Eddie Läck.
VM 2017

Läck gick segrande ur landslagsdebuten: ”Kommer till VM med en skön känsla”

Första landskampen med Tre Kronor. Då fick Eddie Läck uppleva en skön vändning mellan sina stolpar. Efter en trevande inledning på mötet med Ryssland tog Sverige över matchen på Hovet och vann med 4–3 efter förlängning.
– Det som segern betyder är att vi kommer till VM med en skön känsla i laget, säger Läck till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor lyckades tråckla sig till en seger mot Ryssland på Hovet inför 8 094 åskådare. Ryssarna var det bättre laget i första två perioderna och ledde då rättvist med 3–1. Men i den tredje perioden lyfte det Sverige upp spelet och kunde ta matchen till förlängning. Väl där, i spelet tre mot tre, satte Gabriel Landeskog 4–3-pucken bakom Andrej Vasiljevskij.

Tre Kronors mål vaktades av en debutant, Eddie Läck, som förutom 0–2-målet svarade för en stabil insats.
– Ryssland hade mycket i första halvan av matchen. Sedan tycker jag att vi lärde känna varandra bra där ute och fick till många bra kombinationer. Självklart var det också jätteskönt att få till segern på slutet och komma in i en bra vinnande känsla, säger Eddie Läck till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag ska ha andra målet annars tycker jag att jag spelade bra. Jag var före i spelet hela tiden istället för efter så det kändes bra.

Just insatsen vid 0–2-målet från Victor Antipin är Carolina-målvakten speciellt nöjd med.
– Pucken slank igenom. Det är sådant som händer, men det är skönare att få det ur världen nu och istället kunna spela ännu bättre nästa vecka i Köln.

Hur upplevde du omställningen till stor rink?
– Det var lugnt, men visst blir det lite annorlunda. Jag kan inte gå ut och spela pucken lika mycket som jag gör där borta för det tar så pass lång tid att komma bakom och då är motståndarna där. Jag var tvungen att avväga lite mer när jag kan gå och när jag ska stanna.

Med tanke på att du inte spelat på tre veckor, kändes det lite rostigt inledningsvis?
– Ja, det kändes lite rostigt. Speciellt har jag inte varit så jättebra på våra träningar som vi har haft, säger Läck med ett leende.
– Det kändes skönt att kunna avsluta matchen bra. Jag tycker att jag gjorde en riktigt bra räddning i deras powerplay när det stod 1–3 eller 2–3. Sedan vände vi och gjorde mål. Det är sådana grejer jag tar med mig och försöker bygga vidare på.

Det upplevdes som du var stabilare i tredje perioden jämfört med den första, kändes det så för dig också?
– Ja, och jag pratade med (Stefan) Ladhe om det också. Det kändes som jag jagade lite i första perioden. Sedan lugnade jag ner mig mer och mer. Det är skönt att det var så och inte tvärtom.
– Det var också skönt att komma in i det för det var trots allt tre veckor sedan jag spelade en match senast.

Vad betyder det här resultatet för VM-premiären mot Ryssland?
– Inte så jättemycket. Vi har säkert några killar ytterligare som ska in och det har säkert dom också. Det som segern betyder är att vi kommer till VM med en skön känsla i laget.

Sverige övriga mål gjordes av John Klingberg, Linus Omark och Elias Lindholm.

I kvällens andra match i Carlson Hockey Games besegrade Tjeckien Finland med 3–2.

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL