Sverige krossade Italien med 8-1.
VM 2017

Sverige utklassade Italien: ”Vi hade kontroll hela matchen”

Tre Kronor mosade Italien på fredagskvällen. Det var i tredje perioden som Sverige fick rejäl islossning och gick från 3-1 till 8-1, som också blev slutresultatet.
– Jag tycker vi hade kontroll under hela matchen. Italien gör det bra dom två första perioderna men sedan fick vi in lite puckar på slutet, säger Jonas Brodin till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jodå, Sverige fick en bekväm resa mot Italien. Ett Italien som innehar plats 18 på världsrankingen. Matchen var hyfsat jämn i två perioder även om Tre Kronor hade ett enormt spelövertag. Men i tredje perioden lossnade målskyttet för Sverige som gjorde hela fem mål och slutresultatet skrevs till 8-1. Oliver Ekman Larsson var fortsatt sjuk och spelade inte matchen mot Italien. Precis som igår fanns dessutom en VM-debutant i Sverige. Forwarden Dennis Everberg, till vardags i Växjö Lakers anmäldes till Tre Kronors trupp på fredagen. Backen Philip Holm, som gjorde VM-debut mot Lettland, stod för ett mål och två assist.

Själv matchen? De italienska supportrarna hade knappt hunnit sätta upp flaggorna på läktaren när Victor Rask gav Sverige ledningen med 1-0 efter bara 3.24. Efter 8.34 presenterade sig gårdagens VM-debutant Philip Holm även i turneringens målprotokoll. William Nylander sköt och missade målet, men Växjö-backen Holm slog vaket in sargreturen. Nylander fixade även pucken som present till målskytten Holm, en fin present. 2-0 var givetvis en smakstart för Tre Kronor som under långa stunder i första perioden parkerade i offensiv zon. Klasskillnad rakt igenom. Debutanten Everberg fick spela 2.44 under sin första period i ett världsmästerskap.

Sverige drog på sig en utvisning i början på andra perioden. De italienska journalisterna på pressläktaren klappade nöjt händerna. Samma journalister skulle även få utbrista i ett litet jubel när Giovanni Morini kvitterade till 1-2 efter 23.50. Kanske hade Morini fått några tips från svenskarna i HC Lugano, där 22-åringen vanligtvis huserar. Därefter var det inte direkt något skönspel från något av lagen men Jonas Brodin avlossade kanonen från blå när Sverige efter 29.52 återigen hade en tvåmålsledning. Philip Holm fick en assist till 3-1 och hade efter halva matchen alltså 1+1. Inte så pjåkigt i sin andra VM-match. I slutet på andra fick Italien återigen läge i powerplay. Carl Klingberg fick sätta sig på botbänken och de italienska journalisterna hade förmodligen inte glömt hur det gick förra gången Italien spelade fem mot fyra. Viktor Fasth som var tillbaka efter vilan mot Italien höll den här gången tätt.
– Dom har många framför mål så det är svårt att komma in för oss, sa Carl Söderberg i andra periodpausen till Radiosporten.

Elias Lindholm tog hjälp av en italiensk skridsko när han satte 4-1 till Tre Kronor i upptakten på tredje (40.41). Linus Omark fyllde på med 5-1 till Sverige innan Carl Klingberg satte 6-1 efter 54.53. Eriksson Ek fick även han näta. 20-åringen satte 7-1 drygt tre minuter från slutet. John Klingberg avslutade det svenska målkalaset när han satte 8-1 till Tre Kronor, vilket också blev slutresultatet.

På presskonferensen efter matchen meddelade Rikard Grönborg att Oscar Lindberg är klar för VM-spel. Utländsk media, som exempelvis Washington Post bekräftar att även Nicklas Bäckström ska spela VM för Tre Kronor.