LÄGE FÖR VM-DEBUT? Philip Holm eller Calle Rosén kan få chansen mot Lettland i morgon.
VM 2017

Från backpartners i SHL till konkurrenter på VM: ”Gläds med varandra”

ANNONS

Sex stjärnbackar från NHL – och två SHL-backar som debuterat i Tre Kronor den här säsongen. Växjöduon Philip Holm och Calle Rosén har gjort en remarkabel resa tillsammans, men befinner sig nu i en situation där man konkurrerar med varandra.
– Om det blir jag som tar den platsen blir han nog glad för min skull, precis som jag skulle bli glad för honom om han tog den, säger Calle Rosén till hockeysverige.se.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)
John Klingbergs stora glugg där framtänderna en gång satt är rätt väldokumenterad vid det här laget. Men han är inte ensam om att nyligen blivit några gaddar fattigare i det Tre Kronor som laddar inför VM i Köln. Växjös back Philip Holm bräcker honom faktiskt.
– Jag har tappat tre och han har klarat sig med två, säger han med en lätt läspning när hockeysverige.se träffar honom inför avfärden till Tyskland.
– Att bli av med tänder hör till och det brukar bara vara en tidsfråga innan det händer, men det är faktiskt första gången för mig.

Det var i en av landskamperna mot Lettland i Södertälje som Holm fick en puck i munnen och tvingades tillbringa en hel massa tid i tandläkarstolen. Det har inte hindrat honom från att fortsätta resan med Tre Kronor ända till VM. Inför säsongen hade han inte spelat en enda A-landskamp. Att han nu tagit sig hela vägen till Köln är en överraskning för många, däribland honom själv.
– Klart man tror på sig själv, men hade du frågat innan säsongen hade jag nog inte sett mig själv här, säger 25-åringen som inför säsongen lämnade Djurgården och tryggheten i Stockholm för att ta nästa steg i Växjö.
– Flytten har betytt mycket. Jag har tagit en hel del steg i min utveckling och det var det jag var ute efter när jag flyttade från Djurgården. Det var bra för mig att få börja om på ny kula, testa vingarna i en ny miljö och utmana sig själv genom att bo utanför Stockholm.

I Växjö blev han tidigt hopparad med Calle Rosén, den andra SHL-backen som finns kvar i den svenska truppen inför morgondagens VM-start. Tillsammans har de sporrat varandra och gjort en gemensam resa som i bästa fall innebär VM-spel för båda två.
– Det är kul och det blir en liten fördel med tanke på att vi har spelat tillsammans nästan hela året. Man lär känna varandra på isen och börjar hitta kemi, kan läsa av varandra. Klart att det har en positiv inverkan, säger Holm.

Han får medhåll av sin backpartner.
– Vi har i princip spelat varenda match och varenda minut ihop i både landslaget och Växjö, så det gör det givetvis ännu roligare att vara här. Det är en rolig resa vi har gjort och att vi får vara med här är tecken på att vi har gjort någonting bra. Det är kul att vi belönas för det, tycker Calle Rosén.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

”KLART MAN LÄSER TIDNINGARNA”

Med tanke på att de har sex NHL-backar med rätt digra meritlistor framför sig blir det tufft att få speltid. I dagsläget kan man till och med hävda att kompisarna tävlar mot varandra för att ta en plats som sjundeback i laget. Det är något de försöker tona ned.
– Det känns ju lite som att vi gör upp om den, erkänner Holm.
– Men det är som det har varit under alla de här samlingarna. Jag tror inte att man ska tänka så mycket, utan bara köra, göra sitt bästa och se hur långt det räcker.

Calle Rosén menar dessutom att oavsett vem som får speltid av de både kommer det inte att finnas några sura miner där.
– Om det blir jag som tar den platsen blir han nog glad för min skull, precis som jag skulle bli glad för honom om han tog den.
– Självklart hoppas vi att vi båda ska få spela och det är de vi krigar för, men vi har en så pass bra relation att vi är glada för varandra och att vi lyckats ta oss hit.

Calle Rosén har haft en stor genombrottssäsong i SHL och allt tyder på att de blir NHL-spel till hösten för smålänningen. Toronto Maple Leafs har pekats ut som ny klubbadress och i Kanada råder det stor nyfikenhet kring 23-åringen. Själv vill han vänta till efter VM med att meddela hur det blir till hösten.
– Det är klart att man läser tidningarna och hänger på Twitter och då har man sett lite om vad som skrivs, men nu har jag varit uppe i den här resan och haft fullt fokus på landslaget och de är så det får förbli i tre veckor till i alla fall. Sedan får man ta ett beslut efter VM.

Philip Holm har inte förekommit i några liknande rykten som Rosén, men sticker inte under stolen med att han triggas av tanken.
– Det är klart att det alltid har varit en dröm att spela därborta sedan man var liten. Det är klart att det finns i bakhuvudet att chansen finns där, men sedan försöker jag inte tänka på det.

Om man tittar på VM då, vad har du för förhoppningar här?
– Med det laget vi har känns det som att vi ska vara med och utmana om de främsta placeringarna. Rent personligen är det kul att vara med och jag hoppas kunna spela så mycket som möjligt. Annars är det häftigt att få vara med och träna med så här många bra spelare som man kan lära sig mycket av, säger Philip Holm.

Se VM på C More – två veckor gratis

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch