Tim Söderlund, Martin Thörnberg och Joel Kellman spelar alla i sina respektive moderklubbarFoto: Boldbyrån

Jag är dels ungdomstränare och dels allmänt hockeytokig. Det gör att jag ibland snöar in ordentligt på frågor som handlar om just ungdomshockey. Jag har tidigare skrivit en del krönikor i ämnet och nu har jag grävt ner mig i en undersökning kring SHL-lagens ungdomsverksamheter.

Det hela började med att jag läste en artikel där en tränare hyllade sin egen klubbs förmåga att hela tiden få fram nya spelare till A-laget. Där och då tänkte jag att det kunde vara intressant att kolla upp hur många spelare i varje SHL-klubb som har respektive klubbs som moderklubb. Det ska också sägas att jag gjorde undersökningen efter den gångna säsongens slut så jag har utgått ifrån hur trupperna såg ut i slutet av säsongen.

Sagt och gjort gick jag in på eliteprospects.com och började gå igenom lag för lag för att för det första se vilka spelare som hade nuvarande klubb som moderklubb. När jag hade lokaliserat alla spelare i varje klubb bestämde jag mig för att endast räkna spelare som varit någorlunda ordinarie i laget. Jag har därför endast räknat spelare som har gjort fler än 20 matcher för klubben under säsongen.

Visst, jag vet att den här undersökningen inte är helt vetenskapligt korrekt. Dels för att jag inte vet helt säkert att eliteprospects.com har 100 procent rätt i alla spelares moderklubbar. Dels också för att det kan ha kommit in en spelare i U10 eller liknande och därför kanske fått mer utbildning i nuvarande klubben än i moderklubben. Sen är det många klubbar som har spelare från närområdet vilket såklart är bra men nu har jag bara strikt räknat moderklubbar.

Resultatet för säsongen 2016/17 blev som följer:

Brynäs: 2 (Samuel Asklöf, Marcus Ersson)

Djurgården: 0

Frölunda: 1 (Johan Sundström)

Färjestad: 4 (Anton Grundel, Magnus Nygren, Joel Eriksson Ek, Gustaf Thorell)

HV71: 4 (Adam Almqvist, Martin Thörnberg, Simon Önerud, Pär Arlbrandt)

Karlskrona: 1 (Joel Kellman)

Leksand: 1 (Jesper Ollas)

Linköping: 2 (Gustav Forsling, Anton Björkman)

Luleå: 0

Malmö: 3 (Cristopher Nihlstorp, Nicklas Jadeland, Kim Rosdahl)

Rögle: 4 (Ludvig Elvenes, Daniel Sylwander, Filip Karlsson, Christoffer Liljewall)

Skellefteå: 7 (Gustaf Lindvall, Johan Alm, Marcus Pettersson, Joakim Lindström, Linus Lindström, Adam Pettersson, Tim Söderlund)

Växjö: 1 (Calle Rosén)

Örebro: 2 (Johan Adolfsson, Kalle Jellvert)

INTRESSANTA SIFFROR

Något jag reagerade på direkt när jag såg siffrorna av min undersökning var att jag tyckte att det var väldigt få spelare som kommit fram från SHL-lagen. Sen tänkte jag att det ändå är tillräckligt många för att fylla ett och ett halvt lag i SHL. Det kanske får anses vara tillräckligt med tanke på hur få som faktiskt blir elitspelare.

Min andra tanken var att lag som ibland pekas ut som bra talangutvecklare med många egna spelare som Djurgården, Frölunda eller för den delen Luleå alltså tillsammans har producerat en spelare till sitt a-lag. Att Skellefteå har lyckats få fram hela sju spelare är däremot riktigt imponerande.

Jag tyckte att det var intressant att det var så stor skillnad mellan de olika lagen. Vad kan det finnas för anledningar till skillnaden i antal? Efter undersökningen blev jag sugen att ta reda på det. Därför har jag ringt upp personerna som är ungdomsansvariga i Frölunda och Skellefteå för att se hur respektive klubb jobbar. Dessa intervjuer kommer på sajten under dagen och morgondagen så håll utkik efter dem.