170429 HV71:s Sportchef Johan Hult hŒller ett tal till spelarna i omklŠdningsrummet efter final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107 …
SHL

Från kris till SM-guld på två år – Sportchefen berättar om resan

ANNONS

Det har bara gått några dagar sedan HV71 spelade hem SM-guldet för femte gången och stämningen i laget och i staden är på topp. Annat var det för två år sedan när turbulensen efter Andreas Johansson var som störst och det slutade med att klubben fick plocka upp oprövade Johan Lindbom som tränare.
— Johan har gjort en riktigt resa. Precis som hela klubben, säger sportchefen Johan Hult till Hockeysverige.se

För två år sedan blåste det tuffa vindar runt HV71 och sportcheferna Johan Hult och Johan Davidsson efter bara ett år på deras poster. Klubben hade återigen åkt ut i kvartsfinal i slutspelet och efter säsongen uppdagades att det fanns ett missnöje med den dåvarande tränaren Andreas Johansson. Det rapporterades om att Johan och Johan ska ha krävt Andreas avgång från klubben och det delade både supportar och föreningen. Det hela slutade med att Andreas Johansson fick lämna HV71 och Johan Lindbom, som under sommaren värvats in som tränare för klubbens J20-lag, klev in som huvudtränare.  Redan när det skedde trodde Johan Hult starkt på Lindbom och om Johan sa han då ”Johan har redan från dag ett varit en stark kandidat och ju längre processen har pågått desto starkare har Johan vuxit”. Något han inte ångar nu.
— Det var ingen nödlösning med Johan (Lindbom) utan vi visste vad vi hade. Sen har han ju gjort en riktigt resa så är det ju. Han har vuxit mycket under resans gång också, men det är det ju många i den här föreningen som har, säger sportchefen när Hockeysverige.se hittar honom i vimlet av spelare, ledare och reportrar ute på isen efter avgörandet.

Efter att Johan Lindbom tog över återfann sig ett visst lugn i föreningen som kunde jobba lite mer långsiktigt än bara nästa säsong, något som Johan Lindbom också kände av.
— Jag tycker hela föreningen tog ett avstamp när jag kom och vi har gjort det riktigt bra. Vi har följt planen hela tiden. Vi har trott på det här hela tiden och jobbat mot det trots motgångarna vi hade i fjol och den tuffa situationen, säger han efter slutsignalen i den sjunde och avgörande SM-finalen.

Under Lindboms första säsong åkte man för sjätte gången i rad ut i kvartsfinal. Efter säsongen var det en del som menade att han var för oerfaren för att och det var därför säsongen gick som den gick. HV71 löste det under sommaren genom att stärka upp ledarstaben med rutinerade Stephan ”Lillis” Lundh och Nicklas Rahm.
— Nicklas och ”Lillis” har definitivt gjort sitt, så är det ju. Men det är många som har dragit sitt strå till stacken för det här, säger Johan Hult.

På två år har HV71 gått från en klubb i kris till en, i alla fall utåt sett, välmående klubb som precis vunnit SM-guld. Frågan är bara, hur gick det till?
— Vi har gjort det tillsammans! Det har varit så oerhört många som har varit delaktiga och verkligen brunnit för det här, som har visat hjärta för föreningen och varit med och drivit det. Vi har gemensamt gått ihop och satt tydliga mål och jobbat utifrån det och hela tiden trott på vad det är vi har gjort. Det är som sagt så oerhört många som drivit detta framåt, förklarar Johan Hult som under förlängningen i finalen inte ens klarade av att vara kvar i arenan.

Vad säger du om det avgörande målet? Är det symptomatiskt för er förändring att det är två HV-produkter som avgör?
— Jag såg inte målet, jag var ute på parkeringen.

Vad säger du om framtiden då?
— Det tar vi sen, först ska vi njuta lite av det här, säger Johan Hult och linkar iväg för att ta emot guldmedaljen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch