Hagelin och Hörnqvist med partners.
Pittsburgh

Först Stanley Cup-final – sen blir det giftermål för Hagelin: ”Är lyckligt lottad”

ANNONS

Han har redan en Stanley Cup-ring – och kan om ett par veckor ha fått en till. Dessutom kommer Carl Hagelin trä en vigselring över fingret när finalen är färdigspelad. Hagelins händelserika sommar kommer nämligen innehålla ett giftermål med fästmön Erika.
– Utan henne hade kanske inte många av mina framgångar varit en del av mitt liv. Jag är lyckligt lottad som person som har en som verkligen bryr sig om mig, säger han till hockeysverige.se.

För tio säsonger sedan, det vill säga efter 2006/07, lämnade Carl Hagelin hemmet i Nykvarn och spel i Södertälje för att gå på University of Michigan. Efter sina fyra år i Michigan har han slagit sig in och etablerat sig i NHL. Nu är han i slutet av sin sjätte NHL-säsong. Av dessa säsonger har han spelat Stanley Cup-final inte mindre än tre gånger. Ett imponerande facit.
– Jag kan inte säga att jag någon gång ångrat att jag stack över till USA. När du säger att jag åkte för tio år sedan så låter det jäkligt länge, men det har gått snabbt. Jag fyller 29 år i sommar och jag drog när jag var 19 år, säger Carl Hagelin till hockeysverige.se när vi får en intervju med honom inför finalrysaren mot Nashville som inleds imorgon natt svensk tid.
– Jag är inte heller en person som brukar ångra saker och ting. Just det här valet ett av mina bästa, att åka och spela collegehockey under fyra år, få en bra utbildning och mogna som person och hockeyspelare. När jag sedan fick chansen i NHL var det lättare att ta den på grund av dom fyra åren av mognad på college. Jag fick lära mig lite mer om kulturen och hur allt fungerar här över. När jag väl fick chansen i NHL kände jag mig varje nervös eller rädd utan bara laddad för uppgiften.

Fanns det något tillfälle då du just hade kommit över att du kände att collegehockey och USA inte var din grej?
– Första lektionerna tänkte jag att det här skulle bli riktigt svårt med nytt språk och allting. Hockeymässigt kändes det rätt från början. Jag är ingen grubblare och jag satt nog aldrig ner och tänkte att jag ville dra hem.
– Jag kommer ihåg att första halvåret gick väldigt fort. Sedan var det julafton hemma hos mamma och pappa. Efter det åkte jag på JVM, vilket gav mig lite mer självförtroende. Sedan blev jag tryggare i mig själv och på det sättet som jag levde i USA. Då fanns det absolut inte några tankar på att återvända.

Redan 2007 draftades Carl Hagelin av New York Rangers. Säsongen 2011/12 fick han chansen att debutera i Madison Square Garden på Manhattan i New York.
– Det bästa med livet på Manhattan var nog pulsen och intensiteten. Det fanns mycket att göra hela tiden. Jag kände verkligen att jag var i en världsmetropol med folk från alla möjliga länder och bakgrunder. Det var kul att lära känna nytt folk och höra vad dom har gjort i livet för att komma dit dom är.

Repris i år?

Är det lättare att leva och bo som hockeyspelare i Pittsburgh jämfört med på Manhattan?
– Här i Pittsburgh har du lite mer tid för dig själv. Dessutom är det lättare om jag får över familj eller kompisar så kan dom sova över hos oss. I New York hade vi ett sovrum så det var svårt att ha folk som sov över. Allt var lite mer hektiskt.
– Jag är glad att jag var i New York under den tiden jag var ung och hade lite mer energi. Nu gillar jag bättre det här livet där vi bor ute i förorten i ett hus där jag spenderar mycket tid och lagar mat hemma i stället.

Är hockeyintresset större i Pittsburgh?
– Bra fråga. Jag skulle nog svara både ja och nej. Folk i New York är lite mer att dom kommer fram och pratar lite mer än vad folket gör i Pittsburgh.
– Jag skulle nog säga att det ändå är ganska lika och att båda städerna älskar hockey. Sedan finns det såklart mycket mer att göra i New York så alla personer där vet inte vad hockey är. I Pittsburg håller alla koll på hockeylaget.

Hur ofta är du under säsongen i kontakt med Henrik Lundqvist, Mats Zuccarello och alla dina gamla kompisar från tiden i Rangers?
– Lite grann. Nu spelar vi alla så pass ofta, men det blir något mess här och var. Kanske även någon middag någon gång under året. Det är som allt annat, att man lever i sin egna lilla bubbla och det är matcher varannan dag. När vi väl ses känns det mer som att det var igår vi spelade ihop.
– Det är ändå vänner jag kommer ha resten av livet även om jag inte träffar dom hela tiden. Det är en del av den här businessen. När jag sedan har spelat klart och lägger ner hockeyn kanske vi ses mer.

Carl Hagelin var med och vann Stanley Cup säsongen 2015/16 och har en bra känsla inför årets finalserie.
– Det jag minns bäst från den resan? Jag skulle nog säga att det var känslan vi hade i omklädningsrummet under hela slutspelet, att det här kunde gå vägen. Alla spelarna i laget spelade på en hög nivå samtidigt som känslan inför varje match var skön. Det var bara att gå ut och spela samtidigt som vi inte hade så jättemycket press på oss eftersom vi hade haft en ”slow start” under säsongen. Sedan spelade vi bra från jul och framåt, men som svar på vad jag minns bäst så är det nog självförtroendet från omklädningsrummet.

