Nicklas Bäckström och William Nylander.
VM 2017

”Nyllet och ”Bäckis” – Tre Kronors välbekanta radarpar: ”Speciellt att få spela tillsammans”

ANNONS

För nio år sedan spelade de pingis och landhockey tillsammans i Washington. I kväll visade Nicklas Bäckström och William Nylander att vänskapsbandet de knöt då håller för en ljuv kemi även på isen.
– Det var speciellt att få spela tillsammans nu, säger Bäckström efter 4–2-segern mot Danmark.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Året var 2008 och en 20-årig Nicklas Bäckström hade tagit klivet över Atlanten, från Brynäs och Gävle till USA och Washington Capitals. Som rookie i NHL flyttade den talangfulle svensken in hos dåvarande lagkamraten Michael Nylander och hans stora familj för att vägledas in i den nya omgivningen.

Det var där och då hans och William Nylanders vägar korsades för första gången.
– Han var väl 13 och (lillebror) Alex tolv och de andra 45 ungarna de har var väl mindre. Vi umgicks mycket, spelade landhockey, pingis och grejer tillsammans. Det var speciellt att få spela tillsammans nu, säger Nicklas Bäckström efter Tre Kronors 4–2-seger mot Danmark.

Bäckström landade i Tyskland tidigt i morse, gick som hastigast på is och bestämde sig för att hoppa in i VM-turneringen på en gång. Han placerades i en kedja med just Nylander och Oscar Lindberg, som anslöt från New York Rangers i går. Trion svarade för sex poäng och vann matchen åt Sverige. Kemin infann sig med andra ord omgående.
– Det är ganska coolt faktiskt. Vi hängde mycket där första året när Nicklas flyttade in hos oss och det var riktigt kul att ha honom där, flinar Nylander när han tänker tillbaka på sitt förflutna ihop med Bäckström och det faktum att de nu står sida vid sida i en VM-turnering.
– Det är en riktigt smart spelare, en av de bästa man har spelat med på det sättet. Han har varit en toppspelare i NHL hur länge som helst och det är bara att göra sig öppen så hittar han dig.

”OTROLIGT KUL ATT SPELA MED DEM”

Nylander fick med sig två mål och en assist från matchen. Det mest minnesvärda var hans samarbete med Bäckström fram till det matchvinnande 3–0-målet i mittenperioden. Nylander tog en svängom i anfallszonen innan han väggspelade med Bäckström och tryckte dit pucken.
– Jag tyckte att vi hittade varandra bra, så det gäller att bygga vidare på det här. Det kommer tuffare matcher och det är då man vill vara som bäst, säger Nylander som hyllades av ”Bäckis” efteråt.
– Vi mötte dem (Toronto) i första rundan så jag tyckte att han såg riktigt bra ut redan där. Han är en otroligt talangfull spelare. Oscar också. Det är otroligt kul att spela med dem.

Bäckström punkterade matchen med sitt 4–2 – Tre Kronors första powerplay-mål sedan Elias Lindholms 1–0 mot USA. Sedan dess hade man tio raka numerära överlägen utan närkänning.
– När man gör mål i den spelformen så ger det självförtroende för framtiden. Det var bra och det behövs för det är en så otroligt viktig spelform i dag, säger Bäckström som var poängbäst i NHL:s grundserie i just powerplay.

”DET FÅR BLI EN REVANSCHMATCH NU…”

Förbundskapten Rikard Grönborg kunde inte annat än att le åt den efterlängtade islossningen.
– Precis som vi hade ritat upp det, skämtade han efteråt.
– Nicklas har varit med en halv träning, så det visar ju kvalitén där. Men just att de har hittat kemin tycker vi är viktigt att göra så snabbt eftersom vi har gjort ett val att ta in de absolut bästa spelarna som är tillgängliga. Att få ihop dem på en kort tid är en utmaning för oss, men vi har jobbat med många av de här spelarna tidigare och det hjälper dem att komma in i vårt sätt att tänka.

Och hur var det slutligen med de där pingismatcherna mellan Bäckström och Nylander i Washington för åtta-nio år sedan? Vem har mest boll i sig?
– Jag var liten då så han kanske slog mig med några bollar, konstaterar Nylander.
– Det får bli en revanschmatch nu…

Se VM på C More – två veckor gratis

Matchens Tre Kronor: Danmark – Sverige

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games