VM 2017

TRE KRONOR ÄR I VM-FINAL!

SVERIGE ÄR KLART FÖR VM-FINAL! Tre Kronor besegrade Finland med 4-1 i semifinalen och stod för sin bästa insats under hela VM.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sverige mot Finland. Ett möte med så mycket historia och rivalitet. En VM-semifinal. Då gjorde Sverige sin bästa match under hela mästerskapet och vann med 4-1. Efter en jämn första period var det aldrig något snack om saken.

Tre Kronor fick en pang-start i VM-semifinalen. Nicklas Bäckström vann en tekning i offensiv och Alexander Edler pangade in 1-0 från blå efter bara 1:49. William Nylander hade även ett finger med i målet genom att framgångsrikt skymma Finlands målvakt Harri Säteri. En kalasöppning.

Bara ett par minuter senare skulle Finland replikera. Jonas Kemppainen hittade nätet bakom Henrik Lundqvist med ett välriktat handledsskott och reduceringen till 1-1 var ett faktum. Det kändes väldigt onödigt ur svensk synvinkel. Det kändes även som ett oerhört viktigt mål för de finska lejonen. Sverige hade så långt fört matchen mot ett Finland som körde vidare på sin defensiva taktik och valde som vanligt att backa hem och stänga mittzon.

Finlands snabba kontringar skapade stora problem för Tre Kronor. Det var även en grinig första period mellan de två rivalerna. Irriterat efter flera avblåsningar i en först akt som slutade 1-1.
– Helt ok, jag tycker vi kan bli lite bättre, spela med lite mer puck. Dom är farliga när dom kontrar, så det gäller att vi har lite mer tid i deras zon, sa Nicklas Bäckström till Radiosporten.
– Lite bättre i egen zon och när vi spelar upp kan vara noggrannare påpekade han även.

FORTSATT LEVERANS AV BÄCKSTRÖM OCH NYLANDER

I andra perioden fick Sverige chansen i numerärt överläge. Det tog sex sekunder så hade John Klingberg vispat in 2-1 till Sverige genom ett handledsskott från backposition. Oscar Lindberg skymde förtjänstfullt framför den finländska buren. Sverige följde upp ledningsmålet med ett ytterligare ett par kvalificerade målchanser.

Ett nytt svenskt powerplay gav ett nytt svenskt mål. Med drygt fem minuter kvar av andra perioden kunde William Nylander göra 3-1 till Tre Kronor. Gissa vem som passade? Jo, just det, Nicklas Bäckström. Finland drog dessutom på sig en ny utvisning och var rejält pressade under egentligen hela andra perioden. Så långt var det förmodligen Sveriges bästa tjugo minuter under hela turneringen.

SVERIGE STÄNGDE BUTIKEN I TREDJE

Sverige städade av den tredje perioden på ett suveränt sätt. När Tre Kronor inte snurrade i offensiv zon spelade man bra i den defensiva. När Finland väl skapade något så stod Henrik Lundqvist i vägen. Anton Strålman stod även han minst sagt i vägen för Mikko Rantanen. Backen från Tampa satte in en riktigt tung och schyst open-ice-tackling i mitten på tredje. Sverige kunde spela av den tredje perioden utan större problem och är alltså klara för VM-final. Slutresultat skrevs till 4-1 efter att Joakim Nordström punkterat matchen.