Carl Hagelin.

Direkt efter finalsegern förra säsongen hyllade Hagelin sin flickvän Erika Uebel och sa att hon hade en stor del i Stanley Cup vinsten.
– Erika är otroligt viktig för mig. Nu har vi varit tillsammans ett bra tag och ska gifta oss i sommar. Hon har jag gjort ett bra jobb med att hålla mig ”check”. Det är dessutom alltid skönt att komma hem till någon som bryr sig om dig och som du själv bryr dig om. Det skapar en sorts hemmakänsla som jag inte hade kunnat få annars.
– Utan henne hade kanske inte många av mina framgångar varit en del av mitt liv. Jag är lyckligt lottad som person som har en som verkligen bryr sig om mig.

Ni spelare lever i en form av bubbla under slutspelet, gör klubben något för tjejerna runtomkring eller hur funkar det i Pittsburgh?
-Nej, inte direkt. Självklart ställer klubben upp om du har några frågor eller behöver hjälp med något. Nu har Erika varit med om det här många gånger så det är inget nytt för henne. Hon vet att det blir lite mer folk i huset, behöver bädda lite fler sängar och göra lite fler måltider. Förutom det är det samma grejer som under hela säsongen.
– Samtidigt är det lite grann som du säger, att jag lever lite mer i en bubbla. Jag ser ändå på ett slutspel som jag gör under vanliga säsongen, att jag går ut och äter när tillfälle ges och försöker ha en normal vardag.

Hur har det fungerat för Erika att flytta från Manhattan till Pittsburgh?
– Först var vi i New York och sedan i New Port Beach. Det är två av dom bästa ställena man kan vara på i ligan. När trejden till blev klar till Pittsburgh var hon inte så nöjd, säger Hagelin med ett lätt skratt och fortsätter:
– Hon är ändå lyckligt lottad som har Malin Hörnqvist här och som tog hand om henne från första dagen. Nu bor vi grannar och nu säger Erika att det här nu är hennes favoritställe. New York var riktigt bra liksom New Port, men det blir lite annorlunda här då vi har hus och grejer. Hon trivs väldigt bra, bättre än hon trodde från början att hon skulle göra.

Nu väntar alltså final för andra säsongen i rad för Carl Hagelin och hans Pittsburgh. Förra försommaren besegrades San José med 4-1 i matcher. Nu väntar Nashville på andra sidan.
– Den här säsongen har det varit lite annorlunda jämfört med den förra eftersom vi haft en del skador. Det har även varit många spelare som hoppat ut och in i ”line-upen”. Framförallt tror jag att en stor anledning till att vi är i final handlar om att våra stjärnor, (Sidney) Crosby, (Evgeni) Malkin och (Phil) Kessel har varit på en annan nivå den här säsongen. Framförallt då Crosby och Malkin. När det var matcher som varit jämna så har dom varit skillnaden.

Hur viktigt har det varit mentalt för er andra i laget era stjärnor verkligen går framför och visar vägen?
– Det hjälper såklart, men framförallt betyder det ett mentalt övertag på det andra laget.

Carl Hagelin har så här långt spelat elva matcher i slutspelet och svarat för ett mål.
– Mitt slutspel har varit lite upp och ner. Jag missade ganska många matcher efter en skada. Efter det har jag försökt hitta tillbaka till tajmingen och den allmänna känslan.
– Det är alltid svårt att missa slutspelsmatcher och sedan bli direkt in slängd i hettan igen. Det känns bättre och bättre, men jag vet att jag kan nå en till nivå.

Kan Prins Filip bli kung Filip?

I Nashville spelar idag fem svenskar, Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm, Calle Järnkrok och Pontus Åberg. Alla fem har också haft framträdande roller i slutspelet.
– Svenskarna har spelat bra i Nashville och är en stor del av deras framgång. Nu tänker jag inte så mycket på att vi möter svenskar, men dom har ett bra lag. Kollar du på deras fyra toppbackar så är det inte många lag som kan matcha dom.
– Grunden i deras lag är dom fyra backarna där bak och Pekka Rinne i målet. Vi måste spela stabilt, men framförallt spendera så mycket tid som möjligt i deras zon så deras backar inte kan komma på offensiven så mycket.

Är du överraskad över att det är just Nashville som väntar i finalen?
– Både ja och nej. Inför säsongen trodde jag att dom hade en chans. Sedan hade dom ingen bra start på säsong och var lag 16 av alla slutspelslag. Då tänker man givetvis att dom inte borde ha en allt för bra chans.
– När Nashville sedan slog ut Chicago förstod man att dom var på riktigt. Kollar man dessutom på deras laguppställning så har dom ett väldigt bra lag, vilket inte är något att sticka under stolen med.

Vad talar för att Pittsburgh ska vinna i år igen?
– Jag tror för det självförtroendet vi har. Många spelare vet vad som krävs men vi har också superstjärnorna som behövs i sådana här matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan