrades från fem till sju slutspelsmatcher per runda har vi en sjunde och avgörande SM-final i svensk ishockey. Den hittills enda gången det inträffat var 2004 när HV71 besegrade Färjestad efter Stefan Livs fjärde nolla i finalserien.

På lördag är det dags igen, återigen med just HV71 i en av huvudrollerna efter att man kvitterat finalserien mot Brynäs med en 5–3-seger i kväll.

Det blev en mardrömsstart för hemmalagets målvakt Felix Sandström. När Lukas Kilström visades ut efter drygt fem minuter fick HV-backen Kristofer Berglund fritt skottläge från sin backposition. En oskymd Sandström räddade skottet, men tappade kontrollen på pucken som fastnade i hans byxa innan den lossnade och retfullt gled in i kassen. 1–0 till ett desperat HV71.

Och värre skulle det bli. 2–0 kom bara ett par minuter senare när Simon Önerud lämnades omarkerad framför kassen och kunde trä in pucken bakom Sandström. Det blev det sista den unge målvakten fick uppleva den här kvällen. Redan efter 9.10, efter två insläppta mål på fem skott blev han utbytt till förmån för David Rautio. Han fick inget roligt välkomnande. I spel fyra mot fem satte Anton Bengtsson 3–0 mellan benen på den nyinbytte keepern efter en snabb spelvändning där Filip Sandberg slagit en öppnande passning till målskytten.

0–3 efter 20 minuter och ett näst intill lamslaget Gavlerinken Arena som dukat för guldfest, men fick uppleva ett allvarligt anfall av guldfrossa i stället.

Brynäs gjorde ett ärligt försök att få in en reducering i andra perioden, men Linus Söderström stod pall för hemmalagets press och i stället fixade Mattias Tedenby 4–0 Rautio i powerplay halvvägs in i matchen. Då såg det kört ut för Brynäs, men hemmalaget svarade för en uppryckning i tredje perioden. Dessvärre lite för sent.

Det var först med 7.35 kvar av matchen som Brynäs spräckte målnollan. I powerplay och med Rautio ersatt av en sjätte utespelare prickade Jesper Jensen in 1–4-målet. Bara 50 sekunder senare skickade Juuso Ikonen in nästa reducering och skapade energi i fullsatta Gavlerinken. Linus Ölund sköt en tredje reducering av bara farten och skapade oväntad nerv i tillställningen, men Oscar Sundh punkterade med 5–3 i tom kasse.

Det innebär att det blir en sjunde och avgörande match i Jönköping på lördag. 15.15 är det nedsläpp i Kinnarps Arena.

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL