VM 2017

Odisciplinerat Tre Kronor redde ut problemen – vann viktiga matchen

Utan att varken briljera eller imponera vann Tre Kronor ”måste-matchen” mot Lettland med 2–0. Sverige drog dessutom på sig mängder med onödiga utvisningar, men VM-debutanten Eddie Läck visade klass och höll tätt.
– Det är väl någonting man kommer tänka på när man har lagt av. Det var fantastiskt kul att vinna i dag, säger målvakten till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Två svenska VM-debutanter fanns på isen i matchen mot Lettland. Eddie Läck fick chansen i mål och Philip Holm ersatte en sjuk Oliver Ekman Larsson. Kanske ska Tre Kronor tacka just Läck och ett bra boxplay för segern. Gabriel Landeskog gjorde matchavgörande målet till 1–0 och Elias Lindholm satte spiken i kistan med sitt mål till 2–0 efter 58:42. En väldigt viktig seger för Tre Kronor och Grönborg och övriga i Tre Kronor kunde förmodligen dra en lättnadens suck vid slutsignalen.

Sverige hade annars mycket puck i första men chanserna uteblev. Joel Eriksson Ek blev frustrerad framför mål och drog på sig en tvåa för roughing efter avblåsning. När Lettland lite senare hade städat av ett boxplay tog Gabriel Landeskog saken i egna händer. Colorado-spelaren trampade in framför den lettiska målvakten och tryckte in pucken under armen på Elvis Merzlikins. Anton Strålman hade ett jätteläge att dubblera Tre Kronors målskörd men 1–0 stod sig till första periodpausen.
– Vi leder matchen men vi måste upp där ute, sa VM-debutanten Philip Holm till Radiosporten i paus.
– Det är jätteroligt att spela.

UTVISNINGSFYLLD TREDJE PERIOD

Sverige hade lite mer fart under skridskorna i andra perioden. Dessvärre var disciplinen dålig och man drog på sig onödiga utvisningar. Lettland drog också på sig utvisningar men inte heller Sverige utnyttjade sina chanser i powerplay. Nylander, Söderberg och Omark var Grönborgs förstaval i numerärt överläge, tillsammans med Klingberg och Edler på backplats. Tre Kronor hade mycket puck i anfallszon men Lettland var absolut inte ofarlig när de fick möjlighet att anfalla.
– Det är för mycket mys, sa Victor Hedman till C More efter två perioder.

Lettland inledde tredje perioden med en man mer på isen i nästan två minuter. Sverige fortsatte att dra på sig till synes onödiga utvisningar. När William Nylander åkte på en utvisning var det riktigt nära att pucken letade sig förbi VM-debutanten Eddie Läck i Tre Kronors mål. Utvisningarna fortsatte hagla in hos Sverige. När Edler och Lindholm drog på sig varsin två tätt inpå varandra slog Peter Popovic ut med armarna i båset. Lettland fick möjlighet i fem mot tre under 1:37 men Läck fortsatte att spika igen. Lettland var nära en kvittering på slutet men Elias Lindholm satte punkt för matchen med sitt mål till 2–0 med drygt tre minuter kvar att spela.

Carolina-målvaktens storspel tillsammans med Landeskogs matchavgörande mål räckte för att besegra Lettland, men det gick verkligen inte ”lett”… Det är dock vinsterna som räknas och segern (2–0) tar sig Sverige upp på fjärde plats i gruppen. Ny match mot Italien fredag eftermiddag klockan 16.15.

Sverige-Lettland 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)
Period ett: 05.08 utv. 2 min Joel Eriksson Ek roughing, 06.53 utv. 2 min Uvis Balinskis tripping, 09.13 1-0 Gabriel Landeskog assist Victor Rask, Elias Lindholm, 19.16 utv. 2 min Marcus Krüger tripping
Skott: 9-5
Period två: 0.46 utv. 2 min Anton Strålman tripping, 10.47 utv. 2 min Janis Sprukts tripping, 19.42 utv. 2 min Marcus Krüger elbowing
Skott: 12-3
Period tre: 02.36 utv. 2 min William Nylander holding an opponent, 04.39 utv. 2 min Alexander Edler cross checking, 05.03 utv. 2 min Elias Lindholm interference, 09.39 utv. 2 min Anton Strålman hooking, 16.42 2-0 Elias Lindholm assist Victor Rask
Skott: 9-11. Totalt: 30-19
Utvisningar: Sverige 8×2 min. Lettland 3×2 min.
Domare: Mark Lemelin Österrike, Daniel Piechaczek Tyskland
Publik: 8 276