Ungdomsspelare i Skellefteås ungdomsverksamhet kör för fullt på träningFoto: Ola Westerberg / BILDBYRŁN

Skellefteå har de senaste åren fått beröm för att man lyckas plocka fram spelare från egna leden upp till a-laget. Till skillnad från exempelvis Frölunda som hockeysverige.se gjorde en artikel om under gårdagen är berömmet också befogat. SAIK är faktiskt bäst i SHL på att plocka fram spelare med SAIK som moderklubb.

För ett tag sedan gjorde Hockeysverige.se en undersökning på hur många spelare i respektive SHL-lag som hade den klubben som moderklubb. Resultatet presenterades under gårdagen. Ett av lagen i botten var Frölunda.  En klubb som utmärkte sig åt det andra hållet var Skellefteå AIK som hade inte mindre än sju spelare i truppen som hade SAIK som moderklubb. Det var bäst i hela SHL så Hockeysverige.se ringde upp Fredrik Kariander som är ungdomsansvarig i SAIK.

Vad säger du om dessa siffror?
— Det är ju kul, vi vet ju att vi har många egna produkter men det är kul att vi har flest i SHL. Sen har vi ju ännu fler spelare som kom till Skellefteå redan vid U10 och U12 så det är jättekul. Här i klubben brukar vi räkna spelare som kommer till klubben inför hockeygymnasiet som egna spelare och med det måttet räknat har vi de senaste åren haft dryg hälften av alla spelare i Skellefteå som egna spelare. Men det är klart att det är roligt att det finns så många som har varit med ända sedan hockeyskolan, säger han

Varför tror du att just ni i Skellefteå lyckas få fram så många egna spelare till a-laget medan andra SHL-klubbar inte kan det?
— Jag vet inte riktigt. Det är ju såklart svårt att svara på. Vi får ofta frågan om hur vi arbetar eftersom vi får fram så många egna spelare. Det jag brukar säga är att vi kör hårt på skridskoteknik, mycket spel och tävling. Folk brukar då fråga om vi inte kör något mer och då säger jag att vi inte kör så mycket mer men vi kör alltid det. Det är något som vi tror mycket på, att barnen får tävla mycket och vill tävla men också att spela mycket för det är genom att spela som de lär sig spelet. Skridskoteknik är ju såklart viktigt för att kunna åka skridskor.

Skellefteå har under en längre tid varit bra på att släppa fram juniorer och ge dem chansen i a-laget. Enligt Fredrik Kariander är det ett långsiktigt och konsekvent arbete som ligger bakom att Skellefteå AIK hela tiden producerar nya spelare till a-laget.
— Jag vet inte exakt hur de andra föreningarna gör, men vi har en tydlig plan från U9 och uppåt. Sen är vi väldigt konsekventa över tid med den planen. Vi ser till att följa den genom hela resan. Vi ser också till att ha bra ledare och bra möjligheter för spelarna att träna. Vi tror också mycket på våra spelare. Är man duktig och nosar på a-laget så får man chansen i a-laget. Andra klubbar kanske väljer att ta in någon utifrån men vi väljer hellre att ge en kille chansen. I och med att vi släpper upp många i a-laget ser de andra ungdomarna att det finns en chans. De sporras av det och tar i extra mycket för att vara nästa spelare som får chansen.

Trots att Skellefteå är en elitförening och att en del av klubbens ungdomsverksamhet är elitförberedande jobbar klubben mycket med bredd och det ska vara lika. Fredrik är också nere i verksamheten ofta för att få en bild av vad som händer runt ungdomslagen.
— Vi har en del mål och riktlinjer med vår ungdomsverksamhet. Grundläggande är att vi ska tillhandahålla istider, att det ska vara kul, att träningspassen ska var anpassade efter ålder och att alla ska spela lika mycket. Sen har vi också uttalat att vår ungdomsverksamhet ska vara förberedande för elitverksamhet. Med det är mest att det ska vara ordning och reda och att tränarna är bra och gör rätt saker för rätt åldersgrupp. Vi jobbar ändå väldigt mycket med bredd, alla ska vara med och alla ska få spela. Det är vi väldigt stolta över. Det ska vara en elitverksamhet fast på barns villkor.

Hur jobbar ni inom föreningen för att uppfylla dessa mål?
— Jag är ofta nere vid isträningarna och kollar hur det ser ut och pratar med tränarna och ger lite feedback. Det tror jag är viktigt så att tränarna känner att vi bryr oss och för att de ska få veta hur vi tycker och tänker. Annars kan det lätt bli så att en tränare tror att han har gjort ett bra jobb bara för att han vinner många matcher och pokaler. Det är inte det vi vill utan vi försöker jobba in devisen att det är goda prestationer framför goda resultat för goda prestationer leder i längden till goda resultat. Sen är det väldigt prestigelöst mellan lagen och tränarna kollar in de andra lagens träningar för att få lite idéer och alla hjälper varandra. På så vis utvecklas alla. Sen har vi såklart förbättringsområden men det är bara kul för det betyder att vi kan bli ännu bättre på spelarutveckling.

”Det är ju inga roliga siffror, jag hade gärna sett att det var fler”