FINLANDS STORA STJÄRNA. Sebastian Aho har klivit ut ur skuggan.
VM 2017

Nu kliver han ut ur supertalangernas skugga: ”Hoppas folk börjar inse hur bra han är”

ANNONS

I skuggan av Jesse Puljujärvi vid JVM förra säsongen och i skuggan av Patrik Laine vid fjolårets VM. Men i år är det Sebastian Ahos tur att skina. 19-åringen är det stora finska hoppet i en turnering som var dyster ända fram till kvartsfinalen.
– Han är den absolut viktigaste kuggen i det finländska laget, säger den finske journalisten Christian Vuojärvi till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Redan i fjol var Sebastian Aho en av Finlands mest framträdande spelare på VM i Moskva. Det var bland annat hans bägge mål som såg till att finländarna överraskande slog ut storfavoriten och värdnationen Ryssland i semifinalen. Då hamnade han ändå i skymundan av Patrik Laine, som vann turneringens målliga och utsågs till VM:s mest värdefulla spelare. Precis som han hamnade i skymundan av Jesse Puljujärvi när JVM-guldet bärgades i Helsingfors tidigare under samma säsong.

I år behöver Aho inte stå i skuggan av någon annan finsk spelare. Med sina nio poäng (2+7) på åtta matcher har han varit lagets bästa spelare och största offensiva hot. Det är också honom som finländarna ställer sitt hopp inför morgondagens semifinal mot Tre Kronor i Köln.
– Han är den absolut viktigaste kuggen i det finländska laget, säger journalisten Christian Vuojärvi vid Yle Sporten.
– Mot USA visade han just det. Man flyttade honom från ytter i förstakedjan till center i den andra och han lyfte på egen hand hela den kedjan (med Mika Pyörälä och Jesse Puljujärvi).

Att Sebastian Aho inte har blivit samma affischnamn i Finland som sina gamla kedjekamrater från JVM 2016 har sin förklaring, menar Vuojärvi. Dels bygger det på hans nedtonade personlighet, dels på att han inte är lika flashig som de andra supertalangerna.
– Han är inte lika folkkär som Puljujärvi eller Laine. Han har inte den där sprudlande personligheten som Laine och gör inte de där spektakulära dragningarna som Puljujärvi har kapacitet att göra. Han är mer balanserad som person och ansvarsfull som spelare, men jag hoppas att folk där hemma ändå börjar inse hur bra han är – som 19-åring.

Finland upplevde ett svajigt gruppspel med 1–5-förlusten mot Frankrike som den stora plumpen i protokollet. Efter att ha säkrat slutspelsplatsen med vissa besvär gick man in i kvartsfinalen mot USA som stor underdog. Där lyckades man stänga ned de skickliga motståndarna totalt och vinna med 2–0 efter en fläckfri insats.
– Vi gjorde vår bästa match i turneringen i går och det är det viktigaste, att bli bättre för varje match. Nu måste vi vara ännu bättre, säger Sebastian Aho till hockeysverige.se inför semifinalen mot Tre Kronor.


Foto: Getty Images/Grant Halverson

HAR FUNNIT KEMI MED EN SVENSK: ”SPELADE IHOP HELA SÄSONGEN”

Att det är just Sverige och Finland som möts i en semifinal gör matchen mer intressant. Rivaliteten som har vuxit fram genom åren är stark, även om spelarna själva gör sitt bästa för att tona ned den.
– Det är vårt grannland och det gör det lite mer speciellt. Men det är en semifinal i VM och det spelar ingen roll vilket lag man möter, det är stort att vara här och spela den här matchen, säger Sebastian Aho som inte har sett Tre Kronor spela, men imponeras av namnen man har på pappret.
– De har bra forwards, bra backer och en riktigt bra målvakt. Vi vet att de har ett bra lag, men vi vet att vi kan spela bra ishockey och vi tror på oss själva.

Några av de svenska spelarna har han extra bra koll på. Under rookiesäsongen i Carolina Hurricanes hade han Tre Kronor-kvartetten Eddie Läck, Victor Rask, Elias Lindholm och Joakim Nordström som lagkamrater. De fick se honom svara för 24 mål och 49 poäng, vilket gav honom andraplatsen i den interna poängligan. Inte illa för en spelare som kunde ha spelat JVM i vintras om han inte var fullt upptagen med NHL-spel.
– Det är imponerande, säger Elias Lindholm som själv gjorde NHL-debut i samma ålder.
– Tillsammans med Jeff Skinner var han vår bästa forward. Han är bra på det mesta och en spelare vi måste se upp med, för det kan hända rätt mycket grejer när han är på isen.

Lindholm borde veta. Han och Aho kamperade ihop en hel del under året.
– Vi spelade ihop nästan hela säsongen så jag vet hur han spelar. Det är en fantastisk spelare och vi spelade rätt bra tillsammans, säger Aho och får medhåll av Lindholm:
– Vi hittade en bra kemi där runt jul, jag, han och Jordan Staal. Vi kom in i ett jäkla stim och gjorde mål nästan i varje match. Det kändes som det var vändpunkten för mig också efter en ganska tung start. Vi spelar och tänker ganska lika på isen och jag hoppas att vi får bygga vidare på den kemin nästa säsong också.

I kväll ställs kedjekompisarn mot varandra för första gången i deras karriärer. Elias Lindholm menar att Sverige kommer att behöva kasta ett extra öga på Aho, men inte irritera honom för mycket.
– Han kan ju bli lite grinig, men lite ”Foppa”-aktigt. Blir han grinig blir han nästan bättre, så man får hoppas att han inte är på hugget.
– Jag får åka och ge honom lite godis bakom ryggen, skrattar Lindholm.

Se VM på C More – två veckor gratis

VIDEO: Här prisas William Nylander

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM