Anton Öhman.Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Skadorna har gäckat honom sedan han lämnade juniorhockeyn. Men nu hoppas Skellefteås backlöfte Anton Öhman att det ska lossna.
– Tuffaste steget var nog att man ska våga ta för sig lika mycket som man gjorde i juniorlaget, att man vågar spela exakt som man har gjort där, säger Öhman till hockeysverige.se.

Offensiva backen, Anton Öhman, 21, har räknats till en av Skellefteås stora framtidsnamn under några säsonger. Men en krånglande ljumske har gjort att hans utvecklingskurva inte pekat spikrakt uppåt. Nu är han helt återställd och hoppas att han under Stefan Klockare och Bert Robertssons ledning ta klivet in i SHL på allvar.

Öhman har dock inte Skellefteå som moderklubb utan han kommer från Hörnefors utanför Umeå. En ort som mest är känd för att ha fostrat fotbollsbröderna Nordahl, Bertil, Knut, Gösta, Göran och framför allt Gunnar Nordahl som är en av Sveriges främsta spelare genom tiderna. 
– Jag har nog fått höra en hel del om dom bröderna. Det är det enda vi har därifrån, skrattar Anton Öhman då hockeysverige.se får en intervju med honom efter ett förmiddagsträningspass.
– Det går lite skrönor om dom. Den skröna jag har hör mest är då Gunnar Nordahl åkte till Milan. För att bevisa att det var han som kom ner dit gav dom honom en fotboll så fick han skjuta på ett mål för att bevisa att det var just han som hade flugit ner.

Hörnefors är i dag varken ett starkt ishockey- eller fotbollsfäste. I stället är det en annan sport som gäller som sporten nummer ett på orten.
– Givetvis är det mycket fotboll. Hockeyn har egentligen aldrig varit så stort där. Vi har ingen ishall utan bara en ute-rink som jag har gnuggat mig igenom. Jag skulle nog säga att innebandyn är störst där nu. I fjol gick dom dessutom upp i ettan.


Bröderna Nordahl.

”VÄLJER KANSKE LITE ENKLARE UTVÄGAR”

Anton Öhman spelade sedan i Björklövens juniorverksamhet fram till och med säsongen 2010/11. Efter det valde han att flytta till Skellefteå. Där fick han redan säsongen 2013/14, som 18-åring, debutera i SHL. Efter det har det varit två brokiga säsonger för backlöftet där han bland annat har lånats ut till Almtuna och Västerås.
– Steget upp till seniornivån är ett svårt steg att ta. Det är inget man bara gör utan det handlar om att bestämma sig och ge allt.
– Tuffaste steget var nog att man ska våga ta för sig lika mycket som man gjorde i juniorlaget, att man vågar spela exakt som man har gjort där. Anledningen till att jag fått komma upp är ju för att dom har gillat hur jag har spelat i juniorlaget. Det är också det man ska försöka ta med sig.

Har just det steget varit extra tufft att ta?
– Nu har jag haft lite brokigt med skador också, men självklart är det svårare att spela på seniornivå. När man känner att grejerna inte funkar som man brukar göra väljer man kanske lite enklare alternativ i stället.

Nu är backen från Hörnefors skadefri och känner att han är mogen att kriga om en A-lagsplats på allvar redan från start.
– Ja, det känner jag absolut. Egentligen har jag känt så även tidigare säsonger, men där har det varit skadorna som satt stopp för mig.

”NÄR DET VÄL BLIVIT ETT SPÖKE ÄR DET SVÅRT ATT BLI AV MED DET”

Säsongen 2016/17 blev det ändå 20 SHL-matcher för Anton Öhman, men han lånades även ut under nio matcher till Västerås.
– Det var under försäsongerna som jag har haft strul så det har tagit lite tid för mig att komma in i säsongen. Förra säsongen blev jag utlånad till Västerås, vilket var ett bra alternativ. Där fick jag spela mycket, vilket jag känner utvecklade mitt spel.
– Jag har haft problem med ljumskarna, men nu gjorde jag en operation i februari och nu känns det bra. Jag hoppas att jag får en bra sommarträning och försäsong.

Hur tänker du kring Västerås misslyckade säsong?
– Den var ganska upp och ner. Jag tycker att det var ganska bra när jag var där. Laget hade börjat få spelet att sitta. Jag följde några av deras matcher efter det att jag lämnat och det var många uddamålsförluster, vilket sätter sig i skallen. När det väl har blivit ett spöke kan det vara svårt att bli av med det.

Märkte du det här redan då du var där?
– Det var ändå hyfsat tidigt som jag var där. Då kändes det ganska lugnt och vi vann ganska många av matcherna. Det kändes som att det började släppa för dom.

Är du förvånad över att Västerås åkte ur Hockeyallsvenskan?
– Jo, lite grann ändå. I alla fall när man tittar på truppen. Gör jag det så tycker jag att dom borde ha stannat kvar.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

HYLLAR BERT OCH KLOCKARE: ”UTVECKLAT MIG”

Inför kommande säsong är det som vanligt en väldig tuff konkurrens på backsidan i Skellefteå. Trots det har Anton Öhman en bra känsla inför att ta en plats bland dom sju-åtta toppbackarna.
– Det är alltid tufft på backsidan här så det är inget nytt för mig. Det är bra med konkurrens, vilket gör att man utvecklas mer. Man pushar varandra lite mer.

Både Bert Robertsson och Stefan Klockare är gamla backar, vad har dom båda betytt för utvecklingen av backarna uppe i Skellefteå?
– Båda har varit väldigt bra och har varit med och utvecklat mig till den jag är. Dom har mycket att säga till om.
– Det jag skulle säga att dom utvecklat mest hos mig är det defensiva spelet. Det är den största faktorn som dom hjälpt mig med, men även att bli mer konstruktiv i spelet.

Ditt mål inför kommande säsong, är det att ta en plats i laget eller har du även andra ännu högre mål?
– Absolut är det mitt mål att ta en plats. Så har det alltid varit senaste tre säsongerna.

Är du rädd för att bli utlånad igen?
– Nej, jag vet hur det är. Blir jag det så blir jag. Man ska inte tänka på sådant utan i stället bara köra där man är. Det brukar vara lättast.