Bröderna Hedman
VM 2017

Brorsan om Victor Hedmans kliv till världstoppen: ‘Har man den glädjen är det också lätt att offra det som krävs’

ANNONS

Victor Hedman har gått från jättelöfte i Modo till en av världens tre främsta backar. I en intervju med hockeysverige.se berättar brorsan Oscar om Tampabackens utveckling.
– Victor kanske kollade på oss, att vi var backar. Utifrån det blev han också back. Sedan har han dragit iväg förbi oss. Nu är det vi som får kolla på honom istället.

Victor Hedman har klivit fram som en av världens bästa backar. 26-åringen från Örnsköldsvik flyttade över till NHL och Tampa 2009 och har sedan dess växt in i kostymen på ett imponerande sätt. Under VM i Köln har han dessutom han tillsammans med Anton Strålman presterat ett mycket stabilt spel. Kanske är paret Hedman/Strålman hela turneringens bästa backpar så här långt.

En som känner Victor Hedman mer än väl är hans bror Oscar som till vardags spelar i Modo. Hockeysverige.se bad honom berätta var det är som gjort att hans lillebror växt ut till en av världens bästa backar.
– Victor har utvecklats allteftersom. Han var långt ifrån färdigutvecklad då han åkte över. Sedan har dom jobbat hårt med Victor där borta och gett honom förtroende samtidigt som han jobbat stenhårt själv också, berättar Oscar Hedman och fortsätter:
– Jag tycker att han har utvecklat det mesta. Det fysiska hade han redan, alltså storleksmässigt, räckvidd och allt sådant har han haft med sig. Sedan har han utvecklat det spelmässiga. Det är imponerande att se.

Du som växt upp med Victor, hur har han nått den här framgången?
– Han har alltid älskat hockey. För att kunna lägga ner den tid som han har gjort så krävs det att man älskar att spela. Har man den glädjen som han har till hockeyn är det också lätt att offra det som krävs.

Oscar Hedman.

Äldst bland syskonen i familjen Hedman är Johan som idag är 34 år. Och med tre idrottsgrabbar inom samma familj i Örnsköldsvik blev det givetvis en hel del hockey hemma i källaren.
– Det var storebrorsan som började spela hockey. Sedan har det har det rullat på och per automatik vidare till Modo eftersom det är hockeyn som det allt kretsar ring i Örnsköldsvik.
– Det blev hockeyn även om vi även spelade fotboll. Hockeyn tog över. Klart att det var lite krig mellan oss bröder då vi spelade landbandy där hemma. Nu skiljde det några år mellan oss, men absolut var vi nere i källaren och hade våra duster, säger Oscar Hedman med ett skratt.

Har ni dragit någon nytta av varandra som backar?
– Det kanske inte är någon slump att vi alla tre blev backar. Nu var det storebrorsan som började som back. Vi var lite större bägge två och på den tiden skulle man vara lite större som back.
– Victor kanske kollade på oss, att vi var backar. Utifrån det blev han också back. Sedan har han dragit iväg förbi oss. Nu är det vi som får kolla på honom istället.

”SLOG IGENOM EFTER ATT JAG LÄMNAT PLATS ÅT HONOM”

Under Victor Hedmans första säsong i Modos A-lag fick han chansen att spela i samma backpar som Oscar.
– Vi har gjort några matcher ihop. Sista säsongen (2007/08) jag var i Modo innan jag drog till Frölunda kom han upp i A-laget. Han slog väl riktigt igenom säsongen efter att jag lämnat plats åt honom (skratt). Vi gjorde några byten, men det var inte många matcher.

Under VM och även en hel del i Tampa har Victor Hedman spelat tillsammans med Anton Strålman. Det tycks som de båda Tampa-backarna kan varandra både utan och innantill. När hockeysverige.se träffade Anton Strålman inför avresan till Köln berättade han om hur hans tankar gick inför att spela med Victor:
– Jag hade spelat med Victors bror Oscar lite i juniorlandslaget. Det fungerade bra så då borde det fungera bra med lillebror också.

Hade Oscar och lillebror Victor samma spelstil?
– Nej, inte riktigt. Oscar lite mer en defensivspecialist.

Strålman och Hedman.

Oscar Hedman minns också mycket väl då han fick chansen att spela med Strålman i juniorlandslaget.
– Vi spelade mycket ihop då eftersom vi är samma årgång. Han kom från Division 1 och allsvenskan (Skövde) och gick till Timrå. Efter det hade han en fin utveckling. Det är faktiskt lite roligt att vi båda har spelat med samma backpartner i karriären.
– Strålman är oerhört stabil, gör få misstag och har en fantastisk skridskoåkning. Man kanske såg mer av hans skridskoåkning i elitserien. Sedan är Strålman placeringssäker och löser situationerna med hans fina skridskoåkning. Han var enkel att spela med vilket jag vet att Victor också tycker.

Hur tänker du att lillebrorsan har tagit över som backpartner?
– (Skratt) Det är några år emellan så det är lugnt. Jag tycker bara att det är roligt.

Victor Hedman har så här långt i VM svarat för fyra assistpoäng på fem matcher och Oscar tycker att det har sett ganska bra ut så här långt.
– Han och Strålman, det känns stabilt och bra när dom är inne på isen. Det känns ändå som att hela laget går och väntar på slutspelet, men dom håller på att växa in i turneringen. Det gäller Victor och hela laget. Jag sitter här och håller tummarna för att jag ska får se Tre Kronor då jag kommer ner till semifinalerna.

Vad fattas för att brorsan ska vara på topp?
– Jag pratade lite med honom efter träningsmatcherna. Många av NHL-spelarna fick kanske en chock när dom kom ut på stor rink. Det blev ett litet uppvaknade för många ”oj, det var stort där ute”. Det tar några matcher att anpassa sig till den stora rinken.
– Sverige har ändå ett skridskoskickligt lag som har växt in i det och kommer att klara av det där bra. Det ser bättre och bättre ut och det är bra att det är så och inte tvärtom.

Vad talar för att Tre Kronor går hela vägen och vinner guld?
– Sverige har det bästa laget på pappret med många unga och hungriga spelare. Det kommer att bli jämt. Sverige, Kanada och Ryssland tror jag blir dom tre som gör upp om det.

Se VM på C More – två veckor gratis

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